design /

Móda, šperk i brýle na míru. Kdo představí na Designbloku novinky?

Móda, šperk a doplňky jsou nedílnou součástí Designbloku a ani letos tomu nebude jinak. Designéři a značky těchto oborů se představí jak v Gabriel Loci, tak v Uměleckoprůmyslovém museu (UPM). Návštěvníci se mohou těšit na ikony české módy a šperku, jakými je Liběna Rochová, Denisa Nová, Hana Zárubová, Zdeněk Vacek, Nastassia Aleinikava nebo Janja Prokićinové tváře jako Ondřej Stára, Maria Kobelova, Barbora Procházková (Project Sapience) či NANICHE. Díky zahraničním diplomantům soutěže Diploma Selection ožije módou také kostel Sacre Coeur, kde v sobotu 9. října proběhne série módních přehlídek.

Designblok , 5. 10. 2021

Módní tvorba je každoročně na Designbloku zastoupena desítkami designérů. Letos se mohou návštěvníci těšit na legendu české módní scény Liběnu Rochovou, jejíž tvorba se dotkne hned dvou instalací v Gabriel Loci. Liběna Rochová věnovala v letošním roce Moravské galerii výjimečný dar, do sbírek a výstavních prostor zrekonstruovaného Uměleckoprůmyslového muzea v Brně darovala rozsáhlé kolekce oděvů, obuvi a doplňků. Společně s galerií se tak v Gabriel Loci představí i průřez autorčinou tvorbou posledních dvaceti let. Instalace nese název DAR a její podobu navrhla architektka Magdalena Rochová. O patro níže – v prostorách schodiště Gabriel Loci – vznikne netradiční instalace světelného objektu s názvem DECH, která je společným dílem Liběny Rochové a vizuálního umělce Marka Šilpocha.

Dana Bezděková, Triffid. Zdroj: Designblok

Po letech se na Designblok, konkrétně do UPM, vrací designérka Denisa Nová, která se zaměří na koncept kožené bundy coby druhé kůže. Nadčasovost a eleganci sobě vlastní předvede v nové kolekci Daniela Pešková. A malým ale nepřehlédnutelným kouskem undergroundu bude instalace #forsale by LUV inspirovaná estetikou secondhandů a thrift storů. S modrotiskem a barvením přírodním indigem pracuje Made by Ordinary nebo SISTERSCONSPIRACY. Folklor na Designbloku ožije díky Lence Mulabegovič a její značce Mi fashion label. Čekejte redesign folklórového ornamentu s novodobým pojetím a přetavením do současnosti. Letos nebude chybět ani activewear, a to díky KINOKO s instalací od Palma de Alma a také NANICHE s novou kolekcí „IN MOTION“ – bundy z deadstock padákoviny, legíny, body a plavky z recyklovaného nylonu, vše z lokální produkce. Minimalismus ruku v ruce s udržitelností přinese poprvé slovenská značka Drevená Helena. Dalším zástupcem Slovenska je pleasure apparel Buffet s unisexovou kolekcí.

Daniela Pešková, kolekce z FW 21. Zdroj: Designblok

Módním designem ožije také kostel Sacre Coeur, kde v sobotu 9. října proběhne série přehlídek finalistů soutěže Diploma Selection. Ve čtyřech odpoledních blocích nastoupí na molo kolekce od absolventů českých univerzit jako je Zoltán Tóth, Natalie Nepovim, Natalie Dufková, Agáta Seeháková a Katarína Mydliarová. Zahraniční ateliéry bude reprezentovat například Anelie Antova (BG), Stef Reijnierse (NL) nebo Alessandro Santi (AT). Vyvrcholením budou přehlídky minulých vítězek Diploma Selection – Barbory Procházkové (Project Sapience), Otilie Vieru (NL) a Joline Kwakkenbos (NL) s vlastní značkou Elliot Collective založenou společně s Britt Liberg (NL).

Mi fashion label, košilošaty Folksy. Zroj: Designblok

Šperk letos rozhodně nezůstává pozadu za módou. Svou čtrnáctou kolekci, kterou pomyslně slaví deset let tvorby, předvede Janja Prokić. Inspirací pro kolekci Mitmem jí byla živá příroda, luční kvítí a často opomíjená krása věcí v okolí. Dana Bezděková vytvořila nový soubor šperků Triffid inspirovaný nebezpečnými květinami. Po loňském úspěchu, kdy získala Cenu Designbloku v kategorii šperk, se vrací také Maria Kobelova, tentokrát s kolekcí jako asistentkou naší mysli pojmenovanou SIRI. Originální šperky ateliéru K.O.V. pražské UMPRUM vznikly v rámci zadání „inspirace architekturou“ a představí se ve foyer Uměleckoprůmyslového musea. Rodinný klan Belda, který je zakládajícím členem Designbloku, přichystal novinky vycházející z vlastních archivů mapující více než 100 let značky a rodiny Beldových. Z dalších se mohou návštěvníci těšit na tvorbu Anežky Juhové, blueberries, Elišky Lhotské či Lenky Kerlické jak se značkou 27jewerly, tak poprvé i s projektem pod vlastním jménem. Zdeněk Vacek, laureát Ceny Czech Grand Design v kategorii šperk, prezentuje zcela nový koncept v rámci své instalace v UPM.

Nastassia Aleinikava, Kolekce brýlí s Patrikem Kiššákem © Vojtěch Veškrna

Pod značkou Two Lines tvořící designérka Jiyeon Lim představí kožené tašky a doplňky v kombinaci s ilustrovaným románem. Novinky si přichystaly také designérky s oblíbenými značkami Yrnche, PBG a Verlein. Tři naprosto různé styly představí designéři obuvi – PÁR se po loňské premiéře vrací s kompletní kolekcí unisexových sneakers, organické změny zakomponoval do své tvorby Fernando Echeveriia a na zlínskou tradici poctivé obuvnické a kožedělné výroby navazuje značka Vasky.

Ondřej Stára, Obchůdek pro radost © shotby.us

Čím dál více autorů věnuje pozornost brýlím. Značka Alexmonhart je známá nejen svými elegantními koženými doplňky, ale i odvážnými brýlovými obroučkami. Po úspěšném uvedení kolekce s Lucií Koldovou letos předvede i nejnovější spolupráci s designérem Jiřím Krejčiříkem. Brýle na míru pro umělce Patrika Kriššáka vytvořilo Nastassia Aleinikava studio. A přestože se brýlařské studio Optiqa zaměřuje na obroučky z minulých dekád, na Designbloku uvedou novinku reagující na aktuální problém. Letos představí kolekci zaměřenou na nežádoucí modré světlo a obruby z bioplastu navržené pro Okulu Nýrsko.

PBG, Totebag. Zdroj: Designblok

Ve vlastním prostoru se tento rok prezentují hedvábné šátky od Silky Gang či etablovaná módní designérka Hana Zárubová. Svůj nově otevřený ateliér v Podolí promění v Obchůdek radosti progresivní šperkař Ondřej Stára. Prezentace šperků proběhne také u izraelské designérky Viky Mayzel přímo v prostorech jejího vinohradského ateliéru.

Silky Gang, Budulínek. Zdroj: Designblok

  • autor: Designblok *
  • publikováno: * 5. 10. 2021
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

design Designblok

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři