Padevilla architects - Vzdělávací centrum v malé rakouské obci: Zemité barvy použité v exteriéru i interiéru působí vřelým dojmem Foto: Gustav Willeit
Architektura / občanské stavby

Pro podporu komunitního života malé obce. Vzdělávací centrum v Rakousku slouží dětem i dospělým

Italský ateliér Padevilla architects navrhli neobyčejné výukové centrum, které přispívá ke kvalitnímu vzdělávání místních dětí. Exteriéry i interiéry budovy definují zemité barvy, díky nimž působí budova velmi útulně.

Sára Kročková , 13. 6. 2023

V roce 2015 se architektům z italského studia Padevilla architects podařilo zvítězit v architektonické soutěži na návrh nového vzdělávacího centra v obci Frastanz na západě Rakouska. Šest let na to se obyvatelé této malé obce v podhůří Alp dočkali budovy, která přispívá ke kvalitnímu vzdělávání jejich potomků.

Architekti se vzhledem k udržitelnosti rozhodli původní budovu základní školy nebourat, nýbrž zrekonstruovat a provozně vylepšit. Přístavbu tvoří čtyři nová křídla, která plynule navazují na stávající budovu. Díky takovému uspořádání vznikl uprostřed objektu prostor, který dobře funguje jako místo, kde se potkávají děti všech věkových kategorií i jejich rodiče a pedagogové. Z tohoto centrálního místa jsou přístupné všechny třídy mateřské a základní školy i části péče o dítě.

Stavba svým tvarem navazuje na venkovskou strukturu. Otevřená nádvoří a prolínání interiérů budov s exteriérem skrze velkoformátová okna nabízí otevřenou a živou herní plochu. Venkovní prostor navrhli architekti ve spolupráci s uživateli budovy. Má přívětivý design, podporuje biodiverzitu a přizpůsobuje se klimatu.

Součástí vzdělávacího centra jsou kromě školky, školy a zařízení péče o děti také tělocvičny, dílny a hudebny. Mnohé z těchto prostor využívá také místní komunita. Zařízení tak slouží kromě žáků i ostatním obyvatelům Frastanzu. Tento koncept mísení dětí různých věkových kategorií optimalizuje přechod mezi mateřskou a základní školou a žáci ho pak snáší o poznání lépe.

Foto: Na návrhu venkovních prostor pracovali architekti ve spolupráci s uživateli budovy

Zemité odstíny barev uplatněné na fasádě i v interiérech domu vytváří útulnou atmosféru, se kterou se pojí hřejivý pocit domova a děti se tu tak cítí příjemně. Při výběru materiálů autoři vsadili na regionální materiály, jako je ručně zhotovená vápenná omítka s místním kamenivem nebo neošetřené jedlové a javorové dřevo. Podpořili tím místní řemeslníky, komunitní identifikaci a dlouhodobou společenskou akceptaci této realizace.

Dům vytápí teplo vyráběné z biomasy. Teplá voda se ohřívá decentralizovaně z důvodu nízké potřeby teplé vody a úspory cirkulace. Řízené větrání s rekuperací zajišťuje dobrou kvalitu vzduchu v interiérech. Budova také ve velké míře využívá přirozené denní světlo. Objekt díky tomu splňuje normu „budovy s nulovou spotřebou energie“ a získal rakouskou státní cenu „Architektura a udržitelnost“ v roce 2021.

Foto: V budově se nachází mateřská škola, základní škola a zařízení péče o dítě

Výukové centrum v malé rakouské obci je příkladem toho, že architektonické soutěže mají smysl i v případě menších sídel a vyplácí se věnovat jim velkou pozornost. Kvalitní architektonický návrh totiž může pozitivně ovlivnit život místních a pomoci při výchově dětí v následujících letech.

  • Autoři: Armin Pedevilla, Alexander Pedevilla
  • Ateliér: Padevilla architects
  • Spolupráce: Johanna Herzog, Frank Oberlerchner, Robert Rau, Valentin Dürselen
  • Země: Rakousko
  • Město: Frastanz
  • Realizace: 2021
  • Obestavěný prostor: 27500 m³

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři