Moderní obchodní dům v Kodani

Čtvrtek, 13. Srpen 2015 - 0:00
| Napsal:

Nápaditá a povedená rekonstrukce obchodního domu v Kodani pomocí zavěšeného měděného pláště je ukázkou citlivé modernizace s ohledem na své historické okolí.

BBP Arkitekter, Moderní obchodní dům, Kodaň - foto © Jens Markus Lindhe
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér BBP ARKITEKTER
Světadíl Evropa
Země Dánsko
Město Kodaň
PSČ 1253
Datum realizace 2013
Materiál

Při této proměně kancelářské budovy z šedesátých let použili BBP Arkitekter členěné, děrované prvky ze zlaté slitiny mědi, oživující a dramaticky proměňující vnější plášť podle různých provozních a světelných podmínek, jak se můžete přesvědčit na fotografiích.

Tato přestavba, nacházející se ve čtvrti Nyhavn v centru Kodaně, se stala novým sídlem dánské šperkařské firmy Trollbeads, známé svými skleněnými a zlatými korálky. Jedná se o vysoce zabezpečenou budovu, organizovanou jako italský renesanční obchodní dům se zbožím, uloženým bezpečně v přízemí, se skladem a kancelářemi ve vyšších patrech a s bytem majitele se střešní terasou v nejvyšším patře.

Sladění moderny a historie

Úkolem bylo vytvořit budovu, která respektuje typologii moderní budovy se zavěšeným pláštěm při současném zachování vztahu s historickými domy po obou stranách. Jak dosáhnout souladu moderního designu s měřítkem a charakterem městského domu z 18. století?

Aby se toho dosáhlo, byl původní zavěšený plášť odstraněn až na odhalenou stávající betonovou konstrukci, která se pak rozšířila 2,5 m směrem do ulice, kde fasády, stejně jako střechy a malé nádvoří vzadu, pokryl nový povrch ze skla a perforované slitiny mědi. Objekt vymezují dvě boční stěny, které byly zvýšeny a přepracovány tak, aby odpovídaly linii sousední mansardové střechy. V souladu s obvykle viditelnými bočními zdmi ve městě má obnažená stěna jinou logiku fasády, na níž malá, kulatá okna tvoří náhodný vzorek.

Závěs z měděné slitiny

Mezi oběma bočními zaoblenými stěnami je natažen skleněný povrch tak, aby pokryl střechu a fasádu. Na vnější straně je zavěšen "závěs" ze zlaté slitiny mědi, vytvářející jakýsi inverzní zavěšený plášť. Plochy měděných závěsů lze jednoduše složit a vytvořit tak vzor prosklení, který odpovídá přilehlým budovám a zajišťuje kontinuitu uličního pohledu. V zataženém stavu se závěs stane homogenním a neproniknutelným - ale pak se osvětlením v noci rozjasní a odhalí interiér.

Nová fasáda vyřešila roztříštění uličního průčelí původní betonovou stavbou. Renovovaná budova nyní respektuje hmotu, rozměry a městský kontext svých historických sousedů.

Živoucí architektura

Každé ráno se polovina závěsu otevře a vytvoří v "masivní" zdi řady oken, podobné jako u přilehlých domů. Po pracovní době se závěs automaticky zavře a objekt je transformován do podoby zabezpečeného trezoru. Po setmění se uvnitř zapne tlumené osvětlení, odhalující za průsvitným závojem ze slitiny mědi moderní prosklený dům. Vzor perforace závěsů byl inspirován živým trnovým plotem, střežícím poklad, a byl společně navržen textilní návrhářkou Lene Toni Kjeldovou a architektem Ebbe Wæhrensem. Pohyblivé prvky jsou sklápěcí, ale když je závěs uzavřený, je od fasády téměř nerozlišitelný. Ve třetím patře je závěs sklopen dolů, aby navazoval na linii střešní římsy sousedního domu. Závěs se zvedá také u vchodu, kde tvoří stříšku, navazující na římsu sousední budovy.

Další příklady použití mědi najdete na adrese www.copperconcept.org