Novinky a názory / architektonické soutěže

Soutěž pro mladé stavitele a interaktivní stavební příručka. HELUZ chce podporovat kvalitní a energeticky úsporné stavitelství

Stavební příručka Stawebnice a soutěž HELUZ LEVEL UP jsou propojené iniciativy, které propojují studenty, stavební praxi i nejnovější technologie. Foto: Jiří Hloušek

Stawebnice je interaktivní příručka, která vzdělává ve stavební praxi i nejnovějších technologiích. HELUZ LEVEL UP zase soutěž pro stavební obory středních škol, která motivuje k navrhování energeticky účinných budov z uceleného cihelného systému. Obě iniciativy jsou propojené a nyní se sklízí jejich výsledky – projekty studentů jsou kreativní a technicky zvládnuté.

EARCH.CZ , 14. 11. 2023 / Advertorial

HELUZ LEVEL UP – soutěž pro mladé stavitele a podporu energeticky úsporného stavitelství

V Moravském zemském muzeu v Brně byli u příležitosti soutěže HELUZ LEVEL UP 2022/2023 oceněni mladí stavitelé. Soutěž zaměřená na projektování energeticky úsporných domů přilákala pozornost 70 nadaných studentů ze 12 středních stavebních škol z České a Slovenské republiky. Z jejich návrhů vzešlo pět vítězných projektů, které nejenže ukázaly kreativitu a technické znalosti účastníků, ale také upoutaly pozornost díky zvládnuté energetické účinnosti.

Letošní ročník soutěže představil studentům úkol navrhnout rodinný dům pro čtyřčlennou rodinu za využití výrobků firmy HELUZ a partnerů projektu Stawebnice. Podmínkou bylo vyhotovení soutěžních projektů v softwaru umožňujícím exportování BIM modelu do formátu IFC a navržení objektu s nízkou energetickou náročností. Zadání soutěže souvisí s dlouhodobou strategií HELUZ, českého výrobce cihel, který se zavázal k edukování odborné i laické veřejnosti v oblasti kvalitního konstrukčního řešení zděných staveb pro jejich dlouhou životnost a zároveň energetickou účinnost. S touto ideou HELUZ v letošním roce spustil projekt Smysluplný celek, v němž zdůrazňuje, že pro kvalitní provedení stavby je potřeba používat vhodné produkty ideálně od jednoho výrobce – pouze tak totiž lze zaručit, že spolu budou spolupracovat. Za použití uceleného stavebního systému proto měli navrhovat i žáci středních škol.

Letošní soutěžní kolo HELUZ LEVEL UP přineslo celkem 44 soutěžních projektů, které byly pečlivě posouzeny porotou složenou z odborníků na energetickou účinnost a stavební inženýrství. Porota ocenila nejen konstrukční a technické řešení návrhů, ale také jejich architektonickou kvalitu a důraz na energetickou nenáročnost stavby. Podle slov poroty nebylo snadné vybrat vítězné projekty, protože účastníci soutěže prokázali vysokou úroveň dovedností a kreativity.

Soutěž HELUZ LEVEL UP není pouze příležitostí pro studenty prokázat své schopnosti a soutěžit o atraktivní ceny, ale také představuje důležitý krok směrem k podpoře energeticky úsporného stavitelství. Na prvním místě se umístila žačka Střední průmyslové školy stavební Brno Amálie Seitnerová. Její projekt nejenže zaujal svou architektonickou koncepcí, ale také vynikajícím hodnocením energetické účinnosti. Amálie a další vítězové obdrželi jak finanční odměny, tak hodnotné věcné ceny pro své školy, které zahrnují moderní technologická zařízení pro výuku a vývoj – konkrétně projektor Epson EB-L260F, Revopoint Mini 3D Scanner, Plotter HP DesignJet T650 24″.

Foto: HELUZ LEVEL UP je soutěž pro stavební střední školy, která motivuje k navrhování energeticky nenáročných budov z uceleného cihlového systému.

STAWEBNICE – interaktivní stavební příručka pro školy i samostudium

Soutěž HELUZ LEVEL UP je propojena se vzdělávacím projektem firmy s názvem Stawebnice. Jedná se o interaktivní stavební příručku, kterou firma vytvořila z nespokojenosti s úrovní středoškolských učebnic pro stavební obory. Jejím cílem je přinášet aktuální informace, seznamovat s nejnovějšími technologiemi a předávat praktické rady ze stavby. Nyní se tak děje pomocí nového responzivního webu, pracuje se také na nové aplikaci pro mobilní zařízení.

Stawebnice nejenže poskytuje učitelům a žákům přístup k aktuálním informacím z oblasti stavebnictví, ale také nabízí řadu interaktivních prvků, jako jsou animace a naučná videa. Díky podpoře Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstva průmyslu a obchodu a Akademie řemesel Praha – Střední školy technické se projekt Stawebnice stal součástí vzdělávacích zdrojů pro střední školy v České republice i na Slovensku. Používání Stawebnice však není omezené jen na školní prostředí, přístupná je úplně všem, a je tak vhodným nástrojem pro samostudium.

Foto: Interaktivní stavební příručka Stawebnice vznikla z důvodů nespokojenosti s úrovní středoškolských učebnic pro stavební obory. 

Interaktivní příručka prochází neustálou aktualizací. Nedávno do ní přibyly třeba nové kapitoly o navrhování staveb, mechanické odolnosti a stabilitě nebo požární bezpečnosti. Na webu se ale dočtete také o historii stavebnictví, procesu realizace, častých chybách na stavbě a mnohém dalším. Praktická je také sekce věnovaná digitálním modelům stavby. BIM, z anglického „Building Information Management“, představuje komplexní proces vytváření a správy dat o stavbě během celého jejího životního cyklu. V rámci metody BIM vzniká celkový informační model stavby, její digitální dvojče, který slouží jako otevřená databáze informací o stavbě pro její návrh, provádění, užívání a provozování a vzájemné propojení těchto etap. Praktickou novinkou na Stawebnici je také sekce stavební angličtiny pro rozšíření slovní zásoby a zvládnutí gramatiky.

Propojení Stawebnice a soutěže HELUZ LEVEL UP bude pokračovat i v dalším ročníku, do toho je možné se registrovat od nynějška do 31.3.2024. Půjde o třetí ročník soutěže, který si znovu klade za cíl podporu energeticky efektivního a konstrukčně kvalitního stavitelství v České republice a na Slovensku.

Foto: Do třetího ročníku soutěže HELUZ LEVEL UP se mohou studenti přihlašovat do 31.3.2024

Výsledky HELUZ LEVEL UP 2022/2023

1. místo

Amálie Seiterová, vedoucí Ing. Ondřej Lyčka, Střední průmyslová škola stavební Brno, příspěvková organizace

2. místo          

Martin Wolf, vedoucí Ing. František Němec, Vyšší odborná škola a střední průmyslová škola Volyně

3. místo

Daniel Hašek, vedoucí Ing. Petra Hamerská, Střední průmyslová škola stavební a obchodní akademie, Kadaň

Finalista

Lucie Látalová, vedoucí Ing. Lenka Benovičová, Střední škola průmyslová a umělecká Hodonín

Finalista

Adam Profota, vedoucí Ing. Pavla Tichá, Střední škola průmyslová a umělecká Hodonín

Partnery projektu Stawebnice jsou: Heluz, BMI Bramac, Schiedel, Franken Maxit, Sulko, Velux, Cegra, Česká agentura pro standardizaci, Tytan Professional, SGCP CZ a.s., divize ISOVER, Kaiser, Izos.

SPONZOR

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 14. 11. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři