Novinky a názory / názory a komentáře

Jak obstála budova fakulty architektury ČVUT? Srovnání fotek po 7 letech

Projekt výstavby Nové budovy ČVUT v Praze, kde sídlí Fakulta architektury a Fakulta informačních technologií, byl velkou událostí pro celou tuzemskou scénu. Nejen z důvodu největší finanční investice školy za více než 30 let, ale především díky tomu, kdo za vítězným návrhem stál – nestorka české (československé) architektury, dnes osmaosmdesátiletá profesorka Alena Šrámková. Ke slavnostnímu otevření budovy došlo přesně před sedmi lety – 22. 2. 2011. K výročí jsme se rozhodli interiér stavby nově nafotit podle snímků těsně po dokončení, abychom zachytili její proměnu v čase.

EARCH.CZ , 22. 2. 2018

Názory na architekturu Nové budovy ČVUT se liší. Někdo kritizuje samoúčelnost formy a technické nedostatky, jiní naopak oceňují její otevřenost a střídmost. Objektivně můžeme konstatovat jen to, že budova jasně přijala rukopis a charakter své autorky – svérázná dáma neznající kompromisů navrhla stejně přísnou stavbu.

Střídmost budovy se projevuje v elementární pravoúhlé hmotě i v použitých materiálech – v celé budově nenajdeme prakticky nic jiného než stěny z pohledového betonu nebo ty s cihlovým obkladem. Profesorka Šrámková má totiž ráda, když barák pořádně sedí na svém místě a příliš se nepodbízí.

Solidní materiály nevyžadující extra péči určují výraz budovy hlavně v interiéru. Povrchy snesou z dlouhodobého hlediska téměř vše – na to krátkodobé upozornili autoři návrhu studenty už ve svém provolání, jak se k budově mají chovat.

„Asi by se po škole nemělo lepit kdeco kamkoli. Pro informace, inzerce a různá oznámení je myšlena růžovofialová stěna v přízemí. Jinak by se po baráku na barevné stěny lepit nemělo. A hlavně se nesmí v žádném případě lepit na betonové povrchy. Nesmí se tahat jakékoli vedení po povrchu stěn. Rozhodně se nesmí zastínit jakýkoli průhled do prosklených oken komunikací.“

Přestože sedm let není pro budovu příliš dlouhá doba, první roky plného provozu prověří jak estetickou, tak i funkční stránku stavby. V obou případech fakulta těží právě ze zmíněné robustnosti a odolnosti materiálů. Zastává tak stoprocentní roli kulisy – zůstává ve své původní podobě a neutrálně přijímá nové vrstvy života.

Podle slov autorů bylo záměrem navrhnout „dům, který není příliš choulostivý na nepořádek, má svou vnitřní důstojnost a je bez exkluzivního soudobého designu. Je v něčem jako ze staré školy – to proto, aby v budoucnu nezestárnul, aby byl trochu mimo čas.“

Jak si budova po sedmi letech služby stojí, posuďte sami.

Poznámka: Focení současného stavu probíhalo v období klauzur, kdy jsou ateliéry plné grafických podkladů ke studentským projektům.

 

Fa ČVUTFoto: eArch

 

 

Fa ČVUTFoto: eArch

 

 

Fa ČVUTFoto: eArch

 

 

Fa ČVUTFoto: eArch

 

 

U příležitosti 88. narozenin profesorky Aleny Šrámkové v červnu minulého roku vydal EARCH.TV krátkometrážní snímek o Nové budově ČVUT, ve kterém sama architektka vysvětluje svůj záměr při navrhování stavby.

 

Klíčová slova:

Alena Šrámková

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři