Dům z dvojice lodních kontejnerů Foto: ONI Studio
Architektura / rekreační objekty

Dům z dvojice lodních kontejnerů nabízí dostatek prostoru k odpočinku i práci

Polští architekti realizovali chytře řešený víkendový dům, který sestává z dvojice lodních kontejnerů. Za fasádou z tmavého plechu se ukrývá překvapivě prostorný a světlý interiér, který rozšiřuje také střešní terasa.

Tereza Staňková , 10. 1. 2022

Do návrhu kabiny se architekti z polského studia Wiercinski pustili společně s odvážnými investory, kteří se dlouhodobě zajímají o možnosti dočasné a adaptivní architektury. Chatu v současnosti najdeme v komunitní zahradě v polské Poznani, odkud by se díky své mobilitě měla časem přesunout do lesa i na vodu. Slouží přitom jako integrovaný pracovní a odpočinkový prostor, jaký mnozí z nás v pandemické době zoufale postrádali.

Z výrobní haly pokračovala cesta hotových kontejnerů přímo na pozemek majitelů. Transport a dodatečné montážní práce na místě přitom zabraly pouze jeden den. Kontejnery jsou umístěny na sobě, přičemž díky horizontálnímu posunutí horního objektu o necelou polovinu své délky se část střechy spodního kontejneru může využívat jako prostorná terasa. Do horního kontejneru se dostanete pomocí vnějších ocelových schůdků.

Foto: Na prostoru dvou kontejnerů se najde dost místa pro ložnici, obývák, kuchyň, koupelnu i pracovnu

Interiér nabízí plochu o velikosti 54 metrů čtverečních a výšku stropů 2,6 metru. Snadno se sem proto vejde otevřený obývací pokoj, plně vybavená kuchyň, pracovní prostor, ložnice a koupelna s vanou. Architekti se rozhodli navrhnout také veškerý nábytek, zaujmou přitom zejména organicky tvarované židle na terase. Stěny interiéru jsou obloženy březovou překližkou, díky které působí místnosti útulně

Fasáda ze silného trapézového plechu je natřena matnou zelenou barvou tak, aby kontejnery ladně vpluly do okolní krajiny. Okna mají tvar čtverce a jsou osazena do konfigurací po dvou až třech. Původní kovová vrata nahradilo velkorysé prosklení zprostředkovávající vstup na terasu s výhledy do okolí. Za zmínku také stojí oválná balustráda na terase, která je společně s vnějšími schody vyrobena z černé oceli.

  • Autoři: Adam Wiercinski
  • Ateliér: wiercinski - studio
  • Město: Poznaň
  • Realizace: 2021
  • Užitná plocha: 55 m²

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři