design /

Dvanáctero pro výběr nábytku

Výběr nábytku do interiéru je příjemnou záležitostí. Že nejde jen o vzhled, ale také funkčnost nebo kvalitu zpracování, to už není třeba zdůrazňovat. Aby se z těšení na nový kus nábytku nestalo zklamání, připravili jsme pro vás spolu s odborníky z oblasti nábytkářství přehled nejzásadnějších technologických vad nábytku, se kterými se můžete setkat.

Podlahy a interiér , 31. 5. 2013

1 NEDOSTATEČNÁ SÍLA KORPUSU

– standardní tloušťka korpusu je u českých dodavatelů 18 mm. „Setkat se však můžeme i s pouhými 16 mm. Proč volit silnější variantu? Nábytek bude mít lepší celkový vzhled – masivní styl. Bude také zajištěna větší pevnost ve vztahu např. k pantům a dalšímu kování,“ doporučuje Martin Dusík ze společnosti Trachea.

2 SÍLA NÁBYTKOVÝCH DVÍŘEK

– i síla dvířek, která jsou vystavena stálé námaze a čilému pohybu, by měla být 18 mm, opět se lze potkat i s 16 mm. Vyšší tloušťka umožňuje také volit ze širšího spektra frézování – jak do plochy dvířek, tak co se týká hran.

3 SPOJENÍ SKŘÍNĚK SESTAVY

– věděli jste, že kvalitu skříně, obývákové stěny nebo kuchyňské linky poznáte podle spojení skříněk za pomoci spojovacích šroubů? Jestliže objevíte pouze vruty, jděte s klidným svědomím o obchod dál. Spojovací šrouby jsou estetické, pevné a hlavně – při demontáži a opětovném sestavení kuchyně neponičíte korpus.

4 MONTÁŽ JEDNOU NANEČISTO

– vraťte zakoupený nábytek, pokud vám domů přijde v jednom velkém balíku – nesmontovaný. „Profesionální výrobce nábytku totiž váš objednaný „kousek“ nejprve složí ve svém provozu tzv. nanečisto, aby odstranil případné chyby, a teprve potom jej přijde instalovat k vám domů. Nábytek dodávaný v demontovaném stavu zvyšuje riziko problému s montáží i časovou náročnost. Samozřejmě vše ve váš neprospěch a za vaše peníze,“ uvádí dále Martin Dusík.

5 PRAVÉ ÚHLY

– zní to jako samozřejmost, ale není! Po montáži, složení nábytkového prvku, musí být všechny úhly kolmé a spoje rovné, bez přesahů. To je známka kvalitního zpracování. Objevili jste škvíry a nerovnosti? Okamžitě model reklamujte.

6 PROSKLENÁ DVÍŘKA SE SILIKONOVÝM TĚSNĚNÍM

– a nikoliv zajištěním pomocí háčků! Sklo je ve dvířkách standardně zasouváno do polodrážky a poté utěsněno proti vypadnutí pomocí silikonového těsnění. Variantu, kdy sklo ve dvířkách drží zmíněné háčky, neberte. Skleněná výplň takto uchycená se často uvolňuje, sklo zvučí a dochází i k usazování nečistot a mastnoty do těchto skulin.

7 POČET POVRCHOVÝCH ÚPRAV

– kvalitní výrobce vám nabídne až téměř sto dekorů, někde se vás budou snažit uhranout pouhou desítkou… Pokud vám dají ve studiu nebo obchodě na výběr také z dekorů zadních stran dvířek, už se ho nepouštějte, to totiž skutečně dokáže uspokojit každý vkus a designový požadavek.

8 VOLBA SMĚRU LET POVRCHOVÉ ÚPRAVY

– se týká zejména dřevodekorů. Nebojte se mluvit do směru let dřeva – vodorovně nebo svisle, na nábytkových plochách. Tam, kde nábytek umějí vyrábět, vám vyjdou vstříc. V opačném případě se můžete dočkat nepříjemného překvapení, kdy vám půl dvířek přijde s dekorem ve svislém a půl ve vodorovném směru.

9 MOŽNOST KOMBINOVAT

– tu vám dají zaběhaní výrobci s mnohaletými zkušenostmi a dlouholetou praxí v oboru a také poradí s kombinací dekorů dřeva, lesku, matu, barvy v rámci jedné sestavy nábytku např. do obývacího pokoje nebo v rámci kuchyňské linky. Nebude to pro ně absolutně žádný problém.

10 V CENĚ NÁBYTKU STANDARDNĚ JE:

příprava, zpracování, materiál, práce a samozřejmě montáž vyrobeného kusu nábytku. Vezměte nohy na ramena, pokud vám někde nabídnou v základu – týká se ponejvíce kuchyňských linek, pouze korpus s dvířky, ale bez pracovní desky, kování, montáže. Cena je v těchto případech lákavá, ovšem zahrnuje pouze minimum z kuchyňské linky, vše další si přikupujete. Věřte, že cena se pak šplhá hodně, hodně vysoko.

11 ATYPICKÉ ROZMĚRY BEZ PŘIRÁŽKY

– protože není každý prostor podle pravítka a disponující stejnými rozměry, jsou atypické míry nábytku naprostou běžností. Setkali jste se s příplatky za individuální míry? Porozhlédněte se raději jinde, tam, kde vám vše udělají bez navýšení ceny.

12 ZAMĚŘENÍ

– když se rozhodnete investovat do pěkného kusu nábytku nebo sestavy, musí o vás být dobře postaráno. „A to od výběru po montáž a hlavně opomíjený krok – zaměření prostoru a zjištění potřebných rozměrů pro objednání a výrobu daného modelu. Nenechte se o tuto službu ochudit. Příprava návrhu od bytového designéra je u kvalitních interiérových studií již samozřejmostí,“ konstatuje Martin Dusík.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři