Události /

Vzácné knihy a současné geometrické umění v Galerii NTK

V Národní technické knihovně v Dejvicích byla ve čtvrtek 9. 4. 2015 zahájena výstava, která divákům dává možnost prohlédnout si staré tisky z historického fondu knihovny v konfrontaci se současnou geometrickou abstrakcí.

EARCH.CZ , 14. 4. 2015

V Galerii NTK je v rámci výstavy GEO EGO k vidění renesanční vydání (1585) knihy řeckého matematika Eukleida, jednoho ze zakladatelů oboru a nejvýznamnějšího geometra starověku. Vzácností je také pojednání o “prastarém měřickém” umění Archimédově z pera slavného rudolfínského matematika, astronoma a astrologa Johannese Keplera (vydáno 1616). Další slavnou vědeckou prací sedmnáctého století je La geometrie francouzského filosofa, matematika a fyzika René Descarta. Raritou mezi vystavenými knihami je barokní spisek Biblischer Mathematicus z roku 1736, v němž autor Johann Jacob Schmidt vyjmenovává všechna místa v bibli, která nějakým způsobem souvisí s matematikou, měřením, geodézií.

Tyto unikátní exponáty jsou vystaveny společně s více než padesáti geometrickými obrazy pětice mladých malířů – Alžběty Říhové, Moniky Žákové, Tomáše Bárty, Daniela Vlčka a laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2012 Vladimíra Houdka. Autorem koncepce výstavy je kurátor Galerie NTK Milan Mikuláštík.

Výstavní síň je otevřena denně mimo neděli a vstup je zdarma.

GEO EGO

Pět osobností současné geometrické malby a knihy z historického fondu NTK.

Vystavující: Tomáš Bárta, Vladimír Houdek, Alžběta Říhová, Daniel Vlček, Monika ŽákováKurátor: Milan Mikuláštík

Vernisáž výstavy: 9. 4. 2015, 18:00Doba trvání výstavy: 10. 4.–30. 4. 2015Otevřeno: po–pá 10–18, so 10-16

Galerie NTK, Technická 6, Praha 6-Dejvice

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 14. 4. 2015
  • zdroj: * tisková zpráva

Klíčová slova:

Galerie NTK umění

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři