Architektura / interiér

S Janem Krejčím z Dorsis o minimalismu a dveřích se skrytými zárubněmi

Jan Krejší, jednatel společnosti Dorsis Foto: DORSIS s.r.o.

Interiérové styly se v čase neustále vyvíjejí, přičemž v současné době dominuje trend jednoduchosti a vizuální čistoty. Na krásu minimalismu i skrytých zárubní nabízí zajímavý pohled Jan Krejčí, jednatel společnosti DORSIS, renomovaného výrobce prémiových dveřních systémů. Dveře se skrytými zárubněmi představují dnes jeden z klíčových prvků moderního interiérového designu, jakkoliv – jak říká Jan Krejčí – je jejich hlavním posláním nebýt vidět.

DORSIS s.r.o. , 15. 3. 2024 / Advertorial

Začněme obecně – proč minimalismus a proč skryté zárubně?

Osobně jsem opravdu rád, že Dorsis roste v době, která vyznává minimalismus. Jakkoliv je to koncept rozvinutý před osmdesáti lety, jeho styl je aplikovatelný dnes více, než kdykoliv dříve – vrcholně designový a přitom moderně praktický. Obdivuji designovou jednoduchost přímých linií i důraz na praktickou funkčnost, proto v segmentu dveřních prostor představují skryté zárubně ideální řešení.

Jaký trend vnímáte v interiérovém designu a architektuře obecně?

Jako výrobci vidíme v Dorsis trendy zprostředkovaně díky dobré spolupráci s architekty, developery i zákazníky. Máme štěstí, že se podílíme na plánování i realizaci moderních projektů a můžeme tak zblízka vnímat zásadní roli minimalismu na současnou architekturu.

Jak funguje spolupráce Dorsisu s architekty?

Spolupráce s architekty je pro nás zásadní. Nechceme vyrábět prefabrikované zárubně, naším standardem je volba řešení na míru každému projektu na Čechách i na Slovensku. Z toho důvodu usilujeme o možnost spolupráce již při přípravě stavby, instalaci našich dveřních systémů je třeba řešit v dostatečném předstihu před dokončovacími pracemi. Architektům i developerům je k dispozici dostatečný tým specialistů, vývojářů i regionálních manažerů, kteří spolupracují na konkrétních projektech. 

V čem spočívají výhody skrytých zárubní?

Skryté zárubně přinášejí stylové řešení dveřního otvoru – zárubeň i panty zůstávají skryté, dveřní křídlo je srovnané v jedné rovině se zdí, viditelná zůstává jen tenká mezera mezi dveřním křídlem a zdí. Na nás je pouze volba designu dveří.

Z pohledu konstrukce a instalace nabízejí dveře se skrytými zárubněmi kompletní škálu možností využití – jsou vhodné do zdí a sádrokartonových příček, univerzální pro otevírání dovnitř i ven, s průchodovou výškou až 3500 mm čili až do stropu většiny interiérů. U klasických zárubní hrozí během let praskání omítky okolo zárubně, v případě skrytých zárubní bude vždy viditelná pouze tenká mezera mezi zdí a dveřmi.

Z jakých materiálů jsou Vaše dveře a liší se nějak jednotlivé varianty co do vlastností?

Naprostá většina naší produkce dveří se skrytými zárubněmi DORSIS je připravována na míru konkrétním projektům. Základem konstrukce dveřního křídla Fortius 52 je dvojitý dřevěný rám kombinovaný s lehčenou výplňovou deskou, ale každé konkrétní řešení odpovídá technickému zadání, rozměrům a funkčním požadavkům - jinou vnitřní skladbu mají akustické dveře zajišťující akustický útlum až 37dB, protipožární nebo třeba certifikované bezpečnostní dveře se skrytými zárubněmi.

Je možné jednoznačně určit, jakou povrchovou úpravu dveří zákazníci preferují nejvíce? 

Moderní trendy vyzdvihují nutnost souladu hlavních interiérových prvků, což vede k nadčasově jednoduchým řešením. Zákazníci proto preferují řešení, které umožní upozadit i dveřní křídlo a sladit jeho barvu s okolní zdí. Velmi oblíbená jsou tedy dveřní křídla lakovaná bílou barvou.

Druhým atraktivním trendem je používání dřevěné dýhy, která je shodná s dýhou na okolním nábytku, soulad v interiéru je pak opravdu dokonalý. Často proto instalujeme dveřní křídla s přírodním nebo sukatým dubem v matném laku nebo oleji.

U modelu Fortius 52 je důležité opláštění nadstandardně silnou MDF deskou v kombinaci s masívním rámem, což zajišťuje výjimečnou pevnost dveří Fortius 52. Proto není třeba obávat se, že oblíbené použití obkladů nebo stěrky na dveřích ovlivní dlouhodobou tuhost dveří ve srovnání s lehkou dýhou.

Foto: Skryté zárubně se skvěle hodí do moderních interiérů, kterým dominuje jednoduchost a vizuální čistota.

Je možné dveře se skrytými zárubněmi vybavit podobnými doplňky, jaké jsou běžné u běžných dveří?

Naše dveře lze pochopitelně dovybavit o technické prvky podle požadavků architekta či stavitelů. Nejčastější je varianta dveří Akustik, kdy jsou dveře kromě změněné vnitřní konstrukce křídla i zárubně vybaveny automatickou prahovou lištou, která omezuje průchod hluku. Časté jsou také instalace magnetických zarážek, které esteticky řeší ochranu dveří a klik od narážení do zdí – část mechanismu je ukryta ve spodní hraně dveří, část se velice jednoduše instaluje na finální podlahu bez nutnosti vrtání. Nadstandardní dveře Fortius s tloušťkou 52 mm lze dovybavit elektrickými otevírači nebo systémy s kartovými zámky.

Sledujete v poslední době nějaké změny v nákupním chování zákazníků? 

Pohybujeme se v segmentu prémiových dveřních systémů, kde komerční klienti a často i privátní zákazníci využívají služeb architektů a bytových designérů. V tomto případě je pro nás klíčové zajistit dostatek informací a poskytnout maximální spolupráci odborníkům tak, aby finální realizace skrytých zárubní byly nejen v souladu s designem interiéru, ale i technicky dokonalé.

V případě koncových zákazníků vnímáme očekávání spojená s prezentací našich produktů online. Jakkoliv většinu naší produkce vyrábíme na míru, zákazník očekává, že již na našem webu www.dorsis.cz získá kompletní přehled o designové variabilitě, technických možnostech a pro inspiraci i ukázky realizací. Finální výběr ale vždy probíhá na našich showroomech, kde mají zákazníci možnost volit nejen designové řešení, „osahat“ si povrch dveřního křídla, ale také konzultovat konkrétní technické řešení.

  • autor: DORSIS s.r.o. *
  • publikováno: * 15. 3. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři