design / Interiérový design

Komorní výstava nábytku nejslavnějšího českého designéra Jindřicha Halabaly

Od 8. 6. do 31. 8. 2023 bude Volmanova vila v Čelákovicích hostit výstavu českého designéry Jindřicha Halabaly Foto: Dita Havránková

Jindřich Halabala zkultivoval díky kvalitním produktům za dostupnou cenu tisíce domácností a proslavil zdejší design daleko za hranicemi naší republiky. Studio Nanovo se nyní spojilo s Vilou Volman, aby vystavili několik kusů nábytku od slavného designéra v moderním funkcionalistickém interiéru. Výstava Halabala 2023 ve Vile Volman v Čelákovicích potrvá do konce září.

Volmanova vila , 27. 8. 2023

Designér pro celou republiku

 

Jindřich Halabala (24. 5. 1903 – 18. 11. 1978) se v rodinné firmě naučil truhlářskému řemeslu a po škole pro zpracování dřeva ve Valašském Meziříčí vystudoval Uměleckoprůmyslovou školu v Praze. Nejvýznamnější období designérovy tvorby je spjato s jeho působením v UP závodech, kam nastoupil v roce 1928. Díky optimální kombinaci vysoké kvality produktů a sériové výroby se nábytek z UP závodů dostal téměř do každé československé domácnosti.

Halabala propojoval vliv Bauhausu a funkcionalismu se stylem art deco a zručností československých truhlářů. Dodnes je jeho práce zárukou kvality a když objevíte křesla Halabala na půdě, tak si buďte jistí, že po kvalitní renovaci je můžete slušně zpeněžit.

Renovace starého nábytku pod taktovkou Nanovo

Studio Nanovo, které renovuje a prodává československý design 20. století, stojí za renovací všech kusů nábytku vystavených na výstavě Halabala 2023. Právě vliv funkcionalismu na Halabalův nábytek nasměroval Nanovo k Volmanově vile, která se ukázala jako dokonalé místo pro prezentaci jejich renovátorských prací. Nejedná se přitom o první spolupráci s Volmanovou vilou – Nanovo pomohlo majitelům vily vybavit část interiéru dobovým nábytkem.

Foto: Stolek "Pavouk" navržený designérem nábytku Jindřichem Halabalou

 

Výstava v zapomenuté vile v Čelákovicích

 

Vila Volman, postavená v letech 1938-1939 podle návrhů Karla Janů a Jiřího Štursy, se otevřela veřejnosti v roce 2022. Její interiér je možné si prohlédnout v rámci komentovaných prohlídek nebo soukromých akcí a nyní se díky výstavě Halabala 2023 otevírací časy o něco rozšíří. Součástí výstavy ve Vile Volman je několik kusů nábytku a doplňků včetně slavného stolku H-259 zvaného „Pavouk“ nebo ikonického křesla H-221.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři