Novinky a názory / zprávy

Tančící dům poprvé ve své historii otevře veřejnosti technické zázemí a další nepřístupné prostory

Tančící dům otevírá pro veřejnost své technické zázemí a další nepřístupné prostory včetně nové vyhlídky a vnitrobloku. Symbolicky tak oslaví 30. výročí první myšlenky Václava Havla postavit na nároží Jiráskova náměstí kulturní dům, který by sloužil veřejnosti a prvního návrhu architekta Vlada Miluniće z roku 1990. Z domu, za jehož návrhem stojí spolu s Milunićem i slavný architekt Frank Gehry, se stala ikona moderní architektury a jedna z nejznámějších staveb v Praze. Návštěvníci mohou prozkoumat Tančící dům od 9. června do 31. srpna 2020.

Galerie Tančící dům / Dancing House Gallery , 10. 6. 2020

Ikona české porevoluční architektury odkryje své běžně nepřístupné prostory a technické vybavení veřejnosti. Návštěvníci mohou kromě běžně otevřené galerie, restaurace a baru s vyhlídkou na Pražský hrad nahlédnout do systému vzduchotechniky či topného systému domu, který navrhli architekti Vlado Milunić a Frank Gehry. „Prohlídka má celkem osm částí a začíná ve druhém podzemním podlaží, kde je strojovna a končí na střeše. Lidé budou moct nahlédnout i do hotelových pokojů a otevíráme i novou terasu s neobvyklým výhledem na Pražský hrad a pohledem do vnitrobloku na byt, kde roky žil bývalý prezident Václav Havel,” vysvětluje ředitel galerie Tančící dům, Robert Vůjtek. 

Právě Václav Havel přišel před 30 lety s nápadem postavit na Jiráskově náměstí dům s výhledem, který by sloužil jako umělecká galerie a zároveň by po více než 40 letech zaplnil prázdnou proluku. Ta na nábřeží zůstala po náhodném leteckém náletu na Prahu v roce 1945, kdy americká bomba zničila novobarokní dům na rohu Jiráskova náměstí a Rašínova nábřeží. Nová dominanta tohoto nároží vyvolává rozporuplné reakce od svého dokončení až dodnes, stala se ale nedílnou součástí Prahy. Své pojmenování stavba získala díky svým věžím, které připomínají postavy tanečníků Ginger Rogersové a Freda Astaira. Tančící dům se veřejnosti otevřel v roce 1996 a ještě téhož roku získal prestižní ocenění amerického časopisu Time v kategorii design roku.

Stavba Tančícího domu. Zdroj: Galerie Tančící dům

Přestože je dnes Tančící dům známý hlavně díky umělecké galerii a vyhlídce na hrad, celá čtyři patra patří od roku 2016 celkem 40 luxusním hotelovým pokojům. V rámci prohlídky běžně nepřístupných prostor bude v největším z těchto pokojů ukázána proměna z původní kanceláře na hotelový pokoj. Sedmé patro budovy pak nabízí kulinářský zážitek v restauraci Ondřeje Slaniny, známého pražského šéfkuchaře a v přízemí je od letošního června otevřeno nové Café.

Technické zázemí a ostatní nově otevřené prostory jsou přístupné přes Galerii Tančící dům a jsou otevřené od 9. června do 31. srpna 2020 každý den od 10 do 18 hodin. Vstupné je zahrnuto v ceně vstupného na výstavu Bořka Šípka, kterou Galerie Tančící dům prodlužuje do 27. září 2020 a je otevřena denně od 9 do 19 hodin. Vstupné je 190 Kč pro dospělé a 110 Kč pro studenty a seniory.

Vzduchotechnika Tančícího domu. Zdroj: Galerie Tančící dům

Klíčová slova:

Tančící dům

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři