Archiv evangelické luteránské církve, subtilní měděná pevnost vědění

Středa, 19. Duben 2017 - 0:30
| Napsal:

Němečtí architekti gmp si odskočili od brazilských stadionů a čínských mrakodrapů a v rodném Německu postavili velice decentní měděnou budovu nového archivu evangelické luteránské církve, který schovává třeba takové poklady, jako je korespondence Martina Luthera. Technické a provozní nároky se zde snoubí s estetickým provedením, měděná fasáda potom budově propůjčuje proměnlivý vzhled.

gmp, archiv evangelické luteránské církve, foto © Christian Gahl
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér gmp
Subdodavatel
Světadíl Evropa
Země Německo
Město Norimberk
Ulice, číslo Veilhofstraße 8
PSČ 90489
Datum realizace 2013
Užitná plocha 9 327.00m2
Materiál

Nová budova státního archivu evangelické luteránské církve v Bavorsku se nachází na místě bývalé továrny v těsném sousedství bývalého archivu. Se 34 kilometry regálů má archiv nyní více než dvojnásobek své předchozí úložné kapacity, a navíc restaurátorskou dílnu i místnosti pro návštěvníky. V archivu je uloženo mnoho originálních dokumentů – včetně dopisů Martina Luthera, papežských a císařských dokumentů i četných historicky důležitých knih a obrazů – chráněných pasivním klimatizačním systémem.

Nová budova se skládá ze dvou protínajících se masivních kostek, vznášejících se nad průhledným, dovnitř odsazeným přízemím. Stavba se zvedá z podstavce suterénu, u silnice asi metr vysokého, který z kopce vzrůstá do plné výšky patra směrem k jihu a je zakončen velkou terasou s výborným výhledem na jezero Wöhrder See. Kompozice vytváří solitární, sošnou stavbu s hlavními fasádami po všech stranách. Vymezuje tak sousední Zeissstrasse na jedné straně a zahradu teologického semináře na straně druhé. Při pohledu ze zahrady se nová budova archivu jeví jako pokračování a přístavba teologického semináře.

Návštěvníci vstupují do veřejných prostor archivu z Veilhofstrasse. Z ní se mohou dostat i do přednáškového sálu, který lze použít také pro výstavy. Tento sál představuje přívětivé veřejné průčelí na rohu Veilhofstrasse a Zeissstrasse. Čítárna je orientována na východ a západ, na klidné zahradní straně. Kanceláře jsou umístěny nahoře, na dvou podlažích kolem prostorů archivu, a umožňují personálu snadný přístup do depozitáře. Depozitní prostory zaujímají čtyři nadzemní podlaží nad přízemím a také dvě suterénní podlaží. Protože první suterénní podlaží vystupuje ven ze svahu směrem k jihu, je od Zeissstrasse přístup do dílny a servisních místností.

Decentní paleta materiálů

Podstavec z armované ocelové konstrukce je obložen načervenalým pískovcem, tvořícím pokračování stávající pískovcové zdi a usazujícím budovu do jejího krajinného kontextu. Obvodové stěny archivu mají lesklou měděnou fasádu se subtilní vertikální strukturou. Přírodní kovový povrch stále přirozeně oxiduje a mění barvu, až nakonec vznikne sametový, tmavě hnědý vzhled.

 

Tímto bychom čtenáře rádi upozornili, že se letos koná 18. ročník soutěže Evropská měď v architektuře, do níž se mohou přihlásit projekty využívající měď a její slitiny. Přihlásit se lze do 30. dubna 2017 prostřednictvím formuláře na webu pořadatele.

Další příklady použití mědi najdete na adrese www.copperconcept.org

Diskuse: