Architektura / rodinné domy

Rodinný dům Jenišov

Architektonická studie od Atelieru 38 řeší novostavbu rodinného domu v nově vznikající části obce v jihovýchodním svahu s krásným výhledem do krajiny.

Atelier 38 , 26. 10. 2012

Koncept

Úkolem bylo navrhnout moderní rodinný dům soudobého výrazu s maximálním využitím potenciálu místa, panoramatického výhledu a svažující se parcely.

Dům je dvoupodlažní, krytý plochou střechou. Spodní patro ustupuje a je zapuštěné do svahu. II.NP je pojednáno jako levitující výrazně horizontální hranol. „Střešní krajinu“ tvoří „orlí hnízdo“ ložnice, vertikála komínu a sluneční kolektory zapojující se do výrazu domu. Všechny místnosti jsou s pohledovou i přímou vazbou na exteriér.

Exterier

Spodní podlaží z pohledového betonu působí pevnostním dojmem. V kontrastu k němu je odlehčené, levitující II.NP. Obytné II.NP je pojaté v bílé omítce s průběžným pásovým oknem po celém obvodu, umožňující panoramatický výhled z téměř všech míst dispozice.

Interier

Interiér obytného II.NP je koncipovaný jako volně plynoucí prostor s jednotně pojatým stropem z pohledového betonu. Rovněž podlaha je jednotná z obdélníků celenio kladených na vazbu s kombinací s keramickou dlažbou v imitací břidlice v obdélnících kladených rovněž na vazbu. Nášlapná vrstva teras je z modřínových desek. Celý prostor je pojatý jako monochromatický v šedobílých odstínech s dřevěnými doplňky z šedohnědého zebrána.

Dispozice

V I.NP je umístěna dvojgaráž, vstup a zázemí domu. Výrazným prvkem je schodišťová hala, která působí jako dvůr bez oken s dopadajícím horním světlem, za kterým budou obyvatelé a návštěvníci vystupovat po vetknutých schodišťových stupních. Druhé patro je obytné, je koncipované jako volně plynoucí prostor střídajícího se interiéru s terasami exteriéru. Dispozice je členěná na blok pro dcery, blok pro rodiče a hosty a na blok zázemí. Mezi těmito bloky plyne hlavní obytný prostor. Všechny obytné místnosti mají vazbu na exteriér pomocí teras a panoramatický výhled do okolí. Ve III.NP je umístěna ložnice rodičů, orlí hnízdo s absolutním výhledem a soukromím. Stavebně-technické řešení

Svislé nosné konstrukce budou z monolitického betonu v kombinaci s vyzdívkami z keramických tvarovek. Příčky jsou navrženy z keramických tvarovek, v místě posuvných stěn popřípadě ze sádrokartonu. Vodorovné nosné konstrukce se předpokládají z monolitického betonu ve II.NP ponechaného jako pohledového.

Hrubé podlahy budou provedeny samonivelačním anhydritovým potěrem. Čistá podlaha bude provedena z dřevěných desek CELENIO a keramické dlažby v imitaci břidlice. Venkovní terasy budou dřevěné z modřínového dřeva.

Příčky budou opatřeny hladkou štukovou omítkou a následně vymalovány. Strop z pohledového betonu bude opatřen protiprašným matným transparentním nátěrem. Pohledový beton zůstane bez další povrchové úpravy. Kontaktní zateplení bude opatřeno probarvovanou bílou omítkou. V místnostech hygienického zázemí a technické místnosti je uvažováno s keramickým obkladem stěn v minimálním rozsahu.

Veškeré okna a exteriérové dveře a vrata jsou navržené v hliníkových rámech v antracitovém odstínu. Pásový otvor II.NP bude opatřený vnějšími horizontálními žaluziemi v barvě okenních rámů. Vnitřní dveře jsou uvažovány hladké, plné, dýhované tmavým šedohnědým zebránem.

Projekt vznikl s využitím ARCHICADu.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři