Technologie / IT

Knihovna dveří pro ArchiCAD

Potřebujete si rozšířit knihovnu ArchiCADu o nové dveře? Jednou z možností je využít nabídky firmy Adlo, která ze svých výrobků vytvořila knihovnu GDL objektů.

Petr Vokoun , 28. 7. 2011

Firma Adlo začínala na Slovensku v roce 1990, dnes operuje i v Česku, Rakousku, Švýcarsku a Dánsku. Firma má vlastní vývoj a výrobu, zajišťuje prodej, montáž a servis. GDL knihovna ADLO dveří byla primárně vyvinuta pro ArchiCAD 13, ArchiCAD 14 SE, kompatibilní je s vyššími verzemi programu. Knihovna obsahuje vlastní prvky dveří (v ArchiCADu se s nimi pracuje nástrojem Dveře, nikoli Objekt), šablony pro výkazy a návod.

Všechny prvky jsou hluboce parametrické, nastavování parametrů probíhá pomocí plně grafického rozhraní. Rozměry dveří je možné volit stejným způsobem jako implicitně v ArchiCADu. Jeden rozměr je nastaven jako nominální, ostatní rozměry dveří se vypočítávají podle tohoto rozměru (například pokud je nastaven jako nominální rozměr průchozí, vypočítají se dle konstrukčních zásad rozměry křídla a rozměry otvoru ve zdi). ADLO vyrábí dveře přesně na míru dle požadavků zákazníka.

Základní parametry dveří jsou bezpečnostní třída podle normy ENV 1627, stupeň utajení podle klasifikace Národního bezpečnostního úřadu, požární odolnost podle normy ENV 1634 a počet jistících bodů dveří. Podle těchto uživatelem zvolených vlastností dveří je určen konkrétní výrobek (pro řadu Elite: BASTO, TESIM, TEDUO/TM4, ADUO, ARDEN, ZENIT, ZENEX; pro řadu Economy: PREMO, INKO, JUSTO, KASTO, LINEO). (Obr. 01)

Dále pak uživatel může volit z doplňujících parametrů, kterými jsou kouřotěsnost a samozavírač. Všechny dveře jsou implicitně otevírány dovnitř. Zároveň lze všechny dveře volitelně otevírat i ven a to bez závislosti tohoto parametru na jakýchkoliv dalších vlastnostech dveří. Pro zjednodušení při práci v programu není parametr otevíravosti zahrnut ve volbách parametrů, pro otočení dveří lze použít běžné nástroje ArchiCADu jako je "otočení dveří" či "otočení dveřního křídla".

Dalšími konstrukčními parametry jsou osazení a obložení (Obr. 02), parametr "prodloužit zárubeň", typ prahu, kování, kukátko a barvu zárubně (stupnice RAL). U dveřního křídla lze nastavit každou stranu zvlášť. Vlastnosti výplní lze vybírat z běžných standardů výrobce, nicméně lze vyrobit jakoukoliv výplň dveřního křídla. Volby designu je možné z těchto: hladké, lištované, kazetové, profilové, prosklené, dýha figura, isodor, design D1. V závislosti na zvoleném typu výplně lze volit následně typ krytí, každý obsahuje svůj seznam použitelných textur. U některých typů designu lze volit také z barevné stupnice RAL. Prosklené dveře mají navíc parametry pro zobrazení rámečku, kde lze volit mezi rámečkem plochým či oblým a jeho barvou. (Obr. 03)

Způsob zobrazení dveří na výkresech se nastavuje v záložce "zobrazení 2D". Všechny parametry v této kartě grafického rozhraní jsou shodné s globálním parametry implicitní knihovny dveří ArchiCADu. Zde lze volit také úhel otevření dveří, a to jak v půdorysu, tak i ve 3D modelu. Prvky bezpečnostních dveří ADLO obsahují 2D i 3D úchytné body pro lepší manipulaci s prvkem a pro možnost nastavení rozměrů myší. V půdoryse jsou úchytné body nastaveny dle nominálních parametrů rozměrů dveří, ve 3D v úrovni kování pro volbu úhlu otevření dveří ve 3D.

Vykazování dveří se provádí pomocí výkazové tabulky Konstrukčních prvků. Dvě přednastavené šablony jsou připraveny v adresáři "Výkazy" a mají příponu .xml. Výpis lze poté uložit (Soubor - Uložit jako) do formátů .doc, .xls nebo pdf nebo vložit do výkresu. (Obr. 04)

Ing. arch. Petr Vokoun VZ Architekti

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři