Minimalistické květináče TYPO vyrábí mmcité pomocí 3D tisku jako jedna z prvních firem v České republice Foto: mmcité
Architektura / veřejný prostor a urbanismus

Inovace, kvalita, design. Kolekce městských květináčů TYPO vzniká technologií 3D tisku betonu

Minimalisticky pojaté formy, ladné křivky, jemná textura vrstveného materiálu. Tak působí nové květináče z kolekce Typo, které značka mmcité jako jeden z prvních výrobců na světě vyrábí pomocí technologie 3D tisku betonu. Česká firma tak rozšiřuje svou nabídku inovativních řešení v oblasti městského mobiliáře, ve které se řadí mezi světovou špičku.

EARCH.CZ , 11. 5. 2023 / Advertorial

„Doba je zrychlená, zákazník nechce čekat. Také se zdá, že za každým rohem číhá nějaká krize. To nás nutí být flexibilní a efektivní. Proto jsme ve spolupráci s technologickou špičkou v oblasti 3D tisku betonu ICE Industrial Services vyvinuli kolekci květináčů Typo,“ vysvětluje důvody vedoucí k vývoji nového produktu majitel a lead designer mmcité David Karásek.

Výroba květináčů pomocí 3D tisku s sebou nese celou řadu výhod. Jedná se primárně o časovou úsporu, možnost uzpůsobení tvarů a velikosti jednotlivých kusů i fakt, že při výrobě nevzniká prakticky žádný odpadový materiál.

„Je to poprvé, kdy mmcité využívá 3D tisk jako finální technologii. Výhodou je zejména tvarová variabilita, které bychom za použití forem nedosáhli. Beton navíc musí ve formě po odlití minimálně den zrát. U 3D tisku je to otázka půl hodiny a může se tisknout další kus,“ prozrazuje designér Michael Tomalik. „Tím, že Typo připomíná imaginární font, písmena či symboly, je to svým způsobem další forma typografie ve veřejném prostoru,“ dodává.

Foto: Kolekci TYPO vystihují ladné křivky a jemná textura vrstveného betonu

Špičatý profil květináče a jeho větvení vytváří dojem, že balancuje na svém nejužším místě.  Jednoduchost tohoto tvaru je designovým záměrem z důvodu snadné obměny finálních produktů dle požadavků trhu. Květináče lze osadit i samo zavlažovacím systémem. Zasazené rostliny tak budou zpříjemňovat klima veřejného prostoru i tam, kde není dostatek přirozených dešťových srážek.

Foto: Květináče vyvinula firma mmcité ve spolupráci s technologickou špičkou v oblasti 3D tisku betonu ICE Industrial Services

Využívání 3D tisku z betonu je další z řady inovací, které značka mmcité implementuje do výroby. V tomto ohledu stojí za zmínku například solární panely, bezdrátové dobíjení nebo zelené střechy, kterými vybavuje městský mobiliář a posouvá jej tak na novou úroveň. 

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 11. 5. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři