Nová mateřská škola ve vietnamském Saigonu

Čtvrtek, 25. Únor 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva, Překlad: Karolína Řeháčková

Na našem webovém portálu se celkem pravidelně věnujeme projektům mateřských škol po celém světě. Dnes se podíváme do Vietnamu, kde nedostatek zařízení tohoto typu vyřešili nápaditě koncipovanou rekonstrukcí městského domu.

KIENTRUC O, Chuon Chuon Kim Kindergarten - foto © Oki Hiroyuki
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Đàm Vũ
Ateliér KIENTRUC O
Světadíl Asie
Země Vietnam
Město Saigon
Ulice, číslo Tân Định Ward, District 1
Datum projektu 2014
Datum realizace 2015
Užitná plocha 486.00m2
Plocha pozemku 265.00m2
Poznámka

Foto © Oki Hiroyuki

Projekt mateřské školy vznikl přeměnou existujícího městského domu na soukromou školku. Budova se nachází v Tan Đình ve vietnamském Saigonu. Sloučení vícero funkcí do stávajícího prostoru si vyžádalo flexibilní prostorové adaptace, které umožňují rozdělení a současné propojení soukromých a veřejných prostor a také jejich variabilitu s ohledem na výjimečné události pro větší počet osob. Tyto dva základní prostory se obratně proporcionálně roztahují a smršťují i při dodržení stávajících konstrukčních prvků.

Architekti se snažili řešit tento projekt s maximálním pochopením pro to, v jakých prostorech se děti cítí přirozeně a pohodlně. Autoři se snažili vytvořit prostor, který bude svým dětským obyvatelům odpovídat měřítkem a kde se budou cítit bezpečně a nic nebude bránit tomu, aby nadšeně prozkoumávali své okolí. Základní princip návrhu vychází z myšlenky, že shluk malých prostor podněcuje a podporuje děti jít ven a zjistit, co je mimo jejich vlastní „osobní bubliny“. Flexibilní prostorové uspořádání přímo reaguje na programové požadavky a vzdělávací zkušenosti dětí v mateřských školách a architekti z KIENTRUC O zde nabídli neotřelý přístup, jak tyto požadavky pojmout již při primárním návrhu interiéru.

Běžnou praxí ve vývoji země, jejíž společnost postupuje rychlým tempem, je znovuvyužívat staré stávající budovy a dát jim nové funkční nebo estetické účely. Tuto snahu obvykle doprovází složitější prostorové nároky, omezené zdroje a čas. Navzdory mnohým omezením, architektonický tým v tomto případě proměnil starý, monolitický prostor ve svěží a vitalitou překypující mateřskou školu, v místo, které má za cíl podporovat vývoj nové generace vietnamských lidí.