Novinky a názory / zprávy

Pražská PechaKucha představí 11 českých autorů, autorek a autorských kolektivů

První PechaKucha Night Prague letošního roku proběhne ve středu 31. března od 20:20 online skrze platformu Moje kino LIVE a představí jedenáct českých autorů a autorských kolektivů. O své práci promluví například architekt a nově i vlastník Pivovaru Rudník Josef Smutný, malířka a absolventka pražské AVU Ester Knapová, fotografické duo Lenka Glisníková a Karolína Matušková pracující pod značkou shotby.us, programový ředitel Radia 1 Zdeněk Lichnovský, mjölk architekti a další. Po skončení všech prezentací bude divákům nabídnut speciální DJ set. Online PechaKucha bude obohacena o chat, v rámci kterého diváci mohou sdílet dojmy mezi sebou, samotnými autory či členy dramaturgické rady PKNP. Více info zde.

Pecha Kucha Ostrava o.s. , 29. 3. 2021

Pražská PechaKucha zahajuje první letošní PKNP představením jedenácti mluvčích z různých tvůrčích oborů, kteří ve speciálním formátu 20 obrázků na 20 vteřin promluví o sobě a své práci. K tomu organizátoři připojují pár novinek: “Zůstáváme prozatím v online verzi, ale snažíme se stále přicházet s něčím novým, v minulém měsíci jsme projektem PechaKucha Window Gallery oživili výlohy zavřených kaváren, kde jsme vystavili díla autorů, kteří v minulosti na PKNP vystoupili.  Nyní přicházíme s již 72. večerem PechaKucha Prague, obměnili jsme vizuální styl, kde nadále zůstala dominantním prvkem číslice, která odkazuje na počet doposud konaných PechaKucha večerů. Abychom vizuální styl trochu oživili, přetvořili jsme číslice do jiných forem a tvarů. Další novinkou je, že jsme posunuli začátek PechaKucha večerů o hodinu později, na 20 hodin a 20 minut.”, dodává zakladatelka pražské PechaKucha Jana Kostelecká.

PechaKucha vol. 72, povánka. Zdroj: PechaKucha Night Prague

Mluvčí na PKNP Vol. 72

Architekti ze studia mjölk a členové ze spolku Lesní koupaliště Jan Vondrák, Jan Mach a Marie Vondráková představí Lesní koupaliště na Liberecku, které dostal do správy na následujících několik let jejich spolek a snaží se obnovit areál a vrátit zašlou slávu tomuto nádhernému místu. Fotografické duo Lenka Glisníková a Karolína Matušková pracují pod společnou identitou shotby.us, představí svoji tvorbu, ve které se věnují zejména módní a komerční fotografii. Za snímky pro Radio Wave či Dolce Vita byly loni nominovány na ocenění Czech Grand Design a v letošním roce opět získaly nominaci za šperkařský editorial pro Dolce Vitu, portrét Katarzie či editorial pro Swarm Mag. Festival m3 zaměřený na umění ve veřejném prostoru uvede kurátorka Jitka Hlaváčková, která připravuje letošní ročník a divákům PKNP prozradí, kde se festival odehraje a kteří umělci budou jeho součástí. 

Ester a Josefína © shotby.us

Pražské Radio 1 zaměřené především na alternativní hudbu a kulturu v těchto dnech slaví 30 let a na PechaKucha o něm promluví programový ředitel stanice Zdeněk Lichnovský. Svoji tvorbu okomentuje malířka a absolventka pražské AVU Ester Knapová, která v loňském roce obdržela Cenu diváků ve finále Ceny kritiky za mladou malbu a v současnosti vystavuje svá díla v Trafo Gallery v rámci výstavy TA malba. Dalším mluvčím je architekt Josef Smutný, který vede vlastní ateliér Ilex design a v letošním roce se stal vlastníkem kulturní památky bývalého pivovaru Rudník a postupně se snaží o jeho obnovu a renovaci formou dotací a přímých investic. Tereza Jindrová pracuje jako kurátorka v Galerii MeetFactory, Společnosti Jindřicha Chalupeckého a od roku 2020 vede společně s Veronikou Čechovou galerii Entrance, kde zaměřují aktivity na témata spojená s ekologií a udržitelností. Divákům pražské PechaKucha představí nejnovější výstavní projekt Evy Koťátkové v MeetFactory. 

V lese, Ester Knapová. Zdroj: PechaKucha Night Prague

Teoretička umění Markéta Svobodová se věnuje architektuře 19. až 21. století, představí svoji knihu Hore zdar! odkazující k oficiálnímu pozdravu Klubu českých turistů, ale také ke knize Naprej! Česká sportovní architektura 1567-2012. Autorka se v knize soustředila především na zpracování části týkající se stavební činnosti klubu, a to s omezením na turistické chaty a útulny. Absolvent pražské UMPRUM, ilustrátor Darjan Hardi se mimo ilustrace věnuje kresbě, autorským knihám a fotografii. Na PKNP představí redesign postmodernistického románu Chazarský slovník srbského spisovatele Milorada Pavića. 

Foto: eArch
Kniha Hore zdar! Markéta Svobodová. Zdroj: PechaKucha Night Prague

Anastasia Serdyuk aktuálně studující doktorské studium Filmové a televizní grafiky na UMPRUM, ve kterém se věnuje výzkumu interaktivního dokumentárního filmu na PKNP představí svůj absolventský krátkometrážní dokumentární film Dlouhá cesta.

Umělec Tadeáš Polák je studentem intermediálních umění v ateliéru Environment FAVU VUT v Brně, dlouhodobě pracuje s dětmi, na základních a v mateřských školách a nenápadně monitoruje postupy dětské tvorby. Na PKNP představí svoji klauzurní práci s názvem Projekt pivo, ve které se rozhodl výtvarně ztvárnit všechna piva, které od června do listopadu loňského roku vypil, a vznikla tak sbírka přibližně 383 kreseb piv.

Po skončení hlavního programu je pro diváky speciálně pro tento večer připravený DJ set narozeninového Radia 1. Selekce písní Zdeňka Lichnovského naváže na jeho prezentaci a bude reflektovat radost z možnosti posílat do éteru neomezené množství hudby již 30 let. 

PechaKucha Night Prague Vol. 72

31. 3. 2021 | 20:20 | Moje kino LIVE

Vstupenky zde

Klíčová slova:

Pecha Kucha přednáška

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři