Kamenná továrna na břehu Egejského moře

Pátek, 17. Březen 2017 - 0:30
| Napsal: | Zdroj: Mies van der Rohe Award

Malebné břehy egejského moře si asi každý představit umíme. Ovšem lidé zde žijící netráví život dovolenou, ale musí také pracovat. I proto je třeba sem občas zasadit nějakou tu továrnu. Architekti v tureckém Bademli přistupovali při stavbě lisovny olivového oleje ke svému okolí s maximálním respektem a rozhodli se těžit jak z místní topografie, tak i zkušeností a technik. Výsledkem je účast ve finále ceny Miese van der Rohe.

Mimarlar ve Han Tümertekin, lisovna organického oleje v Angelu, foto © Cemal Emden
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Han Tümertekin, Kemal Bal, Ali Dostoğlu
Ateliér Mimarlar ve Han Tümertekin
Světadíl Evropa
Země Turecko
Město Bademli
Datum realizace 2016
Užitná plocha 1 000.00m2
Plocha pozemku 2 800.00m2
Poznámka

foto © Cemal Emden

Jedná se o skromnou průmyslovou stavbu, navrženou pro pár, kterému jsme na stejné parcele navrhovali již jeden dům. Záměrem páru pak bylo vyrábět olivový olej s použitím tradičních technik. Od výrobního procesu lisování oleje, jenž se spoléhá především na působení gravitační síly, se odvíjelo i celé architektonické řešení.

Angelos je olivovým hájem o výměře 250 000 m2, nacházejícím se ve vesnici Bademli, na sever od Izmiru a na břehu Egejského moře. Lisovna vznikla se záměrem vyrábět z místních surovin. Sestává z komplexu o 1000 m2, v němž se nachází dům pro hosty, prodejna a sama výrobna. Pozemek se vyznačuje typickým egejským prostředím, impozantními pohledy na moře, kamennými stavbami a olivovníky.

Naše výchozí otázka byla následující: „Jak do takové krajiny umístit průmyslovou stavbu?“ Naši klienti měli jasno v tom, že olej chtěli získávat bez užití olejové pumpy. Z toho vyplývalo, že olej bude lisován ve stejné úrovni, kde se pak bude skladovat. Vylisovanou kapalinu bude její vlastní váha odvádět do nižšího podlaží. Stáčený olej potom budou odvážet náklaďáky.

Na parcele jsme tedy museli najít místo s ideální topografií, takovou, která by dotyčnému výrobnímu procesu vycházela vstříc. Místo stavby zároveň muselo být zvoleno tak, aby nebyly poškozeny ani pokáceny žádné vzrostlé olivovníky.

Po finální volbě místa budovy jsme přistoupili k její stavbě. Ve výběru pracovní síly jsme dávali přednost místním dělníkům a stavbařům. Přejímali jsme konstrukční techniky místních mistrů a dále je zlepšovali. Ocelová konstrukce sice vznikla v Istanbulu, ale zdivo bylo vyplněno místním kamením. Spolupráce mezi velkoměstem a vsí Bademli místní stavbaře mnohé naučila. Aby byla budova pokud možno bezúdržbová, použili jsme pohledový beton, pozinkovanou ocel a prosté kamení.

Při projektování dispozic jsme chtěli vytvořit schéma, v němž by veřejné postupně přerůstalo v soukromé a naopak. Součástí komplexu je obchod jakožto zástupce „veřejného“ prostoru a dům pro hosty jako zástupce prostoru soukromého. Areál tvoří otevřené a polootevřené prostory, požadované stínění a klima je zajišťováno předsunutým, visutým zastřešením, jež celý prostor vizuálně sjednocuje. Střecha je pokryta mědí – ve výsledku tvoří nejvýraznější prvek celé stavby.

Diskuse: