Technologie / produkty

Architekti, designéři – nabízíte klientům opravdu to nejlepší?

K denní práci architekta i designéra patří často nekončící pídění se po nových informacích, sebevzdělávání a orientace mezi novými systémy, metodami a technologickými procesy. Jak lidé z oboru dobře vědí, kvalitní věci mají svou cenu. Dokáží to však přesvědčivě vysvětlit i svým klientům. Podívejme se na jeden z ukázkových modelů – na integrované meziskelní žaluzie ScreenLine.

ScreenLine CZ a.s. , 18. 10. 2011

Na začátku je vize

Foto: eArch
Hned u prvních skic návrhu máte jasno. Dům by měl zvenčí i zevnitř působit čistě, jednoduše. Stínící technika je však nutnou součástí každé chytřejší stavby. Jakou tedy vybrat? Venkovní žaluzie nabízí oproti vnitřním mnohem více možností. Zjednodušeně – kromě světla v létě nevpustí do domu ani teplo. Vyžadují však pravidelnou údržbu a jejich provoz je ve ztížených povětrnostních podmínkách problematický. Druhou možností jsou vnitřní žaluzie. Ty se ale dnes používají snad jen u nás a přičítat to můžeme všeobecné porevoluční deformaci. Tyto žaluzie dokáží pouze stínit světlu. Neporadí si s teplem, které zejména v letních měsících do interiéru výrazně proniká. Do karet jim však hraje cena a dvacetiletá tradice. I to je jedním z důvodů, proč mezi největší světové výrobce vnitřních žaluzií patří právě ČR a ne některý z jižních států. Tam v tom mají jasno.

Naštěstí se v oboru vyznáte a můžete navrhnout integrované meziskelní žaluzie, tedy žaluzie usazené v meziprostoru izolačních skel. Klient tento systém pravděpodobně ještě nezná – je to pro něj novinka. Nicméně patřící mezi ty dražší varianty stínění. A to i přesto, že nakonec ve výsledku šetří jak čas, tak i peníze. Dokážete klienta přesvědčit o oprávněnosti vašeho návrhu?

Klient se rád rozhodne pro kvalitu, pokud je mu zdůvodněna

Úkolem architektů a designérů není jen nalézt optimální řešení klientových požadavků, ale také obhájit vlastní doporučení. A integrované meziskelní žaluzie mohou být právě tím sporným bodem, kde se pohled odborníka s laikem rozchází.

• Regulace g od 0,07 do 0,63 (běžná žaluzie pouze stíní světlo)

• Žádná údržba žaluzií a minimální riziko poškození

• Stabilní Ug= 0,7 – 0,8 W/m2K

• Teplý rámeček

• Dokonalá těsnost skel – ovládání řešeno rotačním magnetem nebo motorem

• Maximální světelná propustnost

• Životnost žaluzií stejná jako životnost okna

• Tento typ zasklení = investice s návratností (prokazatelné úspory)

• Žaluzie ScreenLine dokáží eliminovat potřebu klimatizace

 

Foto: eArch
Opravdu jsou tak výjimečné?

Jsou, a to do písmene! Nabízejí stejnou funkčnost jako venkovní žaluzie, ale na rozdíl od nich jsou absolutně bezúdržbové. Nijak neovlivňují izolační vlastnosti skel, ale naopak ještě vylepšují jejich tepelné vlastnosti. Jejich životnost se rovná životnosti samotného okna, mimo jiné také proto, že nemají žádné mechanické spoje pro ovládání. Vše je řešeno bezdotykově, magneticky a to buď manuálně, nebo automatizovaně. Žaluzie jsou umístěny uvnitř skel a to znamená, že nehrozí poškození z vnější strany. Pro klienta to kromě estetického hlediska znamená méně práce s údržbou samotných žaluzií, neboť na ně nesedá prach a ani nejsou vystavěny povětrnostním vlivům jako v případě venkovních žaluzií. Při umývání oken zase nemusí zápasit s žaluzií či pojezdovým systémem. Rám okna je zde bez narušení.

Tepelná regulace hraje prim

Ovšem hlavní výhoda integrovaných meziskelních žaluzií spočívá v práci s dopadajícím tepelným zářením. Zatímco tradiční vnitřní žaluzie dokáží zastínit pouze sluneční svit a s paprsky ve formě tepla si už neporadí, meziskelní dokáže regulovat i tento zásadní faktor. V létě se tak do interiéru domu či bytu dostane mnohem méně tepla. Což zlepšuje celkový komfort a v případě instalované klimatizace představuje i značné energetické úspory. Největší efekt je pochopitelně patrný na světlých a jižních částech domu či bytu. V mnoha případech tak není ani potřeba klimatizaci zapínat, o příjemnou teplotu se postará vhodně nastavený profil žaluzií. V zimě toto řešení mimo jiné zabraňuje nechtěnému rosení oken.

Foto: eArch

Z pohledu architekta nebo designéra se jedná o funkčně dokonalý systém okenního stínění, který nijak fyzicky ani vzhledově nenarušuje celkový ráz objektu či interiéru, ale naopak dovoluje vyniknout čistým a jednoduchým liniím. Spolu s dostatečnou barevnou paletou lamel a možností zaměnit žaluzie za plisovanou či svinovací roletu, představuje patrně nejlepší řešení, které lze klientovi v této oblasti dnes nabídnout. Integrované meziskelní žaluzie ScreenLine samozřejmě splňují veškeré evropské certifikace a ve své 30leté historii již naplno dokázaly své kvality. Zatím především v zahraničí.

Bližší informace k systému okenního stínění ScreenLine naleznete na www.screenline.cz.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři