Události /

ČVUT bude křtít unikátní inteligentní dům

Tým studentů Českého vysokého učení technického v Praze dokončil svůj soutěžní dům AIR House do mezinárodní soutěže Solar Decathlon a zve vás na jeho slavnostní křest, který se uskuteční ve středu 17. července od 17.00 hodin na prostranství před novou budovou FA ČVUT (Thákurova 9, Praha 6).

FA ČVUT v Praze , 11. 7. 2013

Solar Decathlon je mezinárodní studentská soutěž ve stavbě ekologických solárních domů, pořádaná americkým ministerstvem energetiky, ve které má dvacet vybraných univerzitních týmů z celého světa za úkol navrhnout, postavit a provozovat energeticky soběstačný solární dům. Stavby vznikají na půdě univerzit, hotové domy se představí veřejnosti během dvoutýdenní přehlídky, kde jsou stavby hodnoceny v deseti disciplínách.

Tým ČVUT byl v lednu 2012 jako první zástupce z České republiky vybrán do finále 6. ročníku soutěže. V rámci ČVUT se jedná o první projekt interdisciplinární spolupráce, do kterého se pod vedením Fakulty architektury zapojili studenti napříč celým ČVUT. AIR HOUSE je navržen jako energeticky nulový dům. Veškerou energii pro potřeby domácnosti i pro zajištění optimálního vnitřního klimatu získává ze slunečního záření. Pro jeho finální podobu byla určující energetická koncepce, která reaguje na odlišné klimatické podmínky západního pobřeží USA a České republiky.

Studenti během téměř dvouleté práce soutěžní dům sami navrhovali, zajišťovali financování projektu i jeho propagaci. Od června 2013 studenti AIR House vlastními silami stavěli přímo v kampusu ČVUT v Praze Dejvicích, odkud bude soutěžní stavba odeslána do USA. V Kalifornii pak od 3. do 13. října 2013 proběhne závěrečná soutěž Solar Decathlon 2013.

Program slavnostního křtu AIR House

Tisková konference pro zástupce médií

17.00 hodin - Registrace10 minut - Úvodní slovo20 minut - Prohlídka AIR House s komentářem30 minut - Dotazy, diskuze, fotografování

Slavnostní křest

18.00 hodin - Projekce a představení AIR House19.00 hodin - Pokřtění domu děkanem Fakulty architektury ČVUT prof. Ing. arch. Zdeňkem Zavřelem

Více informací o projektu Solar Decathlon najdete na: http://www.fa.cvut.cz/Cz/SolarDecathlon2013

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři