Dostavbou a renovací měšťanských domů v centru Trnavy vytvořili Vallo Sadovsky živý městský prostor

Pondělí, 1. Říjen 2018 - 0:10
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Prostor kultury, prostor nového městského života. Transformací a dostavbou několika spojených parcel uprostřed slovenské Trnavy vznikl veřejný prostor Nádvoří, který nabízí širokou škálu využívání od bydlení po obchody, co-working či kulturní centrum. Bratislavskému studiu Vallo Sadovsky Architects se podařilo citlivě rekonstruovat staré objekty s důrazem na jejich dlouhou historii a doplnit je kontrastní, ale přesto pokorně navazující dostavbou.

Projekt Nádvoří v Trnavě, Vallo Sadovsky architects © Jakub Skokan, Martin Tůma/BoysPlayNice
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Matúš Vallo, Oliver Sadovský, Marián Stanislav, Viliam Zajíček, Mateja Vonkomerová, Marcel Vadík, Zuzana Krejčířová, E|ena Šoltésová
Ateliér Vallo Sadovsky Architects
Spolupracovníci Michal Marcinov, Katarína Stanislavová
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Trnava
Suma 15 000 000.00
Měna EUR
Datum projektu 2013
Datum realizace 2018
Užitná plocha 3 393.00m2
Zastavěná plocha 1 030.00m2
Plocha pozemku 2 603.00m2

Komplex vznikol spojením viacerých susedných parciel, ktoré majú vstupy z troch rôznych ulíc v historickom centre Trnavy. Tieto parcely boli zastavané prejazdovými meskými domami, ktoré sa spájali zadnou stranou dvorov. Po spojení týchto priestorov tu vznikol voľný priestor v strede mestkej štruktúry, ten sme doplnili o nové objekty. V strede medzi nimi vznikol verejný priestor “nádvorie”. 

Nachádza sa tu mnoho rôznorodých poloverejných, či privátnych funkcií, ktoré nádvorie aktivujú, či už denne formou terasy reštaurácie, či retailov, alebo občasne formou eventov. Multifunkčný centrálny priestor je vymedzený štvoricou stromov, zmenou povrchu a osvetlením.

V oboch rekonštruovaných objektoch sme sa snažili odprezentovať všetky dôležité časové stopy prestavieb, pričom sme dbali na jednotný materiálový jazyk dodržujúc zásady pamiatkovej ochrany. História objektov siaha do 14.stor., so zmenami z 16.-20.stor. V objektoch sú sústredené rôzne funkcie ako kultúrne centrum, reštaurácia, pekáreň, predajne, kancelárske priestory, či co-working v podkroví, v rámci ktorého sú domy prepojené.

Severná dostavba dodržiava hmotu pôvodného krídla, naznačením aj v oceľovej konštrukcii s napojením na východný objekt areálu. Obsahuje okrem terasy kultúrneho centra aj študentské ubytovanie, retail, či pokračovanie reštaurácie v pôvodnom objekte.

Dostavba v južnej časti je navrhnutá ako rozšírenie objektu na Štefánikovej 3, postavená k slepej stene susedného objektu. Špecifikom je úzky pôdorys a prevažne jednostranná orientácia smerom do nádvoria. Kontrastné tvaroslovie fasády je zmiernené pravidelným rytmom a použitými materiálmi. V rámci okolitej štruktúry sa tak zachováva prirodzený ráz vnútromestskej rozdrobenosti. Dispozícia je členená vertikálne na prenajímateľné priestory, administratívu a podkrovný apartmán.