Až na dřeň

Pátek, 23. Září 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Interiér obchodu Slávica svým konceptem „těžkého“ stropu a „lehkých“ bílých stěn upozorňuje více na vystavované designové zboží a tak trochu bortí tektonické vnímání prostoru. Prodejna v přízemí historického bratislavského paláce s odvážně obnaženými historickými vrstvami se tak dokázala probojovat mezi letošní nominace na ocenění CE∙ZA∙AR.

GRAU, Slávica – foto © Tomáš Manina
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Andrej Olah, Katarína Labathová
Ateliér GRAU
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Bratislava - Staré Mesto
Ulice, číslo Laurinská 142/19
PSČ 811 01
Suma 25 000.00
Měna EUR
Datum projektu 2014
Datum realizace 2015
Užitná plocha 111.00m2
Poznámka

Foto © Tomáš Manina

Obchod Slávica je vsadený do parteru mestského paláca v historickom jadre Bratislavy. Pracuje s pôvodným vnútorným priestorom tak, že ho očisťuje od novších stavených zásahov a odkrýva stavebnú podstatu jeho historických vrstiev.

Nové prvky interiéru sú reverzibilné, aby zbytočne neprekrývali pôvodné konštrukcie. Koncept interiéru je navrhnutý tak, aby vytváral jednoduchý podklad pre vystavený tovar, čiže šperky a predmety úžitkového dizajnu. Je založený na bielych plochách a detailoch z bielo morenej preglejky. Povaha historického priestoru sa vpisuje do interiéru odkrytou konštrukciou stropov a podlahou, ktorá jeho charakter čiastočne reflektuje novým betónovým poterom.

Mobiliár je založený na striedaní plných boxov a ľahkých stolov a políc so subtílnou oceľovou konštrukciou. Osvetlenie je riešené tak, aby vytváralo difúzne osvetlenie s jednotnou intenzitou pre všetok vystavený tovar doplnené niekoľkými bodovými svietidlami pre akcentovanie vybraných prvkov.

Obchod je rozdelený nosnou stenou na dve časti, predný priestor orientovaný do ulice je prirodzene presvetlený cez vstupný portál a má svetlú výšku 5,5 metra. V úrovni oceľových U profilov bol sekundárne vložený drevený strop, ktorý bol počas rekonštrukcie odstránený, aby priestor vynikol v svojom pôvodnom objeme.

Zadná časť je horizontálne predelená vloženým podlažím na dve samostatné miestnosti. Na prízemí je predajná plocha a vložený box s kuchynkou, toaletou a skúšobnou kabínou. Na poschodí je kancelária obchodu a sklad tovaru. Steny celého priestoru boli očistené na pôvodné vrstvy farieb a následne bol do výšky troch metrov aplikovaný zjednocujúci biely náter, ktorý sa na poschodí v rovnakej výške prejavuje vo forme bielej bordúry. Biela farba vytvára zároveň unifikovaný podklad pre vystavovanie samotných objektov.