Dětský domov z kontejnerů

Čtvrtek, 19. Prosinec 2013 - 0:00
| Napsal:

Nový kontejnerový dům v Midrand, JAR poskytuje alternativu k tradičním stavebním metodám ve své typologii a sociální oblasti. Dětský domov Nový Jeruzalém měl být navržen jako „zelený“ dům rodinného typu, ve kterém bude možné ubytovat 24 z celkového počtu 80 dětí domova. Sirotčinec založily dvě sestry v roce 2000, aby zajistily v Midrandu péči o děti, které byli buď opuštěné nebo osiřelé kvůli chudobě, HIV nebo jiným sociálním problémům.

Fotoalbum: 
4D and A Architects, Dětský domov New Jerusalem - foto © 4D and A Architects
Katalogový list: 
Ateliér 4D and A Architects
Světadíl Afrika
Země Jihoafrická republika
Město Midrand
Ulice, číslo Steyn Road, President Park
Datum realizace 2013

Úkolu rozšířit domov se zhostilo architektonické studio 4D and A Architects. V ústavu jsou umístěny děti od kojeneckého věku do 16 let. Každá jednotka obsahuje dostatek místa pro dvanáct dětí a náhradní matku, dva domy sdílejí společnou kuchyň, jídelnu a obývací prostor. Z domu se dá vyjít do zahrady nebo na balkony. To vše jsou živé, inspirativní prostory, kde se osamělé děti mohou nejen cítit opět milované, ale kde je také stimulován jejich trochu opožděný vývoj. Tento barevný kontejnerový dům je plný barev, mozaiky, krásných pokojů naplněných světlem a částí kontejnerů. Ostatně prohlídněte si to sami v naší galerii.

Místo, které o něco málo přesahuje 25 ha se nachází v President Park, Midrand v Jihoafrické republice. Na pozemku se budou nacházet další dva domy, malou kapličku a administrativní budovu (vše z recyklovaných kontejnerů). Vše je však podmíněno získáním finančních prostředků od různých dárců a neziskového sektoru.

Dům křížového tvaru je dvoupodlažní a skládá se z 28 recyklovaných přepravních kontejnerů, které byly sestaveny na místě , aby umožnily začlenění stávajícího cihlového domu. Ten byl citlivě zrekonstruován, a nachází se v něm kuchyně a jídelna nového domova. Na dům byly použity dva typy kontejnerů, 6m a 12m.

Jediná práce, kterou bylo nutné udělat před dopravením kontejnerů, bylo odlití 600 x 600 x 800 hlubokých betonových podstavců pro rohové podpěry kontejnerů, ty byly později pokryty mozaikou. Dopředu pomalované kontejnery s vyřezanými a zarámovanými otvory a technickými instalacemi, byly dodány na místo a umístěny pomocí jeřábu. Kontejnery poté byly svařeny dohromady a na střeše spojeny pryží. Zbytek instalace byl dokončen na místě. Celý proces výstavby trval celkem 6 měsíců.

Dům využívá pasivní a přírodní prvky v oblasti životního prostředí, jako je solární ohřev, recyklace šedé vody, fotovoltaický systém osvětlení, využití přirozeného proudění vzduchu pod kontejnery a mezi horní částí a střechou nad kontejnery, střešní zahrady a vertikální a horizontální ochrana proti slunečnímu záření.

Stěny byly v interiéru z větší části zakryty, ale tam, kde to bylo možné zůstaly ponechány v původním lakovaném provedení. Původní dřevěné podlahy byly ponechány ve veřejných prostorách, v soukromých byly použity darované koberce a vinylové fólie. Pro zajištění dostatečného prosvětlení a zajímavých výhledů je v domě použito co nejvíce velkých oken s otevírací částí pro přirozené větrání.

Článek vznikl za podpory společnosti KOMA MODULAR s. r. o.