Fakulta architektury ČVUT v Praze podle návrhu Aleny Šrámkové Foto: Radek Úlehla/ Coatmen
Novinky a názory / zprávy

CAMP promítne film Trochu poučnej barák. Diskutovat budou tvůrci i aktéři dokumentu

Říká se, že kvalitu architektury prověří až čas. Tvůrci filmu Trochu poučnej barák proto využili 10 let od dokončení budovy největší tuzemské fakulty architektury, aby se společně s významnými osobnostmi české architektury podívali, jak tato výrazná budova Aleny Šrámkové po dekádě provozu obstála. Projekce nového dokumentárního snímku o sídle Fakulty architektury ČVUT proběhne v pátek 4. března od 19:00 v Centru architektury a městského plánování (CAMP). Součástí večera bude také panelová diskuze s tvůrci i aktéry filmu.

EARCH.CZ , 27. 2. 2022

„Mile nás překvapil zájem a reakce diváků po lednové premiéře filmu, kterou celkově zhlédlo asi 700 lidí. Ukázalo se, že téma filmu a snímek samotný otevírá řadu otázek týkajících se jak budovy samotné, tak i české architektury. Nechtěli jsme natočit prvoplánově oslavný, nebo naopak kritický film, naším cílem bylo poskytnout divákům názory různých stran tak, aby si mohli udělat vlastní závěry. A poměrně živá diskuze po premiéře naznačila, že to byla správná cesta a že stojí za to promítat film s následnou diskuzí,“ říká producent a režisér filmu Trochu poučnej barák Jiří Kout.

Nová budova ČVUT, ve které fakulta architektury sídlí, vzešla z dvoukolové anonymní architektonické soutěže, do které se zapojila špička tuzemských architektů. První cenu porota neudělila, přičemž „stříbrný“ návrh, podle kterého se budova realizovala, vznikl v ateliéru zasloužilé architektky Aleny Šrámkové. Třetí místo pak obsadil projekt v té době progresivního ateliéru HŠH, který přišel se zcela odlišným řešením. Po dokončení stavby Aleny Šrámkové v roce 2011 se strhla lavina protichůdných názorů – jedni ji oslavovali jako vrcholné dílo významné architektky, jiní upozorňovali na její možné nedostatky i lehce zpátečnickou formu.

Ve filmu, jehož tvůrčí tým tvořili scénáristé, novináři Karolína Vránková a Matěj Beránek pod dohledem dramaturgyně Báry Kopecké, vystupují představitelé fakulty jako předchozí děkan a iniciátor výstavby nové budovy Ladislav Lábus, pedagog a bývalý člen ateliéru HŠH Tomáš Hradečný, absolvent fakulty a spoluzakladatel Ateliéru bod architekti Vojtěch Sosna, česko-švýcarský architekt a pedagog Miroslav Šik, studentka Emma Wald a technik fakultní budovy Jiří Fuska. Emeritní profesorka Alena Šrámková vstupuje do filmu formou archivních záběrů, aby přibližila své cíle a záměry.

Projekce filmu proběhne v Centru architektury a městského plánování v Praze (CAMP) v pátek 4. března od 19:00. Následovat bude panelová diskuze s režisérem filmu Jiřím Koutem, scénáristkou Karolínou Vránkovou, Ladislavem Lábusem, Miroslavem Šikem, Tomášem Hradečným, Emmou Wald, spoluautorem návrhu budovy fakulty Lukášem Ehlem a 1. náměstkem primátora Petrem Hlaváčkem. Vstup zdarma, registrace na GoOut.cz.

Foto: Po projekci bude následovat velká diskuze s architekty Ladislavem Lábusem, Miroslavem Šikem, Lukášem Ehlem a dalšími

Film vznikla za podpory Fakulty architektury a magazínu EARCH.cz. Film by nevznikl bez finanční podpory Hlavního partnera filmu, společnosti Českomoravský beton a partnerů Aluprof a Lipea. Mediálními partnery filmu jsou magazín EARCH.cz, CZECHDESIGN, ERA21 a Stavbaweb.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři