Novinky a názory / zprávy

Lávky a mosty, které berou dech. Představí je v Praze švýcarský statik Jürg Conzett

Kino Světozor bude ve čtvrtek 7. prosince od 19:30 hostit přednášku s podtitulem Projekty do Alp švýcarského statika Jürg Conzetta. Foto: Conzett Bronzini Partner AG

Ve čtvrtek bude přednášet specialista na navrhování mostů a lávek – švýcarský statik Jürg Conzett. Představí nejen realizace staveb a mostů, ale i aplikaci památkové péče a záchranu a obnovu budov industriálního dědictví. Přednáška s názvem Projekty do Alp proběhne 7. prosince od 19h30 v kině Světozor.

KRUH z. s. , 3. 12. 2023

„V mé práci se objevují tři důležitá témata, tím prvním je místo, jako východisko, jeho topografie a charakteristika, na které nahlížíme bez kladných či záporných hodnocení. Neexistují pro mě dobrá nebo špatná místa. Průmyslová čtvrť je stejně důležité místo jako pražský Karlův most. Jen je prostě jiné, má jiné zákonitosti. Druhým tématem, které mě velice zajímá, jsou prostory s velkými rozpony, v tomto případě je důležitá spolupráce s inženýry. A třetím aspektem je provedení materiálů a konkrétních povrchů na kterých se odráží slunce nebo jak ho ten povrch pohlcuje,“ doplňuje k tématu architektury přednášky Jürg Conzett.

Jürg Conzett (*1956) je docent základů a fyziky na technické škole ve švýcarském Churu (TW Chur) a spoluvede renomovanou inženýrskou kancelář Conzett Bronzini Partner AG. Kancelář Jürga Conzetta spolupracuje s předními architekty při řešení konstrukcí staveb a jejich cílem jsou inovativní řešení. Ve spolupráci s Peterem Zumthorem se podíleli na návrhu švýcarského pavilon pro EXPO 2000 a na mostě v Murau s ateliérem Meili & Peter. Jürg Conzett spolu s Valeriem Olgiatim přestavěl temně rudý Dům pro hudebníka Linarda Bardilla i tzv. Žlutý dům. S oceňovaným architektem Andreou Deplazes realizoval přestavbu rodinného Domu Meuli, jehož ostré nároží bylo proměněno do pětihranné obytné betonové věže. Kombinací materiálů nebo neobvyklými konstrukcemi docilují větší nosnosti, delších rozponů a úspory materiálů. K jejich dílům patří např. dřevěná lávka Traversiner Steg, lávka Sunransuns ve Viamale aj. Důležitým aspektem tvorby Jürga Conzetta je téma památkové péče a péče o stavební prostředí. Jeho poslední projekt – obnova Gasometru v Schlierenu byl nominován na cenu Building award 2023.

Foto: Jürg Conzett vyučuje na technické škole ve švýcarském churu a spoluvede inženýrskou kancelář Conzett Bronzini Partner AG.

„Jürg Conzett přijede do Prahy na pozvání Kruhu již podruhé. Jeho návrhy mostů a lávek se setkaly s velkou pozorností a jsou považovány za vzorová řešení pro architekty po celém světě. V jeho realizacích se potkává nejen materialita a subtilnost konstrukce, ale i vcítění do kontextu krajiny či historického prostředí,“ říká k prosincové přednášce dramaturgyně přednášek a zakladatelka spolku KRUH Marcela Steinbachová.

Foto: V projektech lávek Jürga Conzetta se potkává nejen materialita a subtilnost konstrukce, ale i vcítění do kontextu krajiny či historického prostředí.

Přednáška se zaměří na kulturní podmínky a způsoby myšlení, které vedly k velmi kvalitním architektonickým, realizačním a konstrukčním úspěchům vedeným studiem Conzett Bronzini Partner AG. Jürg Conzett představí analýzu nejdůležitějších projektů a popíše neobvyklé podmínky, díky kterým švýcaři přemýšlí o formě i strukturách, se kterými pracují. Zdůrazní také disciplinární aspekty a otázky, které dělají práci studia zajímavou: architektonická a stavební kvalita projektů, mnoho kontextů a měřítek i široký dopad současné švýcarské architektury na nadnárodní úrovni.

Přednáška Jürga Conzetta s názvem Projekty do Alp se uskuteční ve čtvrtek 7. prosince 2023 od 19h30 ve Velkém sále kina Světozor. Základní vstupné na akci je 150 Kč a za zvýhodněnou cenu pro studenty nebo seniory za 130 Kč. Vstupenky lze zakoupit přes rezervační systém kina Světozor.

  • autor: KRUH z. s. *
  • publikováno: * 3. 12. 2023
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři