Architektura / veřejný prostor a urbanismus

Projekt na obnovu historického města

Letošní rok se opět otevřela možnost registrace do soutěže Holcim Awards (do 24. března 2014). Přinášíme vám proto jeden z projektů, který byl v minulých letech úspěšný. Velmi zajímavý projekt na revitalizaci řeky a městských prostor v historické Medině ukazuje, jak je možné přistupovat k zachování charakteru místa.

Kristýna Šilhánová , 2. 9. 2013

Přestavba živoucího města Medina marockého královského města Fez je součástí světového dědictví UNESCO. Přesto pokles životní a kulturní úrovně centra tento prestižní titul ohrožuje. Projekt na obnovu řeky a rozvoj města se snaží o revitalizaci silně znečištěné a zanedbané řeky. Chce místu navrátit duši s tím, že obnova města a zlepšení kvality života je bude následovat.

Projekt byl celkovým vítězem v Global Holcim Awards 2009 a dostalo se mu tak finanční podpory v hodnotě 300 000 USD. I díky tomu tak mohla započít jeho realizace.

Revitalizace přináší pokrok V současnosti se projekt blíží ke svému cíli a je tak načase zhodnotit, jestli byl úspěšný a jak. Kvalita vody v řece Fez se výrazně zlepšila a severní část řeky, která byla dříve vydlážděna betonovými deskami byla odkryta. Práce na obnově spouští celou řadu zásahů do historické Mediny. Kromě vrácení vody do města tak došlo k revitalizaci náměstí el-Rcif, které se stalo centrem pěší zóny.

Turista versus obyvatel Při návštěvě Fezu na mě jeho Medina udělala zvláštní dojem. Je to místo plné života, kde se mísí neuvěřitelné vůně, barvy a lidé. Přesto bych tu jako člověk asi nechtěla strávit celý život. Je to právě přílišný ruch, kde vás každou chvíli může porazit auto, povoz nebo rozlícený osel. Do toho se mísí odér louhů z kožedělných dílen umístěných přímo v centru. Pro turistu to má zvláštní exotickou krásu. Pro místní lidi je to ale běžným životem.

Iniciativy na zlepšení centra jsou podle mě velmi přínosné, nejvíce právě pro vlastní obyvatele města. Prostor řeky je jedním z nejdůležitějších městotvorných prvků a to zvláště v horkém podnebí Maroka.

Projekt zajímavě pracuje s dědictvím města když revitalizuje staré a nevyužívané jámy pro barvení kůží na nový městský prostor. Je tak zachovaná historická hodnota místa, která však přináší užitek jak pro obyvatele města tak pro jeho návštěvníky.

Je trochu škoda, že podobné projekty se soutěže neúčastní i v České republice. Mohly by tak rozvinout diskuzi o budoucnosti našich center.

 

Přihlásit svůj projekt do soutěže Holcim Awards můžete ZDE.

Klíčová slova:

urbanismus

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři