Architektura / krajinářská a zahradní architektura

U Vltavy vznikne nová stezka i prostor pro trávení volného času

Mezi mostem Barikádníků a Libní povede pobřežní stezka pro pěší i cyklisty. Stavební akce je počáteční etapou dlouhodobého projektu Povltavské promenády. Foto: Městská část Praha 8

Přírodní lokalita mezi mostem Barikádníků a Libní se změní k nepoznání. Podél Vltavy povede pobřežní stezka pro pěší i cyklisty. Vedle vozovky v ulici Povltavská pak dojde k přebudování páteřní cyklotrasy A2, která bude ve finále širší, bezpečnější a k cyklistům přívětivější. Obě stavební akce jsou počátečními etapami dlouhodobého projektu Povltavské promenády.

Městská část Praha 8 , 17. 4. 2024

Městská část se dohodla s hlavním městem, Institutem plánování a rozvoje a Technickou správou komunikací na úpravě dosavadní stezky tak, aby více vyhovovala pěším i cyklistům a byla lépe schůdná.

„Naším cílem je vytvoření klidné přírodní cesty, již využijí rekreační cyklisté i chodci, kteří se třeba rádi na některém úseku zastaví a stráví čas v krásné přírodě u břehu Vltavy. Z toho důvodu nám dávalo největší smysl oproti původnímu záměru trasu rozdělit a cyklotrasu A2 propojující Prahu a Středočeský kraj zrekonstruovat v nivelitě ulice Povltavská,“ říká Tomáš Slabihoudek (TOP 09 + STAN), radní pro dopravu Prahy 8.

Pobřežní cesta mezi mostem Barikádníků a ulicí U Českých loděnic v délce 1,15 km tak místo původně zamýšlené asfaltové plochy vznikne kombinací mlatu a kamenné dlažby po stranách. Ta časem zaroste trávou a lépe splyne s okolní přírodou. Luční trávníky a revitalizace keřových skupin zachovají divoký a přírodní charakter lokality. Počítá se také s místy pro posezení rybářů.

Cyklotrasa A2 v tomto úseku je velmi vytížená, ač tomu její stav nenasvědčuje. Podél ulice Povltavská je vedena částečně na chodníku vedle vozovky. Současná podoba a šířka chodníku je pro takto vytíženou cyklotrasu nevyhovující a zcela nedostatečná. Praha 8 chce proto cyklostezku upravit tak, aby odpovídala základním normám.

Foto: Pobřežní cesta bude kombinovat asfaltové plochy, mlat i kamennou dlažbu.

„Společně s hlavním městem jsme si nechali zpracovat prostřednictvím TSK Praha studii, která je navržena tak, aby byla cyklostezka širší, s kvalitním povrchem a oddělená od vozovky. Součástí projektu je výměna asfaltového povrchu, přesunutí lamp veřejného osvětlení a nová propojení obou úrovní dvěma schodišti s prostorem pro zaparkování kol,“ vysvětluje Martin Jedlička (TOP 09 + STAN), předseda komise pro dopravu Prahy 8.

Foto: Cyklostezka je v tomto úseku velmi vytížená. Její stav tomu ale nenasvědčuje.

Tato lokalita se výhledově po dokončení všech jejích projektových etap, včetně dostavby Městského okruhu, stane vyhledávaným rekreačním místem, takzvanou Povltavskou promenádou. Za tímto účelem nechal Institut plánování a rozvoje vypracovat strategickou studii, jejímž cílem bylo vytvořit sdílenou vizi budoucnosti území, která vychází z poznatků místních obyvatel a dalších aktérů.

Strategická studie Povltavské promenády byla schválena Usnesením Rady HMP č. 2825 ze dne 31. 10. 2022 a je ke stažení: https://iprpraha.cz/projekt/130/povltavska-promenada

  • autor: Městská část Praha 8 *
  • publikováno: * 17. 4. 2024
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři