Novinky a názory / zprávy

Pohodlí nadevše. Jak zařídit útulný domov?

Reality.iDnes radí jak zařídit domov, abyste se v něm cítili pohodlně a bezpečně. Foto: Pexels.com

Domov by měl být vaším zázemím, ve kterém se cítíte skvěle – bezpečně, pohodlně. Zkrátka jde o vaše útočiště, ve kterém se můžete skrýt před okolním světem. Lidé ale často tento pocit z vlastního domova nemají. Jak jej tedy zařídit, abyste se cítili pohodlně?

eVisions , 24. 1. 2024 / Advertorial

Starší byt je dobré vymalovat

Hledáte-li vlastní bydlení a zajímá vás třeba pronájem bytů v Olomouci, není nic špatného na tom, pokud si koupíte nebo pronajmete byt starší. Často můžete sehnat velice zajímavou nemovitost v atraktivní lokalitě. Někdo dokonce dává starším nemovitostem přednost kvůli jejich charakteru.

Co byste ale měli zvážit, jsou alespoň základní opravy interiéru před nastěhováním. Oprýskané zdi, vrzající podlaha, špatně těsnící okna, rozbitá klimatizace nebo třeba kapající kohoutek často mohou dojem útulné domácnosti poměrně zásadním způsobem narušit.

Než tedy začnete stěhovat nábytek, chopte se nářadí a začněte opravovat. Nebo si na pomoc přizvěte zkušené řemeslníky. Analyzujte stav nemovitosti a opravte ty závady, které by vám požitek z domácnosti narušovaly. Při podobných pracích totiž vždy vznikne spousta nepořádku a je mnohem jednodušší i praktičtější je realizovat ve chvíli, kdy ještě uvnitř nemáte žádné vybavení.

Preferujte jednoduchost a přirozenost

Nikomu nechceme diktovat, jaký má mít vkus. Z naší zkušenosti ale plyne, že vybavením přehlcené domácnosti k těm nejútulnějším nepatří. Vyhněte se tomu, abyste měli doma desítky různých suvenýrů a dekorací, které budou vystaveny na poličkách a ve skříních. Po čase zjistíte, že jde o lapače prachu, jejichž údržba je časově náročná a bez ní nevypadají dobře.

Raději si vyberte pár dekorací či talismanů, které pro vás mají opravdovou hodnotu. Nic jim nebude brát pozornost a vy z nich tak budete moci naplno čerpat uvolňující energii.

Uberte si na vzorech a barvách. Jednoduchost vítězí. Přehršel vjemů a podnětů narušuje naši schopnost se soustředit i uvolnit. Interiér domácnosti by měl být spíše uvolňujícím „pozadím“ našeho života než něco, co neustále vykřikuje do okolí: „Podívej se na mě!“

Jaké vybavení nesmí chybět?

Pozor na studené povrchy, ať už jde o dlaždice, plovoucí podlahu, nebo různé kamenné a kovové dekory. Alespoň kolem postele a pohovky byste měli mít koberec, který příjemně zahřeje pod nohama. Nezapomeňte ani na pohodlnou pohovku s hebkými polštářky a chybu neuděláte ani dekami, do kterých se můžete zejména během dlouhých zimních večerů zachumlat.

Přidání pokojových rostlin a příjemného osvětlení vytvoří relaxační atmosféru. Zároveň, s ohledem na rostoucí ceny elektřiny, je důležité zvážit energetickou účinnost domácích spotřebičů a osvětlení, aby se snížily měsíční náklady a zároveň zachovat pohodlný a útulný domov. Během večerů si můžete připravit oblíbený čaj nebo nalít sklenici vína. Zapalte si svíčku a užívejte si pohodlí svého domova naplno.

Oproti kovům a kameni dávejte přednost dřevu. Použít jej můžete kromě podlah či nábytku i pro kuchyňskou linku, úchytky, ale i rámečky obrazů nebo garnýže.

  • autor: eVisions *
  • publikováno: * 24. 1. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři