Novinky a názory / zprávy

Jaké jsou principy kolektivního autorství? Dialog architekta Thomase Burlona a umělce Bernda Trasbergera

Ve čtvrtek 2. března se v nových prostorách Technologického centra UMPRUM Mikulandská uskuteční dialog architekta Thomase Burlona a umělce Bernda Trasbergera Foto: Erica Overmeer

Spolek KRUH zahajuje nový cyklus přednášek s názvem Konečně!, a to netradičním dialogem německého architekta Thomase Burlona s německo-belgickým umělcem Berndem Trasbergerem. Jejich hlavním tématem bude úvaha o autorství, která vznikají v kolektivu, a to jak v umění, tak i v architektuře. Večer s názvem Loď nepatří jen Theseovi se uskuteční ve čtvrtek 2. března od 19h30 v nových prostorách Technologického centra UMPRUM Mikulandská.

KRUH z. s. , 13. 2. 2023

„V rámci nového cyklu přednášek Konečně! představíme výrazné osobnosti architektury, které nemohly v minulých letech z různých důvodů přijmout naše pozvání. Jarní blok reprezentují autoři, jejichž tvorba je velmi specifická a není určována módními trendy. První z těchto hostů, Thomas Burlon, vystoupil v Praze poprvé už v roce 2017 ve vyprodaném velkém sále kina Světozor. Téma architektury se rozšíří o vliv současného umění právě v dialogu s umělcem Berndem Trasbergerem.” říká k první přednášce nového cyklu Konečně! dramaturgyně přednášek Marcela Steinbachová.

Společný dialog architekta a umělce s názvem Loď nepatří jen Theseovi se bude věnovat kolektivnímu autorství. Jak citovat, využívat, upravovat a transformovat naši kulturu? Není smysluplnější ji chápat jako neustálý proces, ve kterém společně spojujeme své dovednosti, nápady a vkus? Ve kterém není jediný tvůrce, ale kontinuum tvorby, v němž kulturní produkty nemají začátek ani konec, ale rozkládají se mezi minulostí, přítomností a budoucností?

Thomas Burlon byl od roku 2009 partnerem dnes již neexistujícího, zato během své existence velmi progresivního, berlínského architektonického studia Brandlhuber+Emde, Burlon. Mezi jejich nejvýznamnější práce patří radikální přestavba industriálního objektu Antivilla nedaleko Berlína, která na první pohled zaujme odhalenou betonovou fasádou a konceptem vybouraných otvorů místo klasických oken. Přímo v Berlíně navrhli budovu na ulici Brunnenstrasse, která slouží jako byty, galerie a byla sídlem jejich tehdejší kanceláře nebo přeměna brutalistního kostela St. Agnes na König galerii, za kterou obdrželi Architekturpreis Berlin. Thomas Burlon nyní působí ve svém studiu Schneider Oelsen.

Foto: Mezi nejvýznamnější práce studia Brandlhuber+Emde, Burlon patří přestavba industriálního objektu nedaleko Berlína

Bernd Trasberger je německo-belgický vizuální umělec, jehož tvorba se zaměřuje převážně na architekturu, veřejný prostor a jejich úlohu ve společnosti. Ve svých dílech využívá či reprodukuje architektonické a designové artefakty, které následně modifikuje v kontextu jejich historického vývoje a společenského významu. V jednom ze svých prvních děl Am Neuen Wasserturm vytvořil průchozí zmenšeninu městské části Mönchengladbachu. Jeho frotáže náhrobků architektů (Tombs of Architects) vzdávájí hold například průkopníkovi modernismu Mies van der Rohovi.

Foto: Jedním z děl německo-belgického umělce Trasbergera je i dílo vyrobené z prvků modernistické fasády obchodního domu "Hertie"

Dialog německého architekta Thomase Burlona s německo-belgickým umělcem Berndem Trasbergerem se uskuteční ve čtvrtek 2. března 2023 od 19h30 v Technologickém centru UMPRUM Mikulandská. Přednáška bude probíhat v anglickém jazyce. Základní vstupné na akci je 140 Kč a za zvýhodněnou cenu pro studenty nebo seniory za 120 Kč. Vstupenky lze zakoupit v síti GoOut.

  • autor: KRUH z. s. *
  • publikováno: * 13. 2. 2023
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

kruh přednáškový cyklus

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři