Architektura / rodinné domy

Rodinný dům v Brooklynu od experimentálního studia LO-TEK tvoří seříznuté lodní kontejnery

Původem italští architekti z experimentálního studia LO-TEK dokončili před pár lety atypický rodinný dům na nárožní parcele v brooklynské čtvrti Williamsburgu. Jeho konstrukci tvoří lodní kontejnery, jejichž diagonálním seříznutím vznikly prostorné venkovní terasy.

EARCH.CZ , 27. 1. 2021

Architektonické studio LO-TEK se sídlem v New York City založili v polovině 90. let italští architekti a přátelé Ada Tolla a Giuseppe Lignano. Zaměřují se přitom na návrhy experimentálních domů a objektů primárně s využitím běžných lodních kontejnerů.

 

Rodinný dům v Brooklynu, LO-TEK © Danny Bright

 

V jejich portfoliu najdeme celou řadu realizací, které se zakládají na využívání moderních technologií a snaze o redukování ekologické stopy. Již pětadvacet let pracují primárně s lodními kontejnery, které uzpůsobují pro potřeby bydlení i administrativní a kulturní využití.

 

Rodinný dům v Brooklynu, LO-TEK © Danny Bright

 

V roce 2016 dokončilo studio samostatný dům pro brooklynskou rodinu, který se nachází na rohové parcele ve čtvrti Williamsburg o rozměrech 7,5 krát 30,5 metru. Hmotu domu tvoří kvádr 21 přepravních kontejnerů, který architekti nechali na protějších stranách diagonálně seříznout, takže na zadní „svažité“ straně stavby vznikly prostorné venkovní terasy na každém obytném podlaží. Ty jsou s navazujícími místnostmi propojené velkými posuvnými prosklenými dveřmi, čímž dochází k úzkému propojení interiéru s exteriérem – a díky sklonu jsou chráněné před pohledy z ulice.

 

Rodinný dům v Brooklynu, LO-TEK © Danny Bright

 

Odříznuté části kontejnerů pak architekti dále využili při optimalizaci a modelování hmoty domu.  Vykonzolovaná část stavby chrání vjezd do garáže a sklepních prostor, nad nimi se pak v prvním patře nachází hlavní obytná část s kuchyní, jídelnou a obývákem. Druhé podlaží slouží dětským pokojům a herně, hlavní ložnice rodičů pak zaujímá nejvyšší patro.

 

Rodinný dům v Brooklynu, LO-TEK © Danny Bright

 

 

Rodinný dům v Brooklynu, LO-TEK © Danny Bright

 

 

Rodinný dům v Brooklynu, LO-TEK, diagram kontejnerů

 

  • Ateliér: LO-TEK
  • Země: Spojené státy americké
  • Město: New York - Brooklyn
  • Realizace: 2016

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři