Cyklostezka v korunách stromů poblíž města Tongeren od krajinářského studia BuroLandschap a De Gregorio&Partners. Foto: Visit Limburg
Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Na kole v úrovni stromů. Belgický les doplnila unikátní cyklostezka

V belgickém lese vznikla cyklostezka korunami stromů, pravděpodobně jediný projekt svého druhu na světě.

Kristýna Korčáková , 11. 10. 2022

Nedaleko belgického městečka Tongeren ve Vlámském regionu Limburk najdeme les Bosland, který místní hojně využívají pro sport a relaxaci. Místní novinkou je možnost projížďky na kole přímo v úrovni korun stromů. Jedná se o přelomový projekt belgického krajinářského studia BuroLandschap a De Gregorio&Partners.

Cyklostezka se v určité chvíli začíná ve velmi mírném sklonu zvedat a vytváří dvojitý okruh, takže není nutné se nikde otáčet. Trasa se zároveň nikde nekříží a projíždí se v jednom směru, takže nedochází ke kolizím. Po obvodu okruhu dlouhém přibližně 700 metrů vedou pevná ocelová lana zabraňující pádu přes okraj.

Foto: Dvojitý okruh předchází křížení a otáčení, projíždí se navíc v jednom směru, takže nedochází ke kolizím

Stoupání pokračuje až do výšky 10 metrů, což je okolo poloviny běžně vzrostlých jehličnatých stromů. Konstrukci cyklostezky podpírá celkem 449 ocelových sloupů, jejichž podoba je inspirována kmeny okolních stromů. Okruh má v průměru více jak 100 metrů a díky obklopení stromy si člověk nepřipadá jako na závodním okruhu, jelikož ostatní díky korunám stromů téměř nevnímá.

Stromy pokácené při výstavbě byly využity pro postavení odpočívacího stanoviště na začátku okruhu. Kmeny naskládané na sebe také vytvářejí místa pro posezení. Inspirativní krajinářský projekt vyniká svou přirozeností a citlivostí, s jakou doplňuje své okolí. Stezky v korunách stromů jsou fenoménem posledních pár let – cyklostezku korunami stromů ovšem najdeme pouze v tomto belgickém lese.

Foto: Stromy pokácené při výstavbě byly využity pro odpočívadla

Klíčová slova:

cyklostezka les Belgie krajina

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři