Novinky a názory / historie a teorie

Architekt 05 06 | 2012

O architektonických soutěžích byly popsány již tuny papíru, internetem se prohnaly miliony znaků bloggerů, proběhla na toto téma řada konferencí a seminářů. Soudy stavovské i řádné stále řeší množství případů a tápají občas, podle jakých pravidel mají poskytnout satisfakci a rozhřešení.

Julius Macháček , 17. 12. 2012

Vzpomeňme jen problematickou soutěž na Národní knihovnu, kde došlo k řadě nejasností, posléze překlopených do politické roviny, a výsledkem je nakonec to, že nejen nemáme knihovnu Kaplického, ale nemáme žádnou. Otázka, v jakých případech soutěžit, jakou formou, podle jakých regulí a s jakým cílem, se trvale vznáší ve vzduchu. V nedávné výzvě skupiny architektů, kterou inicioval Josef Pleskot, se signatáři obracejí zejména na municipální, komunální politiky, aby soutěže nebyly hodnoceny v prvé řadě jen na základě nejnižší nabízené ceny, což podle signatářů vede k preferování nízké kvality příslušné stavby.

V posledním dvoučísle tohoto roku se jedné zdařilé soutěži, kterou vypsal soukromý investor, věnujeme v rubrice Téma. Materiál nám připravila Jana Kostelecká a Adam Gebrian, kteří byli přímo „u toho“. Také v úvodníku čísla se architekt Petr Lešek zabývá problematikou soutěží a v této souvislosti i rolí České komory architektů. Budeme rádi, když nám napíšete i vy, vážení čtenáři, o svých zkušenostech ze soutěžení a „soutěžení“.

Příští dny jsou však spíše časem nesoutěžním, časem zklidnění duše i mysli. Nevím, proč na předtištěných kartičkách, které se v minulosti prodávaly v papírnictví a ještě nyní se objevují, vévodí nejčastěji slogan „Veselé Vánoce“, jako by šlo o estrádu – i když proč by nemohly být veselé.

Přeji vám spíš, aby byly klidné a příjemné a aby se vám v příštím roce dařilo, na co sáhnete. A samozřejmě abychom se i nadále ve zdraví mohli scházet nad stránkami časopisu ARCHITEKT.

Julius Macháček, šéfredaktor

     

EDITORIAL 01 NA OKRAJ / JULIUS MACHÁČEK

SLOVO 02 ARCHITEKTONICKÁ SOUTĚŽ / TEXT PETR LEŠEK

OBSAH 03

TOP REALIZACE 04 REVITALIZACE UHELNÉHO MLÝNA, LIBČICE NAD VLTAVOU / PATRIK HOFFMAN / ATELIER HOFFMAN / ROZHOVOR S AUTOREM PŘIPRAVIL JULIUS MACHÁČEK

PROJEKT 18 4X4 CULTURAL FACTORY, AREÁL PIVOVARU SVĚTOVAR , PLZEŇ / HELIKA

REALIZACE 24 REZIDENCE KORUNNÍ, PRAHA / CASUA / RECENZE PETR VOLF

REKONSTRUKCE 30 REKONSTRUKCE NÁMĚSTÍ T. G. MASARYKA, FRÝDLANT / VLADIM ÍR BALDA, JIŘÍ JANĎOUREK

INTERIÉR 38 BAR AQUARIUM, BÍLÝ BYT, VELETRŽNÍ EXPOZICE / MICHAL KUTÁLEK / NEXT LEVEL STUDIO

SOUTĚŽ 60 MIES VAN DER ROHE AWARD 2011, české nominace 2013

STUDENTSKÉ PROJEKTY 66 BESKYDSKÉ VIZE, LETNÍ ŠKOLA ARCHITEKTURY, ROŽNOV POD RADHOŠTĚM / TEXT PETR VOLF

TEORIE 74 POSTOVĚTSKÁ, POSTSOCIALISTICKÁ MOSKVA / TEXT OLDŘICH ŠEVČÍK, ONDŘEJ BENEŠ, JAROSLAV SLÁDEČEK

ARCHITEKTURA PŘED OBJEKTIVEM 84 FOTOGRAF FRANK HERFORT / TEXT MATTHIAS SCHEPP, ANTON MOSIN

TÉMA 89 PŘÍBĚH JEDNÉ SOUTĚŽE, REKONSTRUKCE A DOSTAVBA OBCHODNÍHO STŘEDISKA SNĚŽKA, PEC POD SNĚŽKOU / PŘIPRAVILI JANA KOSTELECKÁ, BENEDIKT MARKEL / ROZHOVORY SE STAROSTOU MĚSTA A INVESTOREM PŘIPRAVIL JULIUS MACHÁČEK

KULATÝ STŮL 129 VEŘEJNÝ PROSTOR V OBCI, LITOMYŠL / TEXT MARCELA BOŠTÍKOVÁ

VÝSTAVA 130 JAN BOČAN V GJF / ČLOVĚK A PROSTOR

SOUTĚŽ 132 NÁRODNÍ CENA ZA STUDENTSKÝ DESIGN 2012

ARCHITEKTURA PŘED OBJEKTIVEM 134 ŠUMNÉ STOPY / RADOVAN LIPUS, DAVID VÁVRA

PUBLIKACE 13599 (DOBRÝCH?) DOMŮ / TEXT JÁN STEMPEL

SERVIS 139 

SUMMARY 141

Klíčová slova:

Architekt časopis

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři