design / názory a komentáře

Inspirují mě běžné věci každodenního života, říká hlavní designér M&T Roman Ulich

Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T Foto: M&T

Český výrobce designového dveřního a okenního kování, společnost M&T, slaví letos 25 let od svého založení. Za úspěchy rodinné firmy stojí houževnatá práce jejích zakladatelů, bratrů Ulichových. Jak vlastně vypadá práce v rodinné manufaktuře, jak se rodí klika nebo jaká jsou úskalí při jejím návrhu? To jsou některé z otázek, které jsme položili Romanovi Ulichovi, který ve firmě zastává pozici hlavního designéra.

Karolína Řeháčková , 12. 5. 2022

M&T slaví letos 25 let své existence. Jádro firmy tvoříte vy se dvěma vašimi bratry – jak to vlastně funguje, máte striktně rozdělené kompetence nebo jsou situace, kdy musíte každý hájit svůj názor a dojít ke konsensu je problém?

Spolupráce s bratry funguje na výbornou, nemáme mezi sebou žádné větší neshody. Z velké části je to dáno tím, že máme ve firmě jasně rozdělené role, Ivo má na starosti finance, marketing a zahraniční obchod, já design, vývoj a tuzemský obchod a Petr se stará o výrobu a každodenní chod M&T. Svůj podíl na tom také nesou naše nekonfliktní povahy, pokud tedy máme výjimečně na něco odlišný názor, dokážeme se vždy v klidu domluvit.

Vy máte na starosti design. Z čeho a kde čerpáte inspiraci?

Pro mě jsou hlavní inspirací běžné věci, které jsou součásti každodenního života. Příkladem je kování INDUSTRY SQUELETTE, pro jehož vzhled mě inspirovaly staré mostní ocelové konstrukce. Často hledám nové nápady také během svých zahraničních cest, na kterých se setkávám s celou řadou zajímavých tvarů. Zde mohu jako příklad uvést kliku MAYA, jejíž vzhled je inspirován typickými znaky předkolumbovské architektury mexického Yucatánu.

Právě při hledání nových designů spolupracujete s architekty a designéry. Jak taková spolupráce vypadá? Je snadné jim vysvětlit, jak má klika fungovat, jaká jsou úskalí technologická nebo ergonomická?

Spolupráci s architekty a designéry vždy vítám, jelikož dokážou přijít s novými a originálními pohledy, nesvázanými rutinním uvažováním či požadavky výroby. Troufám si říct, že tyto spolupráce bývají oboustranně příjemné a hlavně přínosné. Architekt či designér má na starost designovou stránku kliky, my se ujímáme té konstrukční, aby vše fungovalo, jak má. Naším společným cílem je plně funkční, originální klika příjemného tvaru, proto celý proces vývoje nového modelu probíhá ve vzájemné kooperaci a domluvě na všech aspektech, a to včetně ergonomie.

Dokážete už u prvního prototypu kliky odhadnout její úspěch?

U prvního prototypu je to určitě těžké. Ten slouží spíše k tomu, abychom si odladili vzhled a vlastnosti nového modelu, protože finální výrobek se od něj může celkem diametrálně lišit. Nicméně všechny modely, které postoupí do finální fáze vývoje a v podstatě „skončí“ ve výrobě, tak u těch už vím, že budou mít úspěch na trhu. Troufám si říct, že mám už tolik zkušeností v oboru kování, že odhadnu úspěšný a neúspěšný model.

Foto: Oceněné kování MINIMAL/ MAXIMAL dlouhodobě drží přední příčky v oblíbenosti

Které kování patří k nejúspěšnějším?

Mezi dlouhodobě nejúspěšnější modely patří kování řad MINIMAL / MAXIMAL, které jsme uvedli na trh v roce 2013 a které získalo ocenění Red Dot Design Award. Nabízí totiž minimalisticky čistý design, který podtrhuje téměř neviditelná rozeta nepřesahující obrys samotné kliky. Dlouhodobě populárním modelem je také klika Entero oblíbená pro svůj jednoduchý hranatý tvar, ale s vynikající ergonomií skrytou na zadní straně rukojeti. Jasně tedy vedou minimalistické tvary. I proto jsme v loňském roce na Designbloku představili verzi kliky MINIMAL 2.0, která je vylepšeným modelem kliky MINIMAL.

Když se řekne klika, kování, naskočí člověku automaticky dveře, okno. Spolupracujete s řadou výrobců dveří. Dávají vám nějakou zpětnou vazbu pro vylepšení, náměty pro nový design apod.?

U standardního provedení kování běží spolupráce na běžné komunikaci, spíše z pohledu potřeb a požadavků jejich zákazníků. Nicméně například pro naše kování MAGNETIC museli naopak výrobci dveří naslouchat našim požadavkům a umístit systém MAGNETIC a jeho protikus přesně dle našich pokynů do dveří a do zárubně, aby vše správně fungovalo. Takže spolupráce mezi námi musí být, nicméně v oblasti designu si troufám říct, že nositelem inovací a novinek je spíše M&T.

Foto: Inovativní systém MAGNETIC umožňuje otevírání dveří bez klasické kliky

V Manufaktuře v Dobrušce zastávají při výrobě klik část práce roboti, i tak se ale výroba neobejde bez ruční práce. Každá klika je tak vlastně unikát. Jak dlouho trvá proces výroby jedné kliky do poslední kompletace včetně vnitřního mechanismu?

Délka procesu výroby kliky se nedá unifikovat – odvíjí se vždy od konkrétního modelu, použitého materiálu a povrchové úpravy. Obecně by se dalo říct, že na výrobu jsou méně časově náročné kliky z masivní mosazi, které se většinou vyrábí s velkým podílem robotických brousicích a lešticích center. Kliky z nerezové oceli a některé složité typy mosazných klik jsou pak zcela závislé na ruční výrobě a tento proces samozřejmě vyžaduje více času. Délku výroby ale ovlivňuje také povrchová úprava. Galvanickými povrchy pokovujeme kliky přímo u nás ve výrobní hale, některé titanové povrchy řešíme kooperačně a zde se tedy musí připočíst čas na složitější logistiku. Kliky po galvanickém pokovení lze téměř okamžitě montovat a následně expedovat, tedy až na výjimku – povrch černý chrom natural broušený vyžaduje 24 hodin na stabilizaci.

Roboti pomáhají nejen při výrobě samotné, ale využíváte je i pro testování klik. Jde především o zpětnou vazbu pro vás, že vnitřní mechanismy klik vydrží a můžete zákazníkům garantovat kvalitu nebo je to standard a nutnost daná normou?

Výrobci dveřních klik nemají konkrétní normou danou povinnost testování speciálně a pouze jen svých produktů. Tento proces je u nás tedy především ověřením dlouhodobé bezproblémové funkčnosti vnitřního mechanismu klik v návaznosti na dveřní zámky a zároveň potvrzením kvality našich výrobků zákazníkům. Každý model před uvedením do sériové výroby testujeme na předem nastavený počet cyklů tak, aby simuloval mnohaleté používání spolu se zámky v reálném prostředí na dveřích.

Foto: Roboti se v manufaktuře podílejí na výrobě i testování klik

Právě koncoví zákazníci, ale vlastně i architekti nebo designéři vybírají kliku především s ohledem na její design, samozřejmě i funkčnost, kvalitu, která je již za ty roky s M&T spojená, do „střev“ kliky však nikdo nevidí… Předpokládám, že spolu s designem se vyvíjí právě i mechaniky… i tady jsou nějaké trendy, nápady na inovace apod.?

Máte pravdu, návrh kliky není pouze o vzhledu, jak se mnoho lidí domnívá, ale je třeba také precizně navrhnout to, co je očím skryto, a přitom stojí za spolehlivým chodem kliky – již zmiňovaný vnitřní mechanismus. Ten je nejdůležitější částí dveřního kování a musí maximálně jednoduše a lehce fungovat. Design kliky je v uvozovkách až druhořadá věc, byť je samozřejmě rozhodujícím faktorem při nákupu. Dlouhodobý trend vede k maximální minimalizaci tohoto mechanismu, proto se v průběhu let přešlo od klasického kování štítkového k rozetovému. A dnes už v podstatě zůstává jen samotná klika. Na této minimalistické mechanice, do které bylo třeba zapracovat ta tzv. střeva kliky, jsme pracovali dva roky. Další vlaštovkou trendu minimalizace pak byl systém MAGNETIC, který využívá principu přitažlivé magnetické síly – otevírá tak dveře bez standardního mechanismu klik, jak ho známe.

Kliky M&T získaly několik českých i světových ocenění. Jak už to u kvalitních výrobků, co mají tzv. „jméno“, bývá, je jen otázkou času, kdy se objeví falzifikáty. Je to případ i M&T a jak takové situace řešíte?

My si na originálním autorském designu zakládáme – od ostatních firem nás odlišuje právě hlavně to, že jsme ve střední Evropě jedinou společností, která kliky nejen vyrábí, ale sama si je autorsky navrhuje. A to s sebou bohužel nese problémy s kopírováním designu našich klik jinými výrobci, se kterým jsme se již několikrát setkali. Tomu se snažíme bránit soudními spory, které postupně vyhráváme, jelikož autorství kliky je neoddiskutovatelné, ale je to zdlouhavý a náročný proces.

Foto: Úspěšný model dveřního kování UP & DOWN je výsledkem spolupráce s designéry Eduardem Herrmannem a Matějem Coufalem
 

Posledními úspěšnými kousky z dílny M&T jsou klika MINIMAL 2.0 a kování UP & DOWN, které vzešlo ze spolupráce s designérským duem Herrmann & Coufal. Obě novinky jste představili na pražském designbloku na podzim loňského roku. Kdy se můžeme těšit na další novinku?

Aktuálně pracujeme na několika novinkách, které bychom rádi představili veřejnosti letos na podzim. Čas je ovšem neúprosný a celý proces vývoje nevyzpytatelný. Nerad bych tedy něco sliboval. Nejdříve vše musíme dotáhnout k dokonalosti a být stoprocentně přesvědčeni o funkčnosti našich novinek, než je uvedeme na trh. A proto se zde omlouvám, ale více sdílnější nebudu. Jediné, co mohu prozradit je to, že jsme využili ničím nezatížený autorský design studentů ČVUT, a díky tomu se připravuje k „uvedení do života“ nový atraktivní model.

Klíčová slova:

design dveřní kování kliky M&T

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři