Muzeum zapuštěné do písečné duny. Antiteze k masivním válečným bunkrům

Úterý, 1. Srpen 2017 - 0:02
| Napsal:

V Dánsku, na místě s bohatou válečnou historií, vznikl nový objekt sloužící jako muzeum druhé světové války. Hmotou reaguje na betonový monolit původního německého bunkru a vytváří tak ostrý kontrast mezi architekturou obou staveb. Muzeum TIRPITZ dokončila před několika týdny dánská kancelář BIG.

 Muzeum TIRPITZ, BIG © Laurian Ghinitou
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér BIG
Světadíl Evropa
Země Dánsko
Město Blåvand
Datum realizace 2017
Plocha pozemku 2 800.00m2

Muzeum TIRPITZ je nové symbolické místo v písečných dunách, které se chová jako určitá protiváha k dramatické válečné historii oblasti Blåvand na západním pobřeží Dánska. „Neviditelné muzeum“ o výměře 2 800 metrů čtverečních rozšiřuje a transformuje historický německý bunkr z druhé světové války do inovativního kulturního komplexu, který hostí čtyři výstavy v rámci jediné struktury, která je kompletně zapuštěná do terénu.

Po příjezdu uvidí návštěvníci nejprve bunkr a až poté objeví cesty zařezané v písečné duně, po kterých sestoupají do centrálního průsečíku. Nádvoří uprostřed nového objektu umožňuje přístup do čtyř galerijních prostorů umístěných v podzemí, které osvětluje přirozené světlo, přestože jsou doslova vytesané do písku.

Stálé i dočasné výstavy navrhla dánská agentura Tinker Imagineers. Poskytují tematické zážitky, které se věnují strhujícímu příběhu vojenské mašinérie. Nové muzeum působí jako ostrý kontrast k masivnímu betonovému monolitu válečného bunkru. Přestože by bez něj nevzniklo, chová se přesně opačně: snaží se co nejvíce splynout s krajinou a navodit pocit otevřenosti a lehkosti.