Citlivá renovace zachránila chátrající lázeňský areál ze 30. let v centru Milána

Úterý, 14. Srpen 2018 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Středisko mědi

Průzračná voda omílá bílé břehy dvou vodních ploch a třpytí se v horkém italském slunci. Ještě před pár lety přitom modernistický komplex venkovních lázní v Miláně chátral. Areál z roku 1939 nedávno probudila k životu citlivá renovace italského designéra a architekta Michele De Lucchiho, který k projektu přistoupil s respektem k původní podobě lázní.

Tajemné lázně v Miláně, Michele De Lucchi © Alessandra Chemollo
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Michele De Lucchi
Světadíl Evropa
Země Itálie
Město Milano
PSČ 0135
Datum projektu 2013
Datum realizace 2016
Plocha pozemku 10 000.00m2
Poznámka

PROJEKTOVÝ TÝM - Angelica Sylos Labini, Luca De Stasio, Pietro Ferrario, Mario Ventilato, Giulia Spagnolo, Filippo Meda, Nicola Boccadoro, Sara Casartelli, Matteo Del Marco, Neri D'Alessandro, Vincenzo Vella

Italská nadace Fondazione Pier Lombardo dostala v roce 2013 příležitost oživit komplex opuštěného a po desetiletí zanedbávaného bazénu Caimi v Miláně, který v roce 1939 navrhl inženýr Secchi. Renovaci lázeňského objektu svěřila nadace významnému architektovi Michele De Lucchimu a obnovený areál pak přejmenovala na „Tajemné lázně“.

Celý komplex se skládá ze dvou bazénů – velkého padesátimetrového a polokruhového, který obklopuje zeleň. Dalšími součástmi areálu jsou šatny a pavilon s kavárnou sloužící jako prostor pro pořádání různých akcí. Renovace bazénu a venkovních prostor, technologická modernizace původních staveb a návrh zeleně a otevřených prostor vdechly tomuto prestižnímu veřejnému prostranství nový život a učinily z něj velkou atrakci celého města.

Začleněním dvou dlouhých sloupoví podél šaten se celý komplex stává celoročně přístupným pro venkovní představení, která se mohou uskutečnit na plovoucích jevištích. Lázně se totiž po rekonstrukci staly součástí kulturního programu sousedního divadla Franco Parenti.

Betonové sloupy podpírající střešní systém vytvářejí zajímavý architektonický rytmus. Střecha je pokrytá světle zelenými předpatinovanými měděnými panely, v nichž jsou integrovány okapové žlaby. Zastřešení sloupoví je od sousední konstrukce odděleno zasklenou plochou, která také umožňuje větrání průchodu za letních veder. Co se týče materiálového řešení renovace, soustředil se architekt De Lucchino na zachování původních prvků  – veškeré nové zásahy pak viditelně přiznal.

Další příklady použití mědi najdete na adrese www.copperconcept.org