Novinky a názory / zprávy

AIR House studentů ČVUT oceněn v soutěži Stavba roku 2015

Energeticky soběstačný experimentální dům AIR House, navržený týmem studentů ČVUT v Praze pod vedením Fakulty architektury, získal v soutěži Stavba roku 2015 Cenu Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství a Cenu veřejnosti.

EARCH.CZ , 16. 10. 2015

„Nestává se často, aby výstupem studentské práce byl realizovaný dům, aby model studenty připraveného návrhu byl realizován v měřítku 1:1, a k tomu, aby cestoval do světa, a zpět se vrátil ověnčen mezinárodním uznáním. V tomto případě byly individuální školní poznatky rozšířeny o praktickou spolupráci celého týmu studentských kolegů, profesních odborníků, o problematiku řízení týmu, o zajištění financování i opakovanou realizaci stavby. Porotou nominovaný dům považujeme za příkladný, ba ojedinělý, výstup studentské práce a za inspirativní přístup školy při přípravě jejích absolventů pro praxi. Proto mu Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství udělila svou cenu,“ ocenila studentské úsilí i velkorysý přístup ČVUT Eva Podlešáková, ředitelka Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.

Ve veřejném hlasování obdržel AIR House nejvyšší počet hlasů a získal tak prestižní Cenu veřejnosti. Hlasování bylo organizováno prostřednictvím tisku, internetu, na výstavách ve spolupráci s mediálními partnery soutěže. Vítězné stavby byly vyhlášeny během slavnostního finálového večera 13. října 2015 v Betlémské kapli. Ocenění převzali zástupci týmu ČVUT a zástupce hlavního dodavatele Dřevostavby Biskup.

„Díky osvícenému přístupu rektora ČVUT Petra Konvalinky nalezl AIR House po návratu z USA ideální uplatnění jako Informační centrum a stal se bránou k fakultám ČVUT,“ uvedl vedoucí projektu Dalibor Hlaváček, z Ústavu navrhování II Fakulty architektury ČVUT. „Přímo uprostřed dejvického kampusu v Praze tak může být inspirací pro studenty a vzbuzovat nadšení pro architekturu šetrnou k přírodě.“

AIR House navrhl tým studentů a mladých akademiků ČVUT pro mezinárodní studentskou soutěž U. S. Department of Energy Solar Decathlon 2013, která se konala v Kalifornii. Zde stavba získala celkové třetí místo. Po skončení soutěže byl dům rozebrán a dopraven zpět do Prahy, kde od prosince 2014 slouží jako Informační centrum ČVUT. V roce 2014 také obdržel Ekologického Oskara v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR 2014 v kategorii Mládež. AIR House slouží nadále i výzkumu, odborníci z ČVUT vyhodnocují fungování použitých technologií a materiálů nebo energetickou náročnost objektu.

Více o AIR House zde.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 16. 10. 2015
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři