Chata v Jizerských horách, Markéta Cajthamlová, Architektonická projekční kancelář: Směrem ze svahu ji drží opěrná zeď z místního kamene Foto: Petr Polák
Architektura / rekreační objekty

Chatu ze dřeva a kamene v Jizerských horách opláštily architektky tmavě modrými prkny

Chata od architektonického studia Markéty Cajthamlové dostala tradiční formu odrážející zástavbu malé obce v Jizerských horách. Architektky ji navrhly z přírodních materiálů – různých druhů dřeva i kamene, které jsou pro lokalitu typické.

Adéla Vaculíková , 8. 6. 2023

Už z prvního pohledu na chatu od architektek Markéty Cajthamlové, Petry Soukalové a Petry Peleškové jasně vyplývá, že navazuje na tradiční vzory místní architektury. Podlouhlé objekty završené sedlovou střechou s širokým rozponem jsou k vidění i v jejím blízkém okolí. „Novostavba chaty na svažitém pozemku v Jizerských horách má podobu tradiční chalupy. Nachází se na samém okraji horského městečka, za ní jsou už jen louky a lesy ideální pro rekreaci v létě i v zimě,“ říkají architektky.

Realizacím studia Markéta Cajthamlová, Architektonická projekční kancelář se často daří stabilizovat lokalitu, do které vstupují. V tomto ohledu je příkladný polyfunkční dům v Benešově, který usměrnil chaotickou situaci městské zástavby, kde se střetává historické centrum města s panelovou zástavbou.

Chata v Jizerských horách je do krajiny zasazena velmi přirozeně, podobně jako další stavby v okolí. Směrem ze svahu ji drží opěrná zeď z místního kamene. Terénní úpravy velkorysého pozemku byly minimální. K chatě vede od obecní komunikace soukromá příjezdová cesta, zbytek pozemku je zkultivovaný decentně, od luk a lesů, které na něj navazují, ho neodděluje žádný plot, přechod je tak velmi pozvolný. Pozemek upravený na podobný způsob obklopuje i dům v ruině“ od ateliéru ORA. Jeho zahradu, která je přirozenou součástí okolní krajiny, tehdy navrhla Štěpánka Černá. Se studiem Markéty Cajthamlové zase spolupracovala krajinářská architektka Magdaléna Myšková Kaščáková.

Foto: Tmavé barvy na vnější obálce stavby rozbíjejí bílé okenní rámy

„Na stavbu byly použity přírodní materiály typické pro tento kraj: dřevo, kámen i sklo, které jej proslavilo po celém světě,“ říkají autorky. Sokl domu je ze světlého pohledového betonu, fasáda pak z vertikálně kladeného prkenného obkladu v tmavě modré barvě. Konstrukce domu je realizovaná z masivních CLT panelů, které zůstaly v interiéru přiznané.

Tmavé barvy na vnější obálce stavby rozbíjejí bílé okenní rámy. Okna architektky nechaly přetáhnou přes rohy, na délku mají 10 a 12 metrů a prosvětlují hlavní obytné místnosti chaty – obývací pokoj a ložnici. „Dispozice domu je rozdělena na třetiny. Obytný prostor s kuchyní, jídelnou a krbem je orientovaný na západ; na východ směřuje ložnice s možností noclehu až čtyř osob; střední část se saunou a koupelnou je zastropena, a tím vznikla půda, na níž vede schodiště z obývacího pokoje,“ dodávají architektky k dispozičnímu řešení.

Foto: Konstrukce domu je realizovaná z masivních CLT panelů, které zůstaly v interiéru přiznané

Stavba má přísně symetrický půdorys, z hlavní podlouhlé hmoty vystupuje přístavek se zádveřím a skladem, směrem k zahradě a lukám je pak orientovaná částečně krytá terasa, která se zakousává mezi obytné místnosti. Další pobytová plocha je ještě přímo před vstupními dveřmi, jde o podestu vydlážděnou místním štípaným kamenem.

  • Autoři: Markéta Cajthamlová, Petra Soukalová, Petra Pelešková
  • Země: Česká republika
  • Projekt: 2020
  • Realizace: 2022
  • Zastavěná plocha: 150 m²
  • Užitná plocha: 120 m²
  • Plocha pozemku: 6000 m²
  • Obestavěný prostor: 650 m³
  • Realizace, výrobní dokumentace na NOVATOP systém: 3AE s.r.o.
  • Návrh zahrady: Magdaléna Myšková Kaščáková
  • Realizace zahrady: Gabriel s.r.o.

Klíčová slova:

chata dřevo kámen Jizerské hory

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři