Novinky a názory / názory a komentáře

Studio Reaktor: Místo atomů štěpíme zadání. Mimo zajeté koleje se dostáváme až k samotnému jádru projektů

Mladé Studio Reaktor se za krátkou dobu vypracovalo na ateliér o pětatřiceti lidech, kteří pracují na mnoha projektech nejrůznějších měřítek a funkcí Foto: Studio Reaktor

Pražské Studio Reaktor založili spolužáci a kamarádi Jakub, Jan, Vojtěch a Kateřina teprve před šesti lety. Za krátkou dobu se vypracovali k ateliéru se pětatřiceti lidmi a jejich portfolio čítá široké spektrum projektů od rodinných domů, kanceláří, wellness centra, bytové domy až k rekonstrukcím. A proč vlastně Reaktor?

EARCH.CZ , 27. 10. 2023 / Advertorial

Kamarádi a spolužáci Jakub Heidler, Jan Kačer, Vojtěch Rýzner a Kateřina Klapková se potkali během studií architektury na Fakultě Architektury ČVUT v Praze. Po diplomu v roce 2012 a 2014 se rozhodli nasbírat zkušenosti v různých ateliérech, aby se nakonec roku 2017 spojili a založili společné Studio Reaktor, ve kterém dnes spolupracuje 35 lidí na mnoha projektech nejrůznějších měřítek a funkcí.

Důvodů bylo mnoho, byli kamarádi. ve spolupráci si rozuměli, svou práci dobře znali a panoval mezi nimi pracovní i profesní respekt. Hlavně si ale uvědomovali fakt, že více hlav dokáže vytvořit větší, lepší a detailnější výsledek, než by dokázal každý jednotlivě sám za sebe. A proto vznikl Reaktor, jako místo, kde se jednotlivé nezávislé atomy spojují v molekuly. Víc vám ovšem poví sami v profilu, ve kterém vám představíme vybrané projekty napříč lety Reaktoru.

Proč Reaktor? Co vás vedlo k založení studia?

K založení nás vedla touha tvořit v týmu, nejdříve se jednalo o nezávislé architekty v počtu cca 10 ks. Odtud jméno Reaktor – nezávislé atomy spojované v molekuly, které při spolupráci a štěpení různých zadání vytváří novou energii, nová řešení a nové projekty.

Co anebo kdo vás ovlivnil a dostal ke studiu architektury? Proč jste se rozhodli zrovna pro architekturu?

Někteří následují ve šlépějích rodičů (též architekti), vesměs však převládá touha být v něčem dobrý a prospěšný společnosti. Není lepšího pocitu než narazit na kvalitního doktora, když vás bolí koleno nebo na perfektního kuchaře, když se chcete dobře najíst. Proto bychom chtěli být skvělými architekty, abychom se nemuseli stydět za domy, které se pro naše klienty postaví.

Školu jste dodělali roku 2012 a 2014 a Reaktor založili roku 2017. Co se dělo v mezičase?

Už při škole každý z nás sbíral zkušenosti v různých ateliérech – Chalupa architekti, Borci, Labor13, mimolimit… To pokračovalo i po škole do doby, kdy jsme se cítili dostatečně nasyceni zkušenostmi a vědomostmi k založení vlastního studia.

Za 6 let jste se vyvinuli v studio o počtu 35 lidí. To je úctyhodné tempo. Expandujete i do zahraničí?

V zahraniční máme zatím jen několik projektů např. Slovensko, Chorvatsko nebo Zanzibar.

Jen? Zní to jako dost. Má Reaktor specifický rukopis? Na čem svou tvorbu stavíte?

Stavíme silné architektonické příběhy! Svou tvorbu zakládáme na synergii a vazbách mezioborové spolupráce. Skrze dlouhodobé střetávání různých názorů vznikají nová řešení. Do procesu navrhování přimícháme grafiky, krajináře, stavaře a další specialisty spojené s vývojem kvalitního výsledku. Štěpíme standardní zadání, tavíme staré a zajeté koleje, abychom se dostali k jádru každého projektu. Nacházíme cesty, jak zlepšovat prostředí, ve kterém žijeme.

Velmi důležitý bývá první projekt. Jaký byl ten váš?

Náš vlastní ateliér v Praze – Podolí.

Foto: Vlastní ateliér Reaktoru v Podolí

Jaký pro navrhování používáte software? Jakou roli pro vaši práci hrají technologie?

Standardně využíváme Adobe, Sketchup, Archicad, Autocad, projektové technologie (Slack, Asana, Harvest, Dropbox, Teams, atd…). Permanentně se snažíme revidovat a posouvat vpřed – např. začleňovat VR, AR a umělou inteligenci, jako třeba ChatGPT, do procesu denní práce.

Chcete tedy držet s vývojem technologií krok. Jaké jsou vaše přednosti oproti konkurenci? Proč by si klient měl vybrat zrovna vás?

Určitě empatie při jednání s klienty, ale to není bezesporu jen naší výsadou. Snažíme se o kreativní nastavení studia, pořádáme tvůrčí workshopy v týmech pěti až šesti lidí. Při každém novém zadání cestujeme po ČR a zahraničí, abychom si téma osahali na vlastní kůži.

Co byste vypíchli jako dosavadní největší profesní úspěch Reaktoru?

Navázání partnerství s různými dodavateli a vytvoření produktu Oasis Likos, připomínající Teslu, avšak v kancelářském interiérovém prostředí, za který jsme letos obdrželi mezinárodní ocenění RedDot.

Foto: Produkt Oasis Likos připomíná Teslu, avšak v kancelářském interiérovém prostředí

Jaké byly dosavadní zásadní zlomy v profesní kariéře?

Určitě vytvoření coworkingu, (2018) na 50 členů coworkingu se stejným cílem – tvořit, přesah architektury k jiným řemeslům (vizualizátoři, krajináři, stavaři, fotografové, ekonomové, tvůrci brandů…). Zkrátka Reaktor

Foto: Coworking Přístavní hub

Když se dům propojí se zahradou.

Rodinný dům Černošice - 2019

Projekt rodinného domu v Černošicích charakterizuje silná koncepce, které vytváří úzké propojení domu a zahrady s plochou biotopu, do které se celý dům otevírá skrze horizontální uspořádání hmot vytvářející tvar písmena L. Velká posuvná okna, kterými se dům do zahrady otevírá pomáhají smazávat hranici mezi exteriérem – zahradou a interiérem domu. Jeho hlavními materiály, které určují jeho celkovou atmosféru jsou kov, dřevo a sklo. Samotná zahrada domem doslova prorůstá ve formě stromu, pro který je ve střeše ponechán otvor. Srdcem dispozice a hlavním velkorysým prostorem domu je obývací pokoj propojený s kuchyní, který díky velkým oknům a světlíku přináší do prostoru maximum světla a dotváří příjemnou a otevřenou atmosféru.

Foto: Rodinný dům v Černošicích

Víc než jen kancelář.

Kanceláře společnosti Livesport, Praha – 2020

Firma Livesport akumuluje informace z celého světa, a to se propsalo i do jejich kancelářského interiéru. Těžištěm a jádrem stavby je atrium, které jako magnet stahuje energii dovnitř. Ale nejen to, je také orientačním bodem a setkávacím místem pro firemní eventy, skutečné srdce dispozice. Celý interiér je charakteristický futuristickou atmosférou. Svítidla, podhledové a akustické panely, perforované stěny a mnoho dalších prvků a detailů vytvářejí skutečně originální dojem a celému prostoru dodávají dynamiku. „Jako prostor urychlující myšlenky, usnadňující práci a propojující lidi jako ozubená kola, jímž procházíme dokola bez otevření jediných dveří,“ dodávají autoři ze Studia Reaktor.

Zadání jako zdroj inspirace interiéru.

Kanceláře právní společnosti Allen&Overy, Praha – 2020

Interiéry právní společnosti Allen&Overy inspirovala samotná činnost společnosti. Autoři jej koncipovali jako „proces vzniku skvěle vyladěné, precizně formulované smlouvy. Každé slovo musí být správně zvolené, aby byla takzvaně neprůstřelná. Při procesu ladění smlouvy se používají zvýrazňovače pro podtrhávání důležitých částí nebo papírky pro rychlejší orientaci mezi jednotlivými stránkami.“ Interiér je koncipován jako lehký, vzdušný a plynulý prostor zahalený do světlých barevných odstínů, podlahy, stropu a nábytku. Určujícím materiálem je dřevo příjemného odstínu ve vertikálních dřevěných obkladech a různých detailech, který vytváří zdravé a velkorysé pracovní prostředí. Pozoruhodným detailem je také atypický podhled komponovaný z různě velkých čtverců a obdélníků.

Snové prostředí, místo odpočinku a relaxace.

Wellness Infinit hotelu Sen, Senohraby - 2020

Návrh dostavby zavedeného hotelu Sen je pro architekty Malým Snem, který je přípravnou fází snu velkého, který vznikne později. Wellness Infinit je vskutku atmosférickým místem, do kterého se sny a snové prostředí napřímo propisuje. Nachází se v menší části zahrady a přilehlý lesík zahaluje celé místo opravdu intimním dojmem. Prostorové uspořádání vytváří různá zákoutí s důvěrnou atmosférou. „Wellness připomíná tajemnou zahradu, neprobádané místo ukryté v lese, místo odstřižené od běžného světa. Prostor je možné navštívit přes podzemní podlaží hotelu,“ dodávají autoři. Materiálové ladění exteriéru i interiéru, jeho světelná nálada, všudypřítomná zeleň, která se objevuje i v interiéru návštěvníka nabádá objevovat skrytá zákoutí a neprobádaná místa vlastní imaginace a snů. Je místem odpočinku a relaxace.

Foto: Wellness Infinit hotelu Sen, Senohraby

Architektura tance.

Dům tance, Praha – 2020

Dům tance je neobyčejným místem, ve kterém prostor definuje pohyb a taneční choreografie. Je adaptací prostoru žižkovských lázní na komunitní, tvůrčí a vzdělávací centrum pro tanec a jeho přesahy do ostatních uměleckých oborů. Tanec architektům posloužil jako zdroj inspirace, jako definující nástroj pro neobyčejnou atmosféru prostorů a jejich vzájemných prolínání. Tak jako se liší jednotlivé taneční styly a způsoby se různorodost a propisuje i do jednotlivých prostor, které společně vytvářejí originální celek, který se aktivuje dynamickou a živelnou energií tanečníků a tanečnic. „Návrh je inspirován domy tance European Dancehouse Network, jehož jediným zástupcem v ČR je Tanec Praha,“ upřesňují autoři.

Foto: Dům tance, Praha

Dům jako hornina.

Bytové a rodinné domy Radobýl, Litoměřice - 2021

Inspiračním zdrojem komplexu bytových a rodinných domů Radobýl v Litoměřicích byl samotný charakter lokality a jejich geologických podmínek. „Sloupcová odlučnost čediče, povrchová těžba a zarůstání lomů zelení v Českém středohoří jsou jevy, které doslova tvarují tři navrhované čtyřpodlažní bytové domy – od hmotového uspořádání až po drobné detaily v interiérech,“ upřesňují lokalitu autoři. Rozvržení domů, jejich tvar a jejich materiálové a kompoziční zpracování vytváří dojem hornin, která vyrostly ze země před mnoha tisíci lety. Projekt zdaleka přesahuje zadaní bydlení a vytváří nezvyklé a atmosférické místo pro život. Divoká zahradmezi domy v kombinaci s prorůstající zelení na kamenných obkladech stěn a zelení na střechách připomíná post-industriální krajinu, kterou si příroda znovu bere za svou až ji proroste natolik, že bude všudypřítomná.

Evokující Teslu.

Oasis Likos – 2023

Návrh značkové zasedací místnosti Oasis Likos pro kanceláře získal prestižní mezinárodní ocenění RedDot. Jedná se o nadčasový a jednoduchý design v kombinaci s precizním provedením, perfektními detaily a kvalitními materiály. Futuristický objekt se zaoblenými rohy, hladkým přechodem z plného do proskleného a akustickým stropem je vybaven špičkovou technologií i pohodlnými židlemi a stolem. „Komfort zajištuje ventilace a soukromí elektrická fólie pro zakrytí všech stěn. Magický box je navržen ve světlém a tmavém provedení,“ upřesňují autoři.

Článek byl převzat z ArchiNEWS 3/2023.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 27. 10. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři