Dům Uhlík

Středa, 11. Únor 2015 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Rodinný dům nedaleko Prahy, který na první pohled zaujme svou fasádou. Svou hmotou spíše nenápadný, ale současně nepřehlédnutelný.

Mjölk architekti - Dům Uhlík - foto © BoysPlayNice
Fotoalbum: 
Mjölk architekti - Dům Uhlík - foto © BoysPlayNice
Mjölk architekti - Dům Uhlík - foto © BoysPlayNice
Mjölk architekti - Dům Uhlík - foto © BoysPlayNice
Mjölk architekti - Dům Uhlík - foto © BoysPlayNice
Mjölk architekti - Dům Uhlík - foto © BoysPlayNice
Mjölk architekti - Dům Uhlík - foto © BoysPlayNice
Mjölk architekti - Dům Uhlík - situace
Mjölk architekti - Dům Uhlík - půdorys 1.N.P.
Mjölk architekti - Dům Uhlík - půdorys 2.N.P.
Mjölk architekti - Dům Uhlík - řez
Mjölk architekti - Dům Uhlík - řez
Mjölk architekti - Dům Uhlík - pohled
Mjölk architekti - Dům Uhlík - pohled
Mjölk architekti - Dům Uhlík - pohled
Mjölk architekti - Dům Uhlík - pohled
Mjölk architekti - Dům Uhlík - prostorové schéma
Katalogový list: 
Autor Jan Mach, Daniel Baudis, Jan Vondrák, Daniel Rohan, Lukáš Holub
Ateliér Mjölk architekti
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Pyšely
Datum projektu 2012
Datum realizace 2014
Užitná plocha 107.00m2
Zastavěná plocha 82.00m2
Poznámka

Obestavěný prostor: 483 m³

Katka s Honzou doma hodně a rádi vaří, takže se rozhodli udělat něco sami i s fasádou. Spálili jí na uhel, ale přesně podle receptu. Tak aby fasáda odolávala ohni a škůdcům. Jejich kluci běhají okolo s rukama od šmíru a těší se na stavbu sněhuláka. Snad z fasády zbude něco na knoflíky. Katka mezitím sklidila všechnu mrkev včetně té na nos. Jen pes s kocourem sdílející boudu vzpomínají s nostalgií na teplo žižkovského bytu.

Tento dům měl po celou dobu vzniku svůj pracovní název. Jakmile však dostal fasádu, která je obvyklejší dál na východ, nikdo v okolí mu neřekne jinak než Uhlík. Rodina jenž jej obývá se krátce po dokončení rozrostla ze čtyř na pět. I tak tu však vládne šesti mužům (včetně psa a kocoura) jedna žena. Okolní zahrada a pěstění zelenin za domem jsou její doménou, klukům pak patří příjezdová cesta s garáží. Poslední přírůstek do rodiny se postaral o to, že dětský pokoj počítající se svým budoucím rozdělením na dvě poloviny zůstane spíše delší dobu společným. Dojde tak nakonec na výstavbu spací zóny v otevřeném krovu.

Dispozice domu na 10,5 x 7 m vyrostla na rovném a otevřeném pozemku v přímém kontaktu s okolní zástavbou. K jihu se otevírá jediný přímý výhled na přilehlý les. Dům se tak snaží obejmout vnitřní středové schodiště. Činí tak nejen aby rozčlenil vnitřní prostory, vytvořil zákoutí pracovny a kuchyně , ale aby je zároveň nechal propojené. Technické zázemí je v části přístavku zádveří, něco z něj (pračka) se vešlo i pod schody.