Architektura / občanské stavby

O terminálu Gagarin a autobusové zastávce

Jedno město, stovky cestujících, jeden přístřešek - objekt zářící, o čase informující a před deštěm, větrem, sněhem a sluncem nejen cestující, ale i historii chránící... Autobusový záliv, dnes již místními nazývaný Gagarin, vznikl v nevyužívané ploše mezi základní školou a gymnáziem a nyní je nominovaný na Českou cenu za architekturu.

ARCHOO s.r.o. , 3. 8. 2017

V minulosti autobusy zastavovaly při obou stranách hlavní komunikace v ulici Hradecká, což v dopravní špičce pravidelně zpomalovalo a znepřehledňovalo provoz a docházelo tak k nebezpečnému a ztíženému přecházení ulice. Původní zanedbaná čekárna byla nahrazena novým otevřeným přístřeškem plnícím nejenom svoji základní funkci pro dojíždějící studenty a žáky, ale stal se i místem setkávání a odpočinku místních obyvatel a návštěvníků města. Ozvláštňujícím prvkem je umístění bronzové plastiky, kulové skořápky zhotovené na počest prvního člověka mimo zemskou atmosféru - Jurije Gagarina, vytvořené roku 1977 sochařem a rodákem Rostislavem Magnim a výtvarníkem Arnoštem Chalupou.

Dílo, stojící v minulosti přehlížené a zelení skryté o pár desítek metrů blíže k silnici, nalezlo důstojnější místo v kruhovém otvoru krajního betonového pilíře. Nosnými prvky stavby jsou dřevěné lepené profily, spolu s fasádními prkny tvořící jednotlivé svislé panely. Střecha je ze dvou kusů křížem lepených dřevěných panelů. Barevnost kontrastní – bílé plochy obvodových nosných prvků a plochy barvy černé - prvků terasové podlahy a sedaček. Do stropních desek jsou zafrézovány světelné pásky, které mohou v průběhu noci měnit bílý povrch přístřešku odstíny barevného spektra jako chameleon. Neobvyklost místními kladně přijata, orgány památkové péče následně zakázána. Zbývá se pouze připojit k dochovanému přání tvůrců plastiky, které bylo nalezeno uvnitř: „Zhotoveno v naději, že dílo přetrvá alespoň desítku let neklidného času.“

  • autor: ARCHOO s.r.o. *
  • publikováno: * 3. 8. 2017
  • zdroj: * Česká cena za architekturu 2017

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři