FA NONSTOP je u konce. Od pondělí vystavují studenti architektury, designu a krajinářské architektury své práce. Foto: FA ČVUT
Novinky a názory / zprávy

Design podle umělé inteligence i nový pohled na sídliště. Začíná výstava ateliérových prací na FA ČVUT

Fakulta architektury ČVUT zve na probíhající výstavu ateliérových prací zimního semestru. Nabízí projekty téměř sedmdesáti ateliérů Architektury a urbanismu, Krajinářské architektury a Designu. Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 18. ledna v 18 hodin.

Fakulta architektury ČVUT v Praze , 18. 1. 2024

Expozice nabízí podrobný pohled na výuku mladé architektonické, krajinářské a designérské generace. Studující prověřují reálná zadání, často ve spolupráci s městskými samosprávami, zabývají se tématy bydlení, ochrany životního prostředí, památkové péče nebo rozvoje technologií. Cesty vhodného využití nástrojů umělé inteligence při tvorbě produktového designu hledal v zimním semestru ateliér Fišer–Nezpěváková. Studující konfrontovali své práce s výstupem AI, která dostala stejné zadání. Karolína Petřeková navrhovala outdoorovou solární Wi-Fi anténu „Umělá inteligence přišla s novým řešením v podobě deštníku ze solární textilie a pomohla mi ověřit technologické postupy. AI může designérům a designérkám pomoct dostat se z kreativního bloku a hledat řešení, která by je běžně nenapadla,“ přibližuje práci na ateliérovém projektu.

V rozbouřených vodách se pohybovali studující ateliéru prvního ročníku Balejová–Mrázová. Na Libeňský ostrov v Praze navrhovali dílnu pro stavbu plachetnice podobné té, ve které mořeplavec Michal Krysta přeplul v roce 2021 Atlantický oceán.

Krajinářský ateliér Salzmann se ponořil do příběhu obce Prameny, původně hornického města v bývalých Sudetech. Po válce přišlo o velkou část svých obyvatel i domů, jež musely ustoupit vojenskému výcvikovému prostoru, v devadesátých letech na obec dolehly také finanční problémy. Druhou stranou ekonomického úpadku je zachovalá okolní příroda – součást CHKO Slavkovský les. Cílem studentek a studentů bylo navrhnout komplexní řešení rozvoje, na projektu spolupracovali s ateliérem Redčenkov–Danda a ZAN Amblerová.

Dálnice řežou krajinu všemi směry, monumentální symboly naší civilizace, v jednom ze svých tří rozměrů nekonečné stavby. Osamoceny ve své velikosti ale postrádají okolní architekturu, jejíž mentální kontext by odpovídal velkorysosti dálnic. Právě těmto stavbám se v zimním semestru věnovali studentky a studenti ateliéru Sosna–Filsak.

Foto: V architektonickém ateliéru Sosna-Filsak se studenti mimo jiné věnovali dálnicím a stavbám v jejich okolí.

Petřiny jako otevřený proces s nedohlédnutelným koncem. Na jedno z nejstarších pražských sídlišť se vydal ateliér Zmek–Krýzl–Novotný. Prověřoval, zda je možné najít alternativu k blokové zástavbě jako univerzální formě navrhování měst. Do jaké míry se dá zahušťovat a násobit stávající struktura sídliště? Studentky a studenti zkoumali hranice možného, posouvali je a hledali zcela nové formy. Projekty představili vestavbou panelového 1+kk do školního ateliéru.

Ateliér designu Jaroš se obrací k tradičním materiálům. Prvním zadáním byla práce s litinou. Je zapomenutou technologií, nebo je využitelná pro současnost? Druhým zadáním byl návrh zásnubního prstenu. Je jeho symbolika v dnešní době ještě hodnotou, nebo je tradice svatá? Limitem nebyl materiál, technologie ani barevnost.

Foto: V designerském ateliéru Jaroš se v zimním semestru věnovali práci s litinou a zásnubním prstenům.

Výstavu ateliérových prací je možné navštívit do 9. února 2024 denně od 9.00 do 18.00 hod. Vstup je bezbariérový a zdarma. Všechny projekty vytvořené studentkami a studenty FA ČVUT si můžete prohlédnout online, první ročníky mají vlastní webovou galerii.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři