Nový murál v Holešovicích od Nitzan Mintz a Dede Bandaid Foto: Art District
Novinky a názory / zprávy

Streetartoví umělci z Tel Avivu vytvořili v Praze obří murál

V pražských Holešovicích vznikl nový murál, který vytvořila v rámci své umělecké rezidence telavivská dvojice Dede Bandaid a Nitzan Mintz. Do Prahy se vrátili po pěti letech, v té době vznikly dvě jejich malby na Žižkově – na budově nakladatelství Argo a divadle Ponec. Holešovický murál je jejich dosud největší realizací. Fasáda budovy společnosti Daramis na rohu ulice Komunardů a U Průhonu je 20 metrů vysoká a 12 metrů široká. Dílo tvoří báseň Nitzan Mintz, která je doplněná o Dedeho velkoplošnou malbu. Ta zobrazuje obřího opeřence z různých malých objektů inspirovaných městem a jeho proměnou.

EARCH.CZ , 17. 11. 2021

„Ráda bych interpretaci textu nechala na každém, kdo půjde kolem a přečte si ho. Pro mě je to ale báseň o lásce a odloučení“, říká o svém díle Nitzan Mintz.

Umělecká rezidence i její výstupy jsou pilotním projektem kulturního centra JCC Prague, Kreativní Prahy a Velvyslanectví Státu Izrael, který byl iniciován novou velvyslankyní v Praze, J.E. Annou Azari v reakci na pandemický rok a limity realizace mezinárodních kulturních projektů.

Dede Bandaid je jedním z nejvýraznějších současných telavivských streetartových umělců. Ve veřejném prostoru tvoří již od roku 2006. Svými projekty reaguje nejen na proměnu města a urbanismus, ale i na společenská a osobní témata. Nejznámějším Dedeho symbolem je náplast a často je označován jako Dede Bandaid. Význam jednotlivých náplastí se mění podle místa, je ale zároveň univerzální náplastí na rány, které každý máme. Na různých místech Tel Avivu se objevují jeho obří zvířata, ale i značky a symboly, které reflektují tvar budov, stavební boom nebo připomínají již neexistující místa.

Nitzan Mintz je izraelská umělkyně a básnířka. Vystudovala výtvarné umění a kreativní psaní. Stejně jako Dede tvoří zejména ve veřejném prostoru. Její básně jsou osobní, ale i aktivistické. Jsou psané s naléhavostí verbálně a vizuálně vyjádřit myšlenkové pochody v reakci na okolní svět, politické dění a společenské problémy. Její díla jsou nejvíce koncentrovaná v jižním Tel Avivu, v místech známých prostitucí a kriminalitou.

Foto: Spolupráce dvou známých telavivských umělců

Oba umělci tvoří často spolu. Jejich díla je možné vidět zejména v Tel Avivu, ale kromě Prahy také v New Yorku, Berlíně, Lodži nebo v Mexico City. Vystavují i v mezinárodních galeriích (Zemack Gallery, Fresh Paint Art Fair, MT Art Gallery London, Art Miami).

Foto: Roh holešovických ulic Komunardů a U Průhonu obohatil velký murál
  • Autoři: Nitzan Mintz, Dede Bandaid
  • Město: Praha
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 17. 11. 2021
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

murál Holešovice umění

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři