Aktuální ročenka představuje celkem 32 staveb z různých koutů Česka Foto: Tomáš Souček/ Peter Fabo/ Jan Fabián
Novinky a názory / historie a teorie

Nová ročenka české architektury představuje ty nejlepší stavby posledních dvou let pohledem architekta Ondřeje Chybíka

Minulý týden byl pokřtěn 23. svazek ročenky české architektury, jehož editorem se stal známý český architekt Ondřej Chybík. Do publikace vybral celkem 32 staveb realizovaných v různých koutech České republiky mezi lety 2021-2022.

EARCH.CZ , 4. 5. 2023

Vydávání nových ročenek české architektury se u nás pokaždé těší značnému zájmu odborné i laické veřejnosti. Představuje totiž možnost seznámit se s aktuálním stavem tuzemské architektonické scény – prohlédnout si nové kvalitní stavby a dozvědět se o novinkách z oboru.

Koncept ročenek, který již 23. rokem vydává Dagmar Vernerová v rámci vydavatelství Prostor – architektura, interiér, design, je takový, že každou ročenku zpracovává konkrétní praktikující český architekt či architektka. Díky kontinuitě se v této pozici vystřídala již celá řada respektovaných osobností české scény. Každý má přitom možnost zvolit si vlastní klíč toho, jak k výběru třicítky projektů přistoupí, jelikož pokaždé se posuzují zhruba dvě stovky realizací.

Letošní editor Ondřej Chybík, spoluzakladatel úspěšné architektonické kanceláře Chybík+Krištof, se rozhodl vynechat projekty týkající se rodinného bydlení. V publikaci najdeme 32 budov zahrnující například nové české galerie, sportovní halu, bankovní sídlo nebo vinařství.

Foto: Polyfunkční dům Telegraph od studia Ječmen

„Chtěl jsem dát více prostoru stavbám, které jsou veřejně přístupné a mají větší přesah než bydlení jedné rodiny. Tato ročenka by tak měla pomoci otevřít oči především lidem, kteří jsou na důležitých pozicích v developmentu, stavebnictví a veřejné správě. O to mi šlo,“ zdůvodňuje Ondřej Chybík své rozhodnutí v úvodním rozhovoru ročenky, který vedl kurátor Adam Štěch.

Foto: Wine bar Reisten v Pavlově od ORA

„Největším poznáním byl pro mě ale fakt, že jsme schopni stavět kvalitní veřejné stavby, mnohdy malého měřítka, ale s velkým dopadem na celou lokalitu a místní komunitu. Můj pocit, že stavby z veřejných rozpočtů jsou u nás čím dál četnější i kvalitnější, se potvrdil,“ uvádí Chybík dále v rozhovoru.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři