Španělské studio Ateinza Maure Arquitectos zrekonstruovalo starou stavbu ve Španělsku. Kamenný objekt nově slouží jako prázdninový dům Foto: Simone Bossi
Architektura / rekreační objekty

Proměnou historické duchovní budovy vytvořili španělští architekti prázdninový dům se silnou atmosférou

Španělský ateliér Ateinza Maure Arquitectos proměnil ruiny historické kamenné stavby v prázdninový dům. Vzhledem k přísné památkové ochraně se autoři návrhu museli vypořádat s minimálními zásahy do původní konstrukce a současně dostatečně prosvětlit interiéry, aby uspokojili potřeby dnešních majitelů.

Sára Kročková , 13. 12. 2022

Kamenné oblouky a zdi, bílé betonové prvky a světlé dřevo jsou hlavními prvky nově zrekonstruovaného domu ve španělském městě Burgos – hlavním městě stejnojmenné provincie ležící na severu Španělska známé pro svou gotickou katedrálu Panny Marie.

Tvar domu částečně určily původní zdi památkově chráněného duchovního domu z 16. století. Ty byly po požáru restaurovány a znovupoužity. „Bohužel nikdo neměl fotografie konstrukce před zhroucením, takže jsme museli shromažďovat informace o původním stavu budovy téměř jako na archeologickém nalezišti,“ říká spoluzakladatel studia Atienza Maure Arquitectos Alonso Atienza.

Starý dům nebyl dostatečně prosvětlený. Dříve to nebylo zapotřebí, protože například celý suterén sloužil pro skladování potravin, které šero naopak potřebují. Dnešní nároky na bydlení se však změnily a tak museli architekti přijít s řešením, které dostatečné proslunění domu zajistí. „Vše se točí kolem snahy zavést světlo do pokojů v přízemí,“ vysvětluje Atienza. Proslunění budovy řeší trojúhelníkové světlíky, které vtahují světlo hluboko do třípodlažní budovy. Některé z těchto „světelných studní“ mají skleněné podlahy, jiné propojují pokoje s přízemím. Soukromí ložnic řeší dřevěné okenice, které lze v případě potřeby uzavřít.

Foto: Proslunění domů je vyřešeno pomocí netradičních trojúhelníkových světlíků

Velkorysý rekreační dům tvoří osm ložnic s půvabnými kamennými a betonovými klenbami. V přízemí se nachází hlavní obytná místnost a kuchyň s jídelnou propojená s venkovní terasou, která nabízí romantické výhledy do krajiny. V prvním patře je uspořádáno sedm ložnic, přičemž některé prosvětlují již zmíněné netradiční trojúhelníkové světlíky. Vertikální komunikaci v domě zajišťuje minimalistické kovové točité schodiště bílé barvy.

Foto: Kuchyň s jídelnou je v tomto velkorysém domě propojená s venkovní terasou

Rekreační dům se pyšní citlivě dochovaným dědictvím s použitím moderních elementů. Zkušení španělští architekti vkusně zkombinovali původní prvky s novými. Vytvořili tak jemný kontrast a co je možná důležitější – navrhli rekonstrukci domu s minimálními dopady na své okolí.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři