Novinky a názory / zprávy

Ateliér Ondřeje Císlera – nominace soutěže Olověný Dušan 2016

Další ateliérovou nominaci ohraničuje zadání funerální architektury, architektury posledních věcí člověka. Studenti pod vedením Ondřeje Císlera a Miroslava Pazdery pracovali na stavbách, které jsou typologicky spojeny s pohřbem, avšak téma smrti je zde přijímáno kultivovaně jako běžná součást života.

FA ČVUT – Ateliér Ondřeje Císlera , 19. 4. 2016

Ateliér Ondřeje Císlera / AOCOndřej Císler, Miroslav Pazdera

Město mrtvých

Současný člověk vytěsňuje téma smrti. O smrti se nemluví, se smrtí se nejlépe vůbec nijak nenakládá. Proto se jedná o téma, které chceme kultivovat. Smrt jako měřítko života.

Místo: Černošice.Program: Kompletní servis týkající se pohřbu – krematorium, smuteční síň, hřbitov včetně dalších potřebných funkcí.

Ján Antal, Ondřej Blaha, Petr Bočan, Tereza Dvořáková, Lucie Feldová, Mariana Hanková, Jakub Hoffmann, Pavla Hradilová, Alexandra Jamnická, Hana Kloudová, Jonáš Kolařík, Barbora Langová, Prokop Matěj, Julie Pecharová, Slavomír Peterka, Barbara Poláková, Jan Poslušný, Jiří Ptáček, Justína Špalková, Klára Šparlinková, Magdalena Šteflová, Michal Štěpař, Tereza Šváchová, Iveta Tesařová, Veronika Vítková, Patrik Výkruta, Jano Vyšný, Alžběta Widholmová

Představení AOC ve videu.

Za porotu Zuzana Nacházelová:

Téma architektury posledních věcí člověka, jednotná prezentace na pauzácích, sochařské stojany pod precizně vysochanými modely unavené od letitého podpírání ušmudlaných zátiší z hranolů, koulí a válců, jakoby znovu ožily umístěním do prostoru ateliéru a téma funerální architektury jim vdechlo nový život. Navzdory utažené prezentaci a silnému vedení v ateliéru Ondřeje Císlera a Miroslava Pazdery je každý návrh projekt od projektu jiný, osobitý, s výrazným konceptem a překvapivě krásnými texty, za kterými se poodkrývá osobnost každého studenta. Mám pocit, že v tomto ateliéru jde skutečně o hledání a vnímání ideálních prostor. Půdorysy a řezy na stěnách jsou pouze jejich momentální projekcí. Kdekoliv jinde by mi to přišlo až moc, ale tady do sebe všechno skvěle zapadá. Zřejmě i proto bylo v tomto ateliéru uděleno nejvíce širších nominací. Důvod vidím v obrovském zapálení pro věc a vysokém nasazení jak jednotlivých studentů, tak i jejich vedoucích.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři