Události / architektonické soutěže

Young Package: Vyhlášení vítězů za rok 2014 se blíží!

Kdo z mladých designérů nejlépe obstál v tvorbě důmyslných a originálních obalů na cokoliv, co je možné si odnést s sebou domů?

EARCH.CZ , 26. 5. 2014

Young Package 2014: 734 soutěžních obalů ze 42 zemí a jen 9 oceněných

Už zanedlouho proběhne finále 19. ročníku mezinárodní soutěže v obalovém designu Mladý obal / Young Package. Jména letošních vítězů budou oznámena v pátek 30. května v 19 hodin na slavnostním vyhlášení ve Velkém sále Novoměstské radnice na Praze 2.

Během večera, který se bude celý točit okolo letošního tématu take away, budou zveřejněna jména všech devíti výherců, které se rozhodla odborná porota ocenit. Vítězi v kategorii Studenti vysokých škol a designéři do 30 let připadne peněžitá odměna v hodnotě 30 000 Kč a jednomu ze soutěžících bude umožněna 3 týdenní honorovaná stáž ve firmě Model Obaly. Na ostatní čekají finanční odměny i věcné ceny od partnerů soutěže.

I letos bude udělena zvláštní cena Slovenského centra dizajnu, cena poroty a cena CZECHDESIGN.

Slavnostním večerem diváky provede „recitátor“ a slamer Jakub Foll, který zaujme konferenciérskou pozici v improvizovaném stánku s rychlým občerstvením. Nevšední předávání se odehraje v divadelním duchu, do kterého budou zapojeni všichni, kteří mají co do činění s letošním ročníkem. Jako každý rok je pro slavnostní večer vyhlášen tematický outfit. Tím letošním je požadavek na originální tašku, kabelku nebo jiný výrazný doplněk, který si můžete vzít s sebou – kreativitě na téma take away se meze nekladou. Součástí večera se vedle předání cen vítězům stane i jednorázová výstava vybraných soutěžních prací navržená designérem Romanem Kvitou.

Tématem 19. ročníku soutěže Mladý obal je fenomén take away, který je spojován se zrychlujícím se životním tempem a konzumem. Porotu mile překvapilo, že prvoplánové zadání odkazující na myšlenku fast foodu bylo mnohými soutěžícími povýšeno a přeneseno dále. Soutěžní obaly v sobě skrývají další funkce a u některých je možné tušit také ekologický podtext. Každý soutěžní obal byl pětičlennou odbornou porotou hodnocen z hlediska inovativnosti, kreativity, funkčnosti, snadné manipulace, konstrukční nápaditosti a originality. Porota ve složení Jan Činčera, Lenka Žižková, Lubica Kulomberová, Pavel Masopust a Petr Novotný musela ve svém výběru finálních prací upozadit obaly, které měly třeba silnou a dobrou myšlenku, ale špatnou konstrukci, nebo naopak byly funkční a vizuálně precizní, a přesto jim chyběl výrazný nápad. Z mnohých soutěžních exponátů bylo zřejmé, že studenti pracují se stále větším množstvím nových technologií, které jim dovolují čím dál větší propracovanost. Do soutěže se zapojil doslova celý svět. Do CZECHDESIGN dorazilo 734 prací ze 42 zemí světa od Brazílie přes Thajsko až po Rusko.

Organizátor soutěže i slavnostního večera, sdružení CZECHDESIGN, je s letošním ročníkem, počtem přihlášených prací i uchopením tématu spokojen a pro všechny příznivce této soutěže chystá na červen výstavu nejlepších prací.

Kdo nestihne slavnostní udílení cen, je srdečně zván na výstavu Young Package 2014 do GALERIE CZECHDESIGN (Vojtěšská 3, Praha 1). Od 4. června do 4. července 2014 zde budou vystaveny nejlepší práce letošního ročníku. Vernisáž výstavy proběhne 3. června 2014 v 18 hodin.

Těšíme se na fanoušky obalového designu na slavnostním vyhlášení nebo v GALERII CZECHDESIGN!

Slavnostní předávání, od 19 hodin, vstup zdarma

Novoměstská radnice, Karlovo náměstí 1/23, 128 00 Praha 2-Nové Město

Více informací o soutěži najdete na stránkách Mladého Obalu: www.mlady-obal.cz a také na facebooku: www.facebook.com/young.package2

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři