Architektura / industriální a technické stavby

U novogotického zámku v Kamenici vzniklo technologické centrum pojaté jako moderní oranžerie

Před dvěma lety vyrostlo v obci Kamenice nedaleko Prahy nové technologické centrum, které svým architektonickým pojetím odkazuje na neogotické skleníky a jiné technické stavby známé ze zámeckých areálů 19. století. Nová budova stojící v těsné blízkosti novogotického zámečku vznikla coby reakce na potřebu rozšíření areálu společnosti Strojmetal – původní záměr investora využít pro potřeby technologického centra tento historický objekt se totiž ukázal jako značně komplikovaný.

EARCH.CZ , 10. 2. 2021

Nové technologie X památková ochrana

Náplň nového technologického centra tvoří dvě samostatné části s různým provozem. Najdeme tu diagnostiku výrobků z oblasti automotive průmyslu a samostatný provoz výroby a vývoje supravodičů.

Hned v počátečních úvahách o možném využití stávající historické budovy zámečku se ukázalo, že umístění obou provozů by přineslo řadu komplikací. Předně narazili architekti ze studia ABTSMOLEN na omezení související s památkovou ochranou objektu. Dále se ukázalo, že stavebně-technický stav budovy není dobrý a že řemeslná náročnost obnovy by byla značně náročná. Potřeby nových technologií by se navíc mnohdy dostávaly do konfliktu s památkovou ochranou. Zohlednění všech těchto vstupních faktorů pak vedlo k jednoznačným úvahám o novostavbě.

Technologické centrum, ABTSMOLEN - fotoFoto: Michal Ureš, Zdroj: M&T

 

Inspirace novogotickými skleníky

Zadání se tak výrazně změnilo. Místo implementace nových materiálů a technologií do historické budovy řešili architekti otázku architektonického výrazu novostavby umístěné v těsné blízkosti novogotického zámečku. Autoři se rozhodli přiznat funkci budovy také v jejím vnějším vzhledu – přirozeně se přitom nabízela inspirace technickými objekty neogotických zámeckých areálů. Přímo na hradbách před zámečkem tak vznikla podlouhlá budova odkazující na tvarosloví historických skleníků z konce 19. století.

Budovu charakterizuje výrazná kovová konstrukce s velkými plochami zasklení. Architektonický výraz určuje pravidelný rastr černých okenních rámů. Zasklení na celou výšku místnosti prosvětluje halu ze strany nádvoří a umožňuje velmi úzký kontakt mezi vnějším a vnitřním prostředím. Sytě žlutá podlaha z probarvené epoxidové stěrky v hořčičném odstínu tak při průhledu budovou kontrastuje s dlažbou nádvoří i přilehlými travnatými plochami.

 

ABTSMOLEN - Technologicke_centrum_Kamenice

Zdroj: M&T

 

„Myšlenka vztahu zámeckého parku a oranžerie je v soudobé architektuře už často moderně využitá. Prosklená skleníková stavba působí v zahradách samozřejmě a naopak z interiéru je příjemné užívat si vizuální propojení s okolní zelení. Fasáda navrženého centra zrcadlí zeleň parku a členité prvky jižně nasvětlené zámecké fasády. Snažili jsme se dosáhnout výrazu jednoduché a subtilní ocelové konstrukce vyplněné skleněnými plochami. Skleníkového vzhledu dosahujeme hustějším vertikálním dělením s přiznaným rastrem," vysvětlují princip návrhu autoři z ABTSMOLEN.

Ačkoliv směrem od zámečku působí budova jako přízemní, ve skutečnosti ji tvoří dvě podlaží – část objektu s hlučnými technologiemi bez potřeby denního světla totiž architekti umístili do podzemí. Suterénní podlaží tak vzniklo za historickou kamennou hradbou. V nadzemní prosklené části se pak nacházejí čisté laboratoře spolu s administrativními prostory. Hmota „skleníku“ logicky sleduje hranu hradeb a uzavírá prostor terasy. Nově vymezuje intimnější nádvoří mezi novou a historickou budovou.

 

Technologické centrum, ABTSMOLEN - foto © Michal Ureš, 

Zdroj: M&T

 

Funkčnost a přehlednost

Pojetí interiéru jasně přiznává svůj technický účel. Vnitřní prostor haly charakterizuje kromě výrazné barevnosti podlahy pravidelný rastr ocelových rámů konstrukce a fasád a přiznané technické rozvody zavěšené pod stropem. Do volného prostoru haly pak architekti vložili několik hmot hygienického zázemí, schodiště a dalších prostor.

V nadzemní části zvolili autoři bílá dveřní křídla splývající se stěnami. V podzemní části pak naopak černé dveře i zárubně kontrastují s bílým povrchem stěn. V obou případech použili autoři kliky Meclis s kulatými rozetami od českého výrobce M&T. „Klika Meclis je charakteristická svými oblými křivkami a konstrukcí ve tvaru „U". Je vyrobena z nerezové oceli, která vyniká vysokou pevností a velmi dobrými mechanickými vlastnostmi," popisuje Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T.

 

ABTSMOLEN - Technologicke_centrum_Kamenice

Zdroj: M&T

 

„Pro tuto konkrétní realizaci byly kliky Meclis zvoleny ve variantě Projekt třída 4, která je vhodná do vysoce frekventovaných prostorů s očekáváním častého používání. Kliky v této variantě jsou navíc protipožární a vysoce odolné vůči mechanickému opotřebení i vůči nežádoucí korozi,“ dodává Ulich. Kliky jsou zde doplněny o spodní rozety s cylindrickým uzamykáním.

„Původní myšlenka na vznik vlastního učiliště v objektu novogotické vily, kde by firma vychovávala dorost pro své provozy, zatím tedy realizována nebyla. Vztah školy a technologického prostoru laboratoří, který může žáky motivovat k vyšším ambicím, nás ale velmi baví a považujeme jej za logický a prozíravý. Stejně zajímavý je i pohled z druhé strany, když v továrně vidí, jak jim dorůstají noví kolegové. Obě složky se v tomto prostoru mohou ovlivňovat. Stejně jako už dnes komunikuje nový „skleník" se svým starším kamenným sousedem," doplňují k celkové koncepci architekti.

 

ABTSMOLEN - Technologicke_centrum_Kamenice

Zdroj: M&T

 

  • Autoři: Štěpán Abt, Ďuro Smoleň
  • Země: Česká republika (Česko)
  • Město: Kamenice
  • Datum projektu: 2017
  • Realizace: 2019
  • Užitná plocha: 1 700.00m2
  • Poznámka: Foto © Michal Ureš

SPONZOR

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 10. 2. 2021
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři