Rekonstrukce historického hliněného domu od Andiho Breusse Foto: Romana Fürnkranz
Architektura / rodinné domy

Jak přizpůsobit historické stavení dnešním nárokům na bydlení, ukazuje renovace rakouského domu

Rakouský architekt Andi Breuss využil při rekonstrukci historického hliněného domu v Dolních Rakousích výhradně tradiční materiály. Hmotu původní stavby navíc doplnil o novou dřevostavbu, která se snaží do místa co nejpřirozeněji zapadnout.

Ľubica Fábri , 22. 3. 2022

Starý hliněný dům z 19. století udržovala osvícená a odpovědná majitelka celá léta v dobrém stavu bez dílčích nekoncepčních úprav. Dbala hlavně o to, aby do stavební substance nepronikala voda. Zdržela se také jakýchkoliv zásahů či oprav s použitím syntetických materiálů. V každém ohledu chtěla z původní stavby i genia loci místa zachovat co nejvíce.

Noví majitelé si přáli dům co nejcitlivěji přizpůsobit současným nárokům na bydlení. Rekonstrukce byla pojatá s respektem k historii a kvalitě stavební substance, kterou naštěstí nezničily žádné neodborné renovace. Nejvýznamnější zásah byl proveden do světelných poměrů. Malá okna byla přeměněna na dveře k terase, vytvořením dodatečných otvorů navíc vznikly nové vztahy mezi místnostmi. Do statiky stavby se ale nijak nezasahovalo.

Foto: Rekonstrukce byla pojata s respektem k historii domu, byly proto použity především tradiční materiály.

Citlivou a současně velkorysou proměnu starého stavení na moderní rodinný dům je možné rozeznat až při vstupu na úzký dvorek. Historie domu je všudypřítomná – vidět je stará omítka, původní krytina z bobrovek nebo stará špaletová okna, která se částečně zachovala směrem do dvorku. Uvnitř domu zůstaly původní podlahy a dřevěné stropní trámy s bedněním. Nyní se prolínají s novými elementy jako sanitárními místnostmi, dřevěnými dělícími stěnami a novými otvory v obvodových stěnách. Těmi nyní do interiéru proudí mnohem více světla.

Dřívější volně stojící dílna v zadní části dvorku byla přeměněna na otevřenou terasu. Střecha a stěny byly zachovány, vznikly jen nové otvory, z nichž se otvírají výhledy na okolní pahorkatou krajinu s vinohrady. Prostor terasy je bezprostředně propojen s domem. Ten v chladných dnech vytápí kamna na dřevo.

Výběr materiálů se nese v souladu s historií domu. Tradiční dřevo, hlína a vápno jsou i u nových částí zachovány bez povrchové úpravy, aby nebyla omezena difuzní otevřenost a regulace vlhkosti. Přírodní materiály tak můžou naplno předvádět své přednosti, díky kterými novým uživatelům nabízí zdravé vnitřní prostředí a splňují také aspekty udržitelné výstavby.

„Transformace staré substance s respektováním jejích kvalitních zdrojů a předností je snad nejnapínavějším aspektem u využívání stávajících staveb, který považuji za hlavní úkol pro architekturu budoucnosti,“ uvádí autor rekonstrukce, architekt Andi Breuss. „Uvedeným způsobem jsme z malého statku, který vznikl z „nejprimitivnějších“ materiálů − tedy z těch, co byly k dispozici na pozemku. Dali jsme vzniknout domu, který si dovoluji pojmenovat jako nový luxus – je ekologický, zdravý, blahodárný pro tělo i mysl,“ doplňuje Breuss.

Staré dílenské prostory, které byly v dezolátním stavu a sklad byly s výjimkou hliněných stěn tlustých 60 centimetrů odstraněny a nahrazeny novou dřevostavbou s otevřeným průhledem do krovu. Podlouhlá původní střecha se starou krytinou přesahuje nad novou část, která jako by byla vetknuta do staré substance. Pro tento účel byly použity staré střešní tašky.

Foto: Na místě staré dílny vyrostla nová dřevostavba.

„Podobné staré hliněné domy ztělesňují pro vesnice v oblasti Weinviertlu velmi silnou kulturní identitu. Když je budeme pečlivě a citlivě transformovat, budou tu i dále. Budou vyprávět, respektive předávat dál svou historii a příběhy lidí, kteří zde bydleli. Noví obyvatelé, kteří v těchto domech vidí kulturní hodnotu, umožňují v procesu transformace kulturního a sociálního života ve venkovském prostoru uplatňovat nové vize a aspekty v zrcadle stávající kultury,“ uzavírá architekt svůj komentář k rekonstrukci domu, který prezentuje také letošní ročník Salonu dřevostaveb probíhající od 25. do 26. března 2022.

  • Autoři: Andi Breuss
  • Spolupráce: Edith Schroll, Florian Kolar
  • Země: Rakousko
  • Projekt: 2018-2019
  • Realizace: 2019-2020
  • Město: Retzbach
  • Fotograf: Romana Fürnkranz
  • autor: Ľubica Fábri *
  • publikováno: * 22. 3. 2022
  • zdroj: * Salon dřevostaveb

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři