Novinky a názory / zprávy

Zásadní představitel švýcarské minimalistické architektury Roger Diener vystoupí začátkem května v Praze

Galerie Gmurzynska Foto: KRUH

V rámci cyklu přednášek o architektuře s názvem Konečně!, pořádaného spolkem Kruh, přijede do Prahy významný švýcarský architekt Roger Diener. Práce jeho ateliéru Diener & Diener Architekten se vyznačuje minimalistickým a nadčasovým přístupem. Přednáška s název Od města k detailu se uskuteční ve čtvrtek 4. května od 19h30 ve velkém sále kina Světozor.

KRUH z. s. , 21. 4. 2023

​​„Basilejská kancelář Diener & Diener Architekten reprezentuje specifický a nadčasový přístup k architektonické tvorbě. Po celou dobu svého působení navrhují v zásadě klasické domy s okny eliminované od všeho nadbytečného. Záměrná zdrženlivost i střídmost v používaných materiálech vedou až k sochařskému pojetí převážně městských domů.” říká ke květnové přednášce dramaturgyně přednášek a zakladatelka spolku KRUH Marcela Steinbachová.

Roger Diener vystudoval fakultu architektury na prestižní univerzitě ETH v Curychu. V roce 1980 převzal vedení známé kanceláře Diener & Diener Architekten, kterou založil ve 40. letech jeho otec Marcus Diener. Studio se dlouhodobě věnuje rezidenčním a administrativním projektům, veřejným budovám, ale i urbanismu a rekonstrukcím převážně v Basileji. Právě zde na sebe studio upozornilo řadou zdařilých novostaveb, jako je například obchodní centrum Migros AG s hotelem Schweizerhof Lucerne nebo kancelářská budova Kohlenberg. Jejich stavby korespondují s historickým dědictvím centra města, zároveň svým nadčasovým vzhledem reprezentují současný život a naplňují jeho soudobé požadavky.

Foto: Rezidenční a kancelářská budova Bäumleingasse

Mezi zásadní realizace studia patří basilejské muzeum architektury Domus-House, rezidenční a kancelářská budova Bäumleingasse, CentrePasquArt v Bielu, galerie Gmurzynska v Kolíně nad Rýnem, švýcarská ambasáda v Berlíně nebo dokončení východního křídla Přírodovědného muzea tamtéž.

Architekt Diener také dlouhodobě působí na akademické půdě. Jako hostující profesor vyučoval mimo jiné na Harvardově univerzitě, na vídeňské Škole architektury, v Amsterdamu na Academie van Bouwkunst nebo na Royal Danish Academy of Fine Arts v Kodani. V roce 1999 založil na své alma mater ETH v Curychu spolu s architekty Jacquesem Herzogem, Marcelem Meiliem a Pierrem de Meuronem institut urbanistického výzkumu s názvem Studio Basel. Vydání úspěšné knihy Switzerland — An Urban Portrait (2004) mělo za následek regulaci do té doby rozsáhlé výstavby ve švýcarských horách. Ateliér se nyní zaměřuje na transformaci měst a urbanizaci území po celém světě – od trojjazyčného regionu Basileje, přes Kanárské ostrovy, údolí Nilu, ománské město Maskat, až po Floridu.

Foto: Kancelářská budova Grosspeterstrasse 

Diener se dlouhodobě zajímá o péči a rekonstrukci památek. Od roku 2013 je aktivním členem švýcarské Federální komise pro památkovou péči a v roce 2018 se stal členem komise udělující památkovou ochranu v Curychu. Získal také řadu ocenění, a to včetně francouzské Grande Médaille d’Or, Prix Meret Oppenheim, zlaté medaile Heinricha Tessenowa a Kulturpreis města Basilej. V roce 2019 obdržel čestný doktorát na Bauhaus University of Weimar.

Přednáška švýcarského architekta Rogera Dienera se uskuteční ve čtvrtek 4. května 2023 od 19h30 ve velkém sále kina Světozor. Základní vstupné je 140 Kč a za zvýhodněnou cenu pro studenty nebo seniory za 120 Kč. Vstupenky lze zakoupit na webu kina Světozor.

  • autor: KRUH z. s. *
  • publikováno: * 21. 4. 2023
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři