Technologie / produkty

Kliky v rukou českých designérů

Klika Minimal 2.0 - povrchová úprava titan černý mat, design Roman Ulich Foto: M&T

Originální autorský design je jedním ze stěžejních pilířů českého výrobce dveřního a okenního kování M&T. Právě jím se firma odlišuje od ostatních ve střední Evropě, ve které je jedinou, jež dokáže sama navrhovat vlastní design a mechaniku klik, a zároveň je vyrábět. A z hlediska autorských návrhů je otevřená i spolupráci s architekty a designéry. O tom, že design českých klik má neustále čím překvapit, svědčí nejnovější přírůstky řad kování M&T – kliky MINIMAL 2.0 a UP & DOWN.

M&T , 13. 6. 2022 / Advertorial

MINIMAL 2.0: Klika, která zamyká

Minimalistické maximum… takto jednoduše by se dala charakterizovat novinková klika MINIMAL 2.0, která v minimalistickém celku skrývá maximální funkčnost – v její ploše je s hodinářskou přesností integrovaný systém komfortního zamykání. Autorem designu i konstrukčního řešení této unikátní kliky je hlavní designér českého výrobce M&T – Roman Ulich, který se návrhu dveřního a okenního kování věnuje již více než 20 let, je vlastníkem více jak 150 průmyslových vzorů a patentů a držitelem tří prestižních ocenění Red Dot. Klika MINIMAL 2.0 je v podstatě vylepšením kliky MINIMAL, která patří mezi dlouhodobě nejúspěšnější modely kování M&T. Původní vzhled designér oživil novým zkoseným tvarem a jemně zaoblenámi křivkami. Detail minimalistické rozety nepřesahující obrys samotné kliky zůstal zachován.

Výrobce M&T klikou MINIMAL 2.0 přináší do světa dveřního kování zcela zásadní inovaci – k uzamčení dveří není třeba instalovat pod kliku samostatnou rozetu s malým zámkem ovládajícím střelku, jelikož systém zamykání je přímo součástí kliky. „Do horní plochy kliky MINIMAL 2.0 jsme zakomponovali drobný posuvný mechanismus, který slouží jako WC / koupelnový zámek. Jeho přepnutím dojde k zablokování pohybu kliky, se kterou tak nelze pootočit a tedy ani otevřít dveře,“ popisuje Roman Ulich z M&T, a doplňuje: „Na párové klice se ze spodní strany nachází skrytá pojistka, aby bylo možné dveře v případě nouze otevřít i zvenčí.“

Foto: Kování MINIMAL 2.0 zahrnuje skrytý zamykací mechanismus

UP & DOWN: Klika dvou tváří

Jedna klika, dva tvary. Výrazná asymetrie dává novinkové klice UP & DOWN osobitý charakter, který zcela promění výraz kliky i její ovládání, a to pouhou změnou její pozice na dveřích. Autory návrhu této výjimečné kliky jsou designéři Eduard Herrmann a Matěj Coufal, kteří mají na kontě tři ocenění prestižního mezinárodního ocenění Red Dot a navíc se stali Grand designéry cen Czech Grand Design za rok 2020. Design kliky designérské duo pojalo jako umělecké dílo, sochu, která svým atypickým vzezřením vynikne zejména na minimalisticky laděných dveřích s čistým dekorem.

Právě svou nápaditostí klika UP zaujala českého výrobce M&T, na kterého se designéři obrátili s několika návrhy. Společně pak s Romanem Ulichem z M&T tento návrh dále rozvíjeli a právě velmi zřetelná asymetrie se stala impulzem k nápadu instalovat kliku oběma způsoby, tedy UP i DOWN. „Klika UP & DOWN umožňuje dvojí variantu umístění na dveřní křídlo. Její rukojeť totiž může být nahoře, nebo pouhou změnou pozice rázem dole. V průběhu času lze navíc kliku kdykoliv otočit a tak dodat dveřím opět neokoukanou tvář,“ říká Roman Ulich, hlavní designér M&T, jediného českého výrobce designového dveřního a okenního kování. Aby klika umožňovala tuto variabilitu, vyžadovala speciální konstrukční řešení, kterého se ujali zkušení konstruktéři M&T.

Foto: Asymetrie kolekce UP&DOWN umožňuje variabilní využití

 

  • autor: M&T *
  • publikováno: * 13. 6. 2022
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři